Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Ο Γουέιφερ, ο Κλέιζα και οι άλλοι

Οι μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού φαίνεται να ολοκληρώνονται με την απόκτηση των Κλέιζα και Γουέιφερ. Η φημολογία που αφορά την απόκτηση ενός ακόμα παίκτη στη θέση 1, δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα αλλά επειδή είδαν πολλά τα μάτια μας φέτος το καλοκαίρι, ας περιμένουμε λίγο ακόμη. Κατά τα άλλα, πιστεύω πως ο Ολυμπιακός ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο το ρόστερ του σε σχέση με πέρυσι. Στην περιφέρεια κέρδισε σε ύψος, με τον ερχομό του Γουέιφερ στη θέση του Γκριρ, χωρίς ταυτόχρονα να "χάσει" επιθετικά, αφού ο πρώην παίκτης των Ρόκετς και σκόρερ είναι αλλά και πολύ καλός σουτέρ. Μέσα στη ρακέτα, αντικατέστησε τον Πρίντεζη με έναν παίκτη που συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του και μπορεί επιπλέον να απειλήσει από την περιφέρεια, κάτι στο οποίο ο παίκτης της Μάλαγα πλέον, υστερούσε σημαντικά. Μιλάω ασφαλώς για τον Κλέιζα, το μοναδικό μειονέκτημα του οποίου, όπως και του Γουέιφερ, είναι πως θα χρειαστούν σίγουρα χρόνο προσαρμογής στην Ευρώπη καθώς δεν έχουν ποτέ αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό συλλογικό επίπεδο. Όσο για τις προσθήκες Μαυροκεφαλίδη και Γλυνιαδάκη, σίγουρα και οι δυο τους έχουν αφήσει υποσχέσεις από την περσινή σεζόν και νομίζω πως θα προσφέρουν περισσότερα από τους Βουγιούκα και Έρτσεγκ.

Ένα ερώτημα όμως που πλανάται ακόμα αναπάντητο, είναι το αν ο Ολυμπιακός κινήθηκε βάσει σχεδιασμού φέτος το καλοκαίρι, όσον αφορά το μεταγραφικό παζάρι. Πως είναι δυνατόν από την αρχική διάθεση για αποπομπή του Τεόντοσιτς να οδηγούμαστε τελικά στην πιθανή παραμονή του; Πως από τον Χόλντεν, τον Κουκ, τον Ρόμπινσον και τον Μακ Ιντάιρ φτάσαμε τελικά στον ...Μίλος; Για ποια θέση του ρόστερ προόριζε τελικά ο Ολυμπιακός τον Ζήση; Είναι αλήθεια πως οι "ερυθρόλευκοι" κινήθηκαν για τον Ζορόσκι του Πανιωνίου; Πως από τον Πάρκερ καταλήξαμε στον Γουέιφερ και πως από την σιγουριά για παραμονή του Έρτσεγκ προέκυψε η μεταγραφή του Κλέιζα; Αυτά και πολλά άλλα σχετικά ερωτήματα απασχολούν σίγουρα τους φίλους του Ολυμπιακού... Ορισμένοι μιλούν για σκόπιμο αποπροσανατολισμό των δημοσιογράφων και προσπάθεια της διοίκησης της ΚΑΕ να κρατήσει κρυφούς τους πραγματικούς μεταγραφικούς στόχους της ομάδας. Δεν ενστερνίζομαι την συγκεκριμένη άποψη. Αντίθετα πιστεύω πως για όλα τα ονόματα που ακούστηκαν, υπήρξε ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Π.χ, πως γίνεται να ισχυρίζονται κάποιοι πως οι Πειραιώτες δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τον Χόλντεν, από τη στιγμή που ο μάνατζερ του παίκτη βρέθηκε γύρω στα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα; Τι ήρθε δηλαδή να κάνει; Να πιει ούζα με τον "κολλητό" του τον Ζότς; Δεν νομίζω... Επίσης πως υποστηρίζουν κάποιοι ότι εξαρχής οι Αγγελόπουλοι κυνηγούσαν παίκτη από το ΝΒΑ, με τον Γουέιφερ να βρίσκεται στη σχετική λίστα; Τότε γιατί υπέγραψαν τον Κελάτι; Ήξεραν ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τον παίκτη, το οποίο θα οδηγούσε σε αναπροσαρμογή των μεταγραφικών στόχων; Δεν θα μπορούσαν να κινηθούν κατευθείαν για τον Γουέιφερ, που αντικειμενικά είναι πληρέστερος παίκτης από τον Κελάτι;


Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο Ολυμπιακός φέτος το καλοκαίρι δεν ήξερε πραγματικά τι ζητούσε! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κανείς, αν αναλογιστεί πόσους παίκτες, με διαφορετικά αρκετές φορές χαρακτηριστικά, προσέγγισε ο Ολυμπιακός για την κάλυψη μιας συγκεκριμένης θέσης. Το παράδειγμα Κελάτι-Γουάιφερ είναι νομίζω αρκετά χαρακτηριστικό. Ποιος ευθύνεται για αυτό; Ασφαλώς το τεχνικό τιμ της ομάδας, το οποίο αφενός "ανακύκλωσε" μεταγραφικούς στόχους προηγούμενων ετών (Πάρκερ) και αφετέρου απέτυχε να πείσει θεωρητικά "δικούς του" παίκτες (Ζήση) να έρθουν στην ομάδα. Επίσης πρότεινε παίκτες στη δύση της καριέρας του (Χόλντεν) και γενικότερα έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα στη γνώση και στην αντίληψη της μεταγραφικής αγοράς. Συμπερασματικά, θεωρώ πως οι εξαιρετικές, κατά την άποψή μου, προσθήκες των Κλέιζα και Γουέιφερ, οφείλονται τελικά σε δύο παράγοντες: α) Σε καθαρά συμπτωματικά αίτια [τραυματισμός Κελάτι και "ναυάγια" των αρχικών μεταγραφικών υποθέσεων (Χόλντεν, Ζήσης κλπ.)] και β) στη θέληση της διοίκησης να φέρει παίκτες από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού στην Ελλάδα. Πιστεύει κανείς άραγε, ότι οι επιλογές Γουέιφερ και Κλέιζα έχουν να κάνουν με τις επιθυμίες του προπονητή του Ολυμπιακού; Μάλλον όχι...


Τι γίνεται από εδώ και στο εξής; Οι παίκτες που απέκτησε φέτος ο Ολυμπιακός είναι εγνωσμένης αξίας και θα βοηθήσουν σίγουρα. Δεν αρκεί όμως αυτό. Η ομάδα του Πειραιά έχει ανάγκη από "εσωτερικές" μεταγραφές. Αν οι δύο παίκτες, που πέρυσι ήταν ωσεί παρόντες σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της σεζόν (χωρίς βέβαια η ευθύνη για αυτό να είναι αποκλειστικά δική τους), δεν αποφασίσουν να παίξουν μπάσκετ φέτος, τότε ο Ολυμπιακός δύσκολα θα πάει παραπάνω από πέρυσι. Η κακή περσινή σεζόν τους, κόστισε αρκετά στην ομάδα. Άλλωστε ο Παπαλουκάς και ο Βούισιτς δεν είναι για να παίζουν τριάντα λεπτα. Έτσι δεν είναι, Μίλος και Σόφο;

9 σχόλια:

DON είπε...

Φίλε Sixama έχω μερικές βασικές ενστάσεις.

1ον ο Κλέιζα δεν θέλει ούτε ένα λεπτό προσαρμογής. Παίζει με την εθνική 4 χρόνια τώρα και πάει και για άλλο ένα ευρωμπάσκετ. ΚΑΜΙΑ προσαρμογή δεν θέλει.

2ον Οι Αγγελόπουλοι όχι απλά αποπροσανατολίσανε τους δημοσιογράφους αλλά ΣΠΑΣΑΝΕ ΠΛΑΚΑ με την πάρτη τους και εμείς που ξέραμε-πιστεύαμε εξαρχής πως θα γίνει ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝΕ περισσότερο ακόμα...ΓΕΛΑΓΑΝΕ διαβάζοντας για ενδιαφέρον για τον ΟΜΑΡ ΚΟΥΚ και ότι ο Ολυμπιακός θα μείνει με τον ΕΡΤΣΕΓΚ ενώ εκεί έξω υπήρχε ο ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΖΑ.
Όσο για τα "επιχειρήματα" σου αν αυτά είναι γιατί ένας ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΠΑΙΚΤΩΝ βρέθηκε στην Ελλάδα και γιατί πήραμε τον Γουέιφερ κάπου μας χάνεις.

Ο Μάνατζερ του Χόλντεν δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ άλλο παίκτη...Επίσης ΜΟΝΟ για τον Ολυμπιακό ήρθε αυτός ο μάνατζερ???ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να ήρθε για ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ και ΑΛΛΟ ΠΕΛΑΤΗ του?

Ο Κελάτι μήπως έκλεισε γιατί ο Γουέιφερ έκανε νερά και ήθελε ΚΙΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ και όταν βρήκανε το πάτημα με τον Γουέιφερ, εκμεταλλευτήκανε την στιγμή και τον κλείσανε???

Όσο για το "έτσι δεν είναι Μίλος και Σόφο" είσαι ΠΟΛΥ ΦΑΟΥΛ..."έτσι δεν είναι ΔΡΑΚΟΥΜΕΛ" να πείς είσαι οκ...Δεν φταίνε αυτοί φίλε που ο Γιαννάκης είναι κομπλεξικός με παίκτη που δεν είναι ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΑ. Αλλά φέτος ΘΑ ΞΕΚΟΜΠΛΕΞΑΡΙΣΤΕΙ στο εγγυώμαι.

Ανώνυμος είπε...

@ DON

1. Άλλο η εθνική ομάδα άλλο ένας ευρωπαϊκός σύλλογος. Αυτό που γράφω ακριβώς είναι πως "ο Κλέιζα δεν έχει παίξει ποτέ σε ευρωπαϊκό ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ επίπεδο". Αυτό είναι μια πραγματικότητα και σίγουρα θα είναι κάτι καινούριο για τον παίκτη. Δεν βγάζω άχρηστη τη μεταγραφή, απλώς μια επισήμανση έκανα.

2. Εδώ διαφωνούμε κάθετα. Ο μάνατζερ του Χόλντεν, ότι και να λέει ο ίδιος, ήρθε στην Ελλάδα και μίλησε με τους Αγγελόπουλους. Και στον Ζήση έγινε πρόταση. Δηλαδή έκλεισαν τον Κελάτι ξέροντας εκ των προτέρων ότι έχει πρόβλημα; Και μετά κινήθηκαν για τον Γουέιφερ "πατώντας" πάνω στο πρόβλημα του Κελάτι; Δεν είναι δυνατόν να το πιστέψω αυτό! Είναι πασιφανές πλέον για μένα πως η διοίκηση, επειδή έφτασαν κοντά μέσα Αυγούστου, ο Ολυμπιακός κινδύνευε να μείνει χωρίς παίκτες και το τεχνικό τιμ έκανε αλλοπρόσαλλες προτάσεις μεταγραφών ή αδυνατούσε να προτείνει παίκτες, αποφάσισε να κινηθεί μόνη της! Αυτό νομίζω πως τελικά συνέβη.

3. Δεν πρόσεξες ολόκληρη τη φράση μου... "οι δύο παίκτες, που πέρυσι ήταν ωσεί παρόντες σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της σεζόν (χωρίς βέβαια η ευθύνη για αυτό να είναι αποκλειστικά δική τους)". Νομίζω ότι το έπιασες το υπονοούμενο. Δεν καταφέρομαι εναντίον του Μίλος και του Σόφο, απλώς επειδή και εγώ πιστεύω στην αξία τους, θεωρώ ότι μπορεί να αποδειχθούν δύο επιπλέον "ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ" για τη φετινή χρονιά.

DON είπε...

1. Δεν αλλάζουν οι κανονισμοί φίλε απο ΕΘΝΙΚΟ σε ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ επίπεδο. ΚΑΜΙΑ αλλαγή και ΚΑΜΙΑ προσαρμογή δεν θα θέλει ο Κλέιζα. Εκτός αν πιστεύεις ότι και με την εθνική τώρα θα θέλει προσαρμογή και θα ψάχνεται. Τότε μάλιστα.

2. Μπορείς εσύ να βάλεις το χέρι σου στην φωτιά ότι ο μάνατζερ ΤΟΣΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ (ένας απο αυτούς και ο Χόλντεν) ήρθε στην ελλάδα και μίλησε με τους Αγγελόπουλους?Ήσουν παρόν ή το διάβασες κάπου? Ξέρεις για ποιόν μιλήσανε και τι είπανε? Επίσης ναι στον Ζήση κάνανε πρόταση για να είναι παγκοτρίφτης και να πάρει τον ρόλο που θα πάρει πλέον ο Τσαλδάρης μαζί με τον Σλούκα. 1000 φορές προτιμότερο.

Όσο για τον Κελάτι απλά είπα πως κλείσανε ένα παίκτη να είναι σίγουροι γιατί ο Γουέιφερ δεν δεχότανε. Όταν δέχτηκε όμως και ο ΟΣΦΠ ΒΡΗΚΕ ΠΑΤΗΜΑ τότε άφησε τον ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΕΛΑΤΙ για κάτι ΦΟΒΕΡΟ τον Γουέιφερ.

Τέλος διαφωνώ ότι ξαφνικά η διοίκηση το πήρε πάνω της. Ο Γουέιφερ και Κλέιζα έχουν πρόταση απο εμάς 1 μήνα τώρα.


3. Εγώ να δείς ΠΟΣΟ πιστεύω και τους δύο...ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΝ ΣΟΦΟ.

Ανώνυμος είπε...

vasika symfono me to arthro, apla einai ligo ypervoli oti exoun mono tn prosarmogi os meinonektima.

DON είπε...

Για τα ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ δεδομένα ο Κλέιζα δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ μειονέκτημα και ο Γουέιφερ έχει
1. αμυντική προσήλωση
2. προσαρμογή στα νέα δεδομένα
3. τρίπλα

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά υπάρχει κανένας φαν του NBA εδώ που να έχει δει αρκετά match των Rockets????
Αν ναι,μπορεί να μου απαντήσει στο ΑΝ ο Wafer έχει σουτ μετά από ντρίπλα????
Ευχαριστώ

@Σίχαμα:Διακρίνω μια επιθετικότητα προς το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού....ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ...Έχουν κουράσει πριν καν αρχίσει η καινούρια χρονιά..Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν μυαλά,ειδικά στο τρόπο του παιχνιδιού..Το να έχεις τον Wafer,τον Childress και να πηγαίνεις σε επιθέσεις όπου οι παίκτες αρχίζουν το σύστημα με 13 δευτερόλεπτα να απομένουν ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ!!!

@DON Κάναμε κρούση για όλους αυτούς τους παίκτες που γράψανε οι εφημερίδες..Αλλά με τις προτάσεις που τους κάναμε(ειδικά στο οικονομικό κομμάτι) ήταν σαν να μην τους θέλαμε,δηλαδή με λίγα λόγια κάναμε προτάσεις έτσι για να κάνουμε(Χόλντεν,Ζήσης).Ο Πάρκερ είναι ειδική περίπτωση,τον θέλαμε, το δείξαμε αυτό(μέσω της προσφοράς μας) αλλά δεν ήθελε να έρθει.Ο Χάνσεν και ο ΜακΙνταιρ ΕΙΧΑΝ υπερβολικές απαιτήσεις..Ο Wafer όντως ήρθε από σπόντα(ιατρικές εξετάσεις Κελάτι) και είναι καθαρά μεταγραφή των Αγγελόπουλων και όχι του προπονηταρά μας.Ο Κλέιζα δεν ξέρω πως προέκυψε,αλλά ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ...

DON είπε...

Ναι έχει σούτ μετά απο τρίπλα...Πολύ κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

@ Anonymous

Ο Wafer μπορεί να σουτάρει σχεδόν με όλους τους δυνατούς τρόπους: Μετά από τρίπλα, στατικός, βγαίνοντας από σκριν και παίρνοντας πάσα, στο τρανσίσιον, με πρόσωπο στον αμυντικό κλπ. Μην αγχώνεσαι για τον Wafer, είναι πολύ καλός σουτέρ.

@ Anonymous

Ίσως ήμουν λιγάκι υπερβολικός αλλά προφανώς εννοούσα το μοναδικό μειονέκτημα πριν τους δούμε μέσα στο παρκέ. Οι τυχόν αδυναμίες εκεί θα φανούν.

@ DON

Η προσαρμογή δεν έχει να κάνει τόσο με τους κανονισμούς αλλά με τη νοοτροπία. Ο Κλέιζα και ο Γουέιφερ είναι "αμερικανοθρεμμένοι". Το παιχνίδι στις ΗΠΑ είναι σόου ενώ στην Ευρώπη είναι "πόλεμος". Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Από αυτήν την άποψη θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα, ειδικά από τη στιγμή που βρίσκονται σε μια ομάδα με μεγάλη πίεση για αποτελέσματα.

DON είπε...

Δεν θεωρώ ότι θα είναι πρόβλημα καθώς είναι ΒΑΣΙΚΟ γρανάζι μιας απο τις κορυφαίες εθνικές του κόσμου και ίσως την κορυφαία διαχρονικά της ευρώπης. Επίσης φέτος καλείται να σηκώσει όλη την λιθουανία στις πλάτες του...ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails