Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

The curious case of Jeremy Tyler

Λίγο πριν το φάιναλ φορ του Βερολίνου ένας ανήλικος τότε Αμερικανός πιτσιρικάς είχε τραβήξει την προσοχή μας. Ο Τζέρεμι Τάιλερ, το φαβορί κατά τους σκάουτερ για την πρώτη θέση στο ντραφτ του 2011, είχε ανακοινώσει πως αποφάσισε να κάνει στην άκρη τα κολέγια και την έλλειψη εισοδήματος που τα συνοδεύει και να ταξιδέψει στην από δω μεριά του Ατλαντικού για δύο χρόνια, ακολουθώντας το -άκρως αποτυχημένο οφείλει κανείς να ομολογήσει- παράδειγμα του Μπράντον Τζένινγγκς, που ήταν εξάλλου αναγκαστικό, αφού παρά τις πάμπολλες προσπάθειες ο Τζένινγκς δεν κατάφερε να περάσει τις απαιτούμενες σχολικές εξετάσεις ώστε να ενταχθεί σε κολέγιο...

Εδώ η κατάσταση διαφέρει. Ο Τάιλερ θεωρεί την παραμονή του εκτός ΝΒΑ για δύο ακόμη χρόνια χαμένο χρόνο. Χωρίς εισόδημα μάλιστα, με άμυνες σχεδιασμένες πάνω του για triple και quadruple play και με τον κίνδυνο να χαλαρώσει και να απογοητεύσει τις προσδοκίες του νέου μεγάλου αστεριού όπως έγινε με τον Οκαφόρ. Είναι επιλογή του να έρθει στην Ευρώπη λοιπόν. Το χρηματικό κατά βάση κίνητρό του δε μοιάζει όμως ως τώρα να καλύπτεται από τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.

Ο μάνατζέρ του, ο Ιταλός - Αμερικανός Σόνι Βακάρο σίγουρα δεν περίμενε τόση αδιαφορία. Μπορεί οι δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες, το Μαρούσι(!), η ΤΣΣΚΑ και η... μισή Ιταλία να εμπλέκονταν σε σενάρια προερχόμενα -και πιθανότατα κατασκευασμένα- από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, όμως ως τώρα δύο ομάδες έχουν έμπρακτα και αποδεδειγμένα ασχοληθεί με την περίπτωση του νεαρού Αμερικανού. Πρώτα η δευτερότριτη δύναμη του Ισραηλινού μπάσκετ και όχι ακριβώς μεγαθήριο Μακάμπι Χάιφα έφτασε κοντά. Τόσο κοντά μάλιστα που ο Τάιλερ υποσχόταν πρωτάθλημα σε συνέντευξή του σε ισραηλινό σάιτ. Κάπου όμως στα μέσα Ιουνίου το deal χάλασε, για λόγους οικονομικούς αλλά και επειδή οι σύμβουλοι του Τάιλερ σωστά τον προέτρεψαν να βρει ομάδα που να αγωνίζεται στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο της Ευρωλίγκας. Έκτοτε υπήρχε για πάνω από ένα μήνα σιγή.

Ώσπου μπαίνοντας ο Αύγουστος μάθαμε για το ενδιαφέρον της -επίσης όχι και τόσο αξιόμαχης- Ολύμπια Λιουμπλιάνας. Οι 450.000$ για 3 χρόνια δεν είναι τα χρήματα που ονειρεύονταν ο μικρός και ο πατέρας του, όμως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι άλλο στο μεταγραφικό ορίζοντα. Οι μεγάλες δυνάμεις είναι λογικό να μη ρισκάρουν ξοδεύοντας για έναν 18χρονο, που θα φύγει σύντομα και που όσο ταλαντούχος κι αν είναι δεν θα έχει ούτε την απαιτούμενη ωριμότητα ούτε την άμεση προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αν ο Τάιλερ δεχθεί όπως εικάζεται τη σλοβένικη πρόταση, θεωρώ πως θα έχει βρεθεί σε μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από αυτή που ευαγγελιζόταν ότι θα έβρισκε. Ούτε συμπαίκτες με υψηλό επίπεδο θα συναντήσει ούτε κορυφαίους κόουτς. Τα λεφτά πολλά δεν είναι, σίγουρα όχι σε σχέση με αυτά που περίμενε ότι θα βρει, καθώς έψαχνε κατά το μάνατζερ του 650.000-850.000 το χρόνο.

Από τα ραντεβού με ΟΣΦΠ και ΠΑΟ, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν έγιναν ποτέ, στην πρωταθλήτρια Σλοβενίας, μια εκ των ομάδων του χαμηλότερου επιπέδου που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα; Ο χρόνος θα δείξει...

1 σχόλιο:

bdshbchamp είπε...

Τελικά ο παίκτης δέχθηκε με 140.000 τη νέα πρόταση της Μακάμπι Χάιφα. Θεωρήθηκε πώς με μια καλή σεζόν σε ευκολότερο επίπεδο ίσως του δοθούν καλύτερες απολαβές μέσω μεταγραφής στο τοπ επίπεδο στην πιθανή δεύτερη σεζόν του στην Ευρώπη.

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails