Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

...Jan Vesely

Η βιομηχανία παικτών που ακούει στο όνομα Παρτιζάν Βελιγραδίου ξαναχτύπησε και φέτος! Νέο της προϊόν ο Τσεχός Jan Vesely. Από την πρώτη κιόλας χρονιά του στην Ευρωλίγκα ο νεαρός κατάφερε να δείξει το ταλέντο του και να κερδίσει με το σπαθί του μια θέση στη βασική πεντάδα της ομάδας του Βελιγραδίου. Άλλωστε ο Βουγιόσεβιτς έχει δείξει ότι εμπιστεύεται και αξιοποιεί τους νεαρούς παίκτες με τον καλύτερο τρόπο. Αν και μόλις 17 ετών, ο Vesely είχε φέτος 19 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής στα ματς των Σέρβων στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Καλύτερή του εμφάνιση, απέναντι στον Πανιώνιο στο Βελιγράδι, όταν και τελείωσε το ματς με 19 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Γεννημένος στις 24 Απριλίου του 1991, ο Vesely πρωτοέπαιξε μπάσκετ στη γενέτειρα του Οστράβα της Τσεχίας. Το 2007 μετακόμισε στη Σλοβενία και συγκεκριμένα στη Σλόβαν Γκέοπλιν με την οποία αγωνίστηκε στην Αδριατική Λίγκα. Εκεί τον παρατήρησαν οι άνθρωποι της Παρτιζάν και την αμέσως επόμενη χρονιά τον έντυσαν με τα χρώματα της ομάδας τους. Αν και ο 17χρονος Τσέχος βλέπει τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 11 εκατοστά, περνάει τον περισσότερο χρόνο αγωνιζόμενος στη θέση 3. Παρόλο το ύψος του, είναι αρκετά αθλητικός, με γρήγορα πόδια. Έτσι μπορεί να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο αλλά και να αντιμετωπίσει με επιτυχία παίκτες με χαμηλότερο κέντρο βάρους, στην άμυνα. Έχει τρομακτική έφεση στο ριμπάουντ και ειδικότερα στον τομέα των επιθετικών. Αρκετά καλός και στο χειρισμό της μπάλας, με αξιόλογο drive το οποίο μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο.

Τα μειονεκτήματά του συνοψίζονται κυρίως σε δύο σημεία. Αρχικά στο σουτ του, το οποίο χρήζει μεγάλης βελτίωσης. Φέτος είχε μόλις ...6% στα τρίποντα και 53,8% στις ελεύθερες βολές. Η βελτίωση σε αυτό τον τομέα είναι το μεγάλο στοίχημα του Τσέχου πιτσιρικά για την επόμενη χρονιά. Ένας άλλος τομέας στον οποίο υστερεί είναι η δύναμη καθώς είναι αρκετά λεπτός. Βέβαια, είναι μόλις 17 και έχει αρκετό χρόνο στη διάθεση του για να αποκτήσει την απαιτούμενη μυική μάζα. Η πρόοδός του πάντως ήταν εκπληκτική τα δύο τελευταία χρόνια και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό θα είναι υποψήφιος για μια αρκετή καλή θέση στο draft σε ένα-δυο χρόνια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Αμερικανοί, τρελαίνονται για μοντέρνους seven-footers στο στυλ του Τσέχου. Οι προϋποθέσεις για τον ίδιο είναι οι καλύτερες αφού βρίσκεται στα χέρια ενός προπονητή που ξέρει να δουλεύει άριστα με νεαρούς παίκτες. Τσεκάρετε λοιπόν το όνομα Jan Vesely, γιατί μάλλον θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον.

Related Posts with Thumbnails