Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Το παιχνίδι του μέλλοντος;

Μια είδηση της χθεσινής ημέρας που πέρασε στα ψιλά, ήταν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από την ελληνική εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Σιγκαπούρη. Για όσους δεν γνωρίζουν, το συγκεκριμένο Ολυμπιακό τουρνουά διεξήχθη σε έκδοση "3 on 3", στέφθηκε από επιτυχία και κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Συνολικά στους Αγώνες της Σιγκαπούρης, συμμετείχαν 40 ομάδες (20 στα αγόρια και 20 στα κορίτσια), οι οποίες αποτελούνταν από 4 παίκτες/παίκτριες (3 βασική/ες + 1 αναπληρωματικός/η), που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1/1/1993 έως 31/12/1994. Το παιχνίδι παιζόταν στο μισό γήπεδο και σε μία μπασκέτα, σε 2 πεντάλεπτες περιόδους και νικήτρια ομάδα αναδεικνυόταν αυτή που θα έφτανε πρώτη τους 33 πόντους ή αυτή που θα βρισκόταν μπροστά στο σκορ μετά τη λήξη του χρόνου των 10 λεπτών.

Η ελληνική ομάδα συμμετείχε μόνο στο τουρνουά των αγοριών, αποτελούμενη από τους Θεόδωρο Τσιλούλη, Σπύρο Παναγιωτάρα, Λάμπρο Βλάχο, Μανώλη Τσελεντάκη, με προπονητή τον Γιώργο Λημνιάτη. Ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στον 1ο προκριματικό όμιλο, όπου κέρδισε τις Νέα Ζηλανδία (22-19), Πουέρτο Ρίκο (23-21) και Ινδία (33-20) ενώ έχασε από τη Σερβία (14-34), εξασφαλίζοντας όμως την παρουσία της στα προημιτελικά. Εκεί επικράτησε της αήττητης Αργεντινής σε έναν συγκλονιστικό αγώνα, με 25-24 για να ηττηθεί στη συνέχεια από την Κροατία στα ημιτελικά με 30-33, σε ένα δραματικό ματς, το οποίος κρίθηκε στην παράταση! Στο μικρό τελικό η ελληνική ομάδα κέρδισε τις ΗΠΑ, με 34-25, κατακτώντας έτσι το χάλκινο μετάλλιο. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως χρυσοί Ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν οι Σέρβοι οι οποίοι επικράτησαν εύκολα με 22-9 των Κροατών στον μεγάλο τελικό και κατά κοινή ομολογία παρουσίασαν την καλύτερη ομάδα στο τουρνουά. Στο τέλος του άρθρου ακολουθούν videos με highlights από τους ημιτελικούς Ελλάδα-Κροατία και Σερβία-ΗΠΑ καθώς και από τον μικρό και μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Το θέμα με το "3 on 3" πάντως δεν τελειώνει εδώ αλλά αναμένεται να μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Η FIBA έχει στα σχέδια της να αναπτύξει περισσότερο αυτή τη μορφή μπάσκετ και σκοπεύει μάλιστα να την εντάξει ως νέο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2020 ή το 2024. Πραγματικά πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα, η οποία θεωρώ πως θα αυξήσει τη δημοφιλία του αθλήματος, αν αναλογιστούμε π.χ. τι επιτυχία έχει σημειώσει το beach volleyball, από τη στιγμή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Αγώνων παράλληλα με το βόλεϋ σάλας. Όσοι λοιπόν δεν "το 'χετε" στο παραδοσιακό παιχνίδι, αρχίστε από τώρα κιόλας προετοιμασία για την πιο μοντέρνα έκδοση του!

Για να δείτε τα videos κάντε προβολή στο youtube!!!








Related Posts with Thumbnails