Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Τι να πουν και οι Λιθουανοί;

Απογοήτευση έχει επικρατήσει -κακά τα ψέματα- λόγω του ότι τέσσερις "δωδεκαδάτοι" παίκτες δεν θα ενισχύσουν την Εθνική μας στην Πολωνία, αναγκάζοντας το φίλτατο Γιόνας να καταφύγει στα μαγειρέματα. Κι αν οι Ισπανοί έχουν δύο απώλειες (Καλντερόν, Βάσκεθ) που όμως μπορούν να τις καλύψουν, κι αν οι Σλοβένοι προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρεις καλοβλέποντας την ευκαιρία ενός μεταλλίου, τι να πουν και οι Λιθουανοί; Ένα κράτος με τρομερό μπασκετικό ταλέντο και με φιλοσοφία άκρως επιθετική μέσα στο παρκέ, που έχει φανατικούς θαυμαστές. Πώς να δείξουν όμως την παραμικρή αισιοδοξία οι φίλοι των Λιθουανών με αυτά που βλέπουν φέτος;

Ο Μπουτάουτας, που ανελίχθηκε σε προπονητής της εθνικής μέσα από την καθοδήγηση των "μικρών" εθνικών ομάδων της Λιθουανίας, έχει ως διάκριση με σύλλογο την κατάκτηση του πρωταθλήματος Λετονίας με την ομάδα της Ρίγα. Το χάλκινο μετάλλιο στην Ισπανία πριν δύο χρόνια και η πολύ καλή παρουσία στο Πεκίνο έχουν ανεβάσει τις μετοχές του, αλλά ακόμα δε με έχει πείσει ότι η αξία του ως προπονητής είναι πάνω από το μέσο όρο. Το γεγονός ότι δεν έχει τα έξι πρωταθλήματα Λιθουανίας και την Ευρωλίγκα του Καζλάουσκας μπορεί να είναι και θέμα ηλικίας και συγκυριών, αυτό όμως δεν αρκεί ως δικαιολογία. Ένας καλός αλλά συμβατικός προπονητής, λοιπόν, καλείται να παρουσιάσει μια ομάδα ικανή να υπερασπιστεί τις θέσεις των μεταλλίων, έχοντας δει όμως το ρόστερ του να έχει δεχθεί αποδεκατισμό πραγματικό!

Ο Σισκάουσκας ανακοίνωσε νωρίς νωρίς την αποχώρησή του από την ενεργό δράση με τα πράσινα και κίτρινα αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην θέση 3. Κατά πάσα πιθανότητα ούτε ο Γιασικεβίτσιους προτίθεται να βοηθήσει. Κι αν η περίπτωση του Ματσιγιάουσκας δεν ευώδωσε, η σημερινή ανακοίνωση του Ριμάντας Καουκένας πως δε θα δώσει το παρόν στην Πολωνία μοιάζει να έριξε στα... τάρταρα τις ελπίδες των Λιθουανών για την κορυφή της Ευρώπης. Ο Ρίμας, με 14,7 πόντους στην Ευρωλίγκα και 13 στην Ιταλία τη χρονιά που πέρασε, θα έδινε πολλές λύσεις, όπως έκανε άλλωστε και με τους 10 πόντους μέσο όρο πέρυσι στο Πεκίνο. Το πρόβλημα υγείας του πατέρα του που επικαλέστηκε είναι σοβαρό, αποτελεί επιπρόσθετα και τροχοπέδη στην αναζήτηση καινούριας ομάδας κι έτσι ο παίκτης δεν έχει καμία όρεξη να ασχοληθεί με το μπάσκετ αυτές τις στιγμές. Πράγμα κατανοητό. Αλλά η ταυτόχρονη απώλεια Σάρας, Σίσκα, Μάτσας και Ρίμας φθάνει το Μπουτάουτας στο σημείο να καλέσει τον παγκίτη στη Μπιλμπάο Σεϊμπούτις!

Στα ψηλά εκτιμώ ότι θα περάσει τη μπάλα ο Μπουτάουτας. Αδερφοί Λαβρίνοβιτς, Γιαβτόκας, Κλέιζα, Πετραβίτσιους, με μοναδική απουσία το Σονγκάιλα στο 4. Αυτό μοιάζει να είναι μονόδρομος, μιας και το βάρος χαμηλά θα περάσει στα -"τρεμάμενα" σε σχέση με το ταλέντο του- χέρια του Γιασάιτις, στον Κατελίνας, ακόμα και σε παίκτες όπως ο Γιομάντας ή ο ανερχόμενος οργανωτής της Ζαλγκίρις Καλνιέτις. Σκούρα τα πράγματα...

Υ.Γ. Ας ελπίσουμε ότι ο Μοτιεγιούνας θα προτιμηθεί από τύπους σαν τους παγκίτες της Ζαλγκίρις και της Λιέτουβος και τον ... Καβαλιώτη Γκούστας. Είναι πολύ καλό ταλέντο και περιμένω πολύ να τον δω σε μεγάλη διοργάνωση.

Related Posts with Thumbnails