Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

"Παγκόσμιες" ελληνικές πρεμιέρες

Το σημερινό παιχνίδι με αντίπαλο την Κίνα, θα είναι συνολικά το 6ο παιχνίδι πρεμιέρας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για την Ελλάδα. Στις προηγούμενες 5 συμμετοχές της σε Μουντομπάσκετ, η ελληνική ομάδα μετράει 4 νίκες και μία ήττα, στα παιχνίδια με τα οποία έκανε ποδαρικό στη διοργάνωση.



Στην πρώτη συμμετοχή της σε Μουντομπάσκετ, το 1986 στην Ισπανία, η Ελλάδα αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα τον Παναμά. Το ματς της 5η Ιουλίου στη Σαραγόσα, εξελίσσεται σε προσωπικό show του Νίκου Γκάλη, ο οποίος πετυχαίνει 53 πόντους και οδηγεί την ελληνική ομάδα σε εύκολη νίκη με 110-81. Το τέλος εκείνης της διοργάνωσης, βρίσκει τον Γκάλη στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ, με 33,7 πόντους μ.ο. και την Ελλάδα στην 10η θέση της τελικής κατάταξης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 08/08/1990, η Εθνική Ελλάδος δίνει ένα από τα συγκλονιστικότερα ματς της ιστορίας της. Στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής του Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει στο Μπουένος Άιρες τις ΗΠΑ. Η αμερικανική ομάδα αποτελείται από κολεγιόπαιδα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται οι Κέννυ Άντερσον, Μπίλυ Όουενς και Αλόνζο Μόρνινγκ, τα οποία προπονεί ο τωρινός ομοσπονδιακός τεχνικός Μάικ Σιζέφσκι. Το ματς σημαδεύεται από την τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας, όπου με το σκορ στο 89-89, ο Γαλακτερός μαζεύει το ριμπάουντ ύστερα από μακρινό άστοχο σουτ του Παταβούκα και σκοράρει ακριβώς με τη λήξη. Οι διαιτητές θεωρούν το καλάθι εκπρόθεσμο και το παιχνίδι οδηγείται σε παράταση. Εκεί οι Αμερικανοί επικρατούν με 103-95, έχοντας ως κορυφαίο στο ματς τον Μπίλυ Όουενς με 31 πόντους. Η εντύπωση που δημιουργείται σήμερα βλέποντας σε βίντεο την τελευταία φάση της κανονικής περιόδου, είναι πως το καλάθι του Γαλακτερού μάλλον έπρεπε να μετρήσει...



Στο Τορόντο, στις 04/08/1994, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ με το "κακό της δαίμονα", τη Γερμανία. Οι Γερμανοί μας έχουν κερδίσει τόσο στο Ευρωμπάσκετ του 1993 στο Μόναχο, όσο και στο Προολυμπιακό της Μούρθια το 1992. Το κακό όμως δεν θα τριτώσει για την εθνική ομάδα, η οποία αν και βρίσκεται 4 πόντους πίσω στο ημίχρονο επικρατεί τελικά με 68-58, ύστερα από μεγάλη εμφάνιση του Παναγιώτη Φασούλα, που τελειώνει το ματς με 18 πόντους και 10 ριμπάουντ. Είναι η αρχή της μεγάλης πορείας της εθνικής ομάδας, η οποία κατορθώνει για 1η φορά στην ιστορία της να πλασαριστεί στην 4άδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Στο Μουντομπάσκετ της Αθήνας το 1998, ο πρώτος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας είναι ο Καναδάς. Πρόκειται μάλλον για την πιο "άνοστη" ελληνική πρεμιέρα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο ματς που διεξάγεται στο ΣΕΦ στις 29/07/1998, η Ελλάδα κερδίζει με 78-72, έχοντας ως κορυφαίους του "διόσκουρους" Αλβέρτη και Οικονόμου με 21 και 20 πόντους αντίστοιχα.

Τέλος, στη Χαμαμάτσου το 2006, η πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ φέρνει αντιμέτωπη την Ελλάδα με το Κατάρ στις 19/08. Το ματς ξεκινάει αγχωμένα για την ελληνική ομάδα και οι Άραβες προηγούνται με +11 στο 1ο δεκάλεπτο. Η τάξη όμως αποκαθίσταται γρήγορα και το τελικό 84-64 έρχεται εύκολα, με 26 πόντους του Δήμου Ντικούδη.

Related Posts with Thumbnails