Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Μαθήματα ειδικών καταστάσεων



Η φάση στην εκπνοή του 2ου δεκαλέπτου του ματς της εθνικής μας με τη Φινλανδία, ήταν μία από τις πιο αρνητικές στιγμές της ομάδας του Ηλία Ζούρου στον προχθεσινό αγώνα. Η αντίδραση της ελληνικής ομάδας, που μεταφράστηκε σε εύστοχο τρίποντο του Ράννικο Κόπονεν, ήταν από τραγική έως αστεία αλλά σίγουρα μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για παρόμοιες ειδικές καταστάσεις που ενδέχεται να βιώσει η Ελλάδα σε πιο κρίσιμα ματς. Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη αμυντική αντιμετώπιση της επαναφοράς προσφέρει "τροφή" για σχόλια και συζήτηση.

Με μια πρώτη σκέψη, φαίνεται αδιανόητο το ότι ο Ζούρος κάλεσε time out με τον αντίπαλο να έχει επαναφορά κάτω από το καλάθι μας, μόλις 3 δεύτερα πριν το τέλος. Οι αμυντικές οδηγίες που μπορούσε να δώσει ο κόουτς σε τέτοιες καταστάσεις ήταν πολύ συγκεκριμένες και δεν απαιτούσαν time out ενώ ταυτόχρονα έδωσε τη δυνατότητα και το χρόνο στον Ντέτμαν, είτε να σχεδιάσει κάποιο play είτε να φρεσκάρει στους Φινλανδούς παίκτες κάποιο τρικ για επαναφορά που είχαν δουλέψει στην προπόνηση. Από την άλλη, ίσως ο Έλληνας προπονητής, επηρεασμένος από το γεγονός πως και στο τουρνουά Ακρόπολις απέναντι στην Ιταλία η ελληνική ομάδα ήταν προβληματική στην αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων, αμυντικών και επιθετικών, κάλεσε για εκπαιδευτικούς λόγους το time out, σε έναν αγώνα που λογικά η εθνική ομάδα δεν θα απειλούταν από τον αντίπαλο.

Το play που έπαιξαν οι Φινλανδοί ήταν σχετικά απλό αλλά όπως αποδείχθηκε, αποτελεσματικό. Οι ψηλοί της ομάδας, Μότολα και Λι, πήραν θέση στο low post της πλευράς της επαναφοράς, o Ράννικο Κόπονεν τοποθετήθηκε στη γραμμή του τριπόντου με πρόσωπο προς το καλάθι ενώ ο Σαλίν στήθηκε περίπου στο low post της πλευράς που βρισκόταν αντίθετα από την επαναφορά.


Οι κινήσεις που έγιναν ήταν οι εξής:

1. Ο Σαλίν κινήθηκε κάθετα προς το σημείο που βρισκόταν ο Ράννικο Κόπονεν, δίνοντας αρχικά την εντύπωση πως θα επιχειρήσει κάποιο back screen για λογαριασμό του συμπαίκτη του. Μόλις όμως έφτασε στο ύψος της γραμμής των ελευθέρων βολών άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση ενώ ταυτόχρονα ο Ράννικο Κόπονεν κινήθηκε με ταχύτητα στη γωνία του τριπόντου της αντίθετης πλευράς από την επαναφορά.

2. Οι Φινλανδοί ψηλοί, με το που άρχισε την κίνησή του ο Ράννικο Κόπονεν, επιχείρησαν αντίθετη κίνηση, δηλαδή ο Λι έκοψε προς το καλάθι ενώ ο Μότολα τραβήχτηκε έξω από τη γραμμή των 6.75 μ.

Όπως προαναφέραμε η αντίδραση της ελληνικής ομάδας ήταν πάρα πολύ κακή και στις δύο πλευρές του γηπέδου:

3. Ο Ξανθόπουλος άλλαξε παίκτη ακολουθώντας τον Σαλίν ενώ ο Μπράμος όχι, με αποτέλεσμα ο Ράννικο Κόπονεν να βρεθεί αμαρκάριστος στη γωνία, να δεχθεί τη σκαστή πάσα και να εκτελέσει τελικά για τρεις.


4. Οι ψηλοί μας στην πλευρά της επαναφοράς, έκαναν αντίστοιχο λάθος, με τον Φώτση να ακολουθεί τον Μότολα στο τρίποντο και τον Μπουρούση να πράττει το ίδιο. Ο Μπουρούσης ναι μεν αντιλήφθηκε την αλλαγή στα μαρκαρίσματα και γύρισε να καλύψει τον Λι, όμως το στιγμιαίο αυτό μπέρδεμα αρκούσε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πάσα κάτω ακριβώς από το καλάθι μας και για δύο εύκολους πιθανότατα πόντους από τον Λι.


Ποιος φταίει για όλο αυτό το μπέρδεμα; Η λογική λέει πως η οδηγία του Ζούρου στο time out ήταν η αλλαγή παικτών στα screens, πράγμα σύνηθες όταν ο αντίπαλος στοχεύει σε catch and shoot επιλογή. Το ζήτημα όμως στη συγκεκριμένη φάση είναι πως δεν έγιναν τελικά screens και αυτό δημιούργησε σύγχυση στους Έλληνες παίκτες. Ο Ξανθόπουλος παρά το fake, όπως αποδείχθηκε τελικά του Σαλίν, πήρε την πρωτοβουλία να αλλάξει παίκτη ενώ ο Μπράμος ακολούθησε "κατά γράμμα" την οδηγία του προπονητή. Ο Ελληνοαμερικάνος έχοντας μια ικανή απόσταση από τον παίκτη που μάρκαρε και σαφώς καλύτερη οπτική από το συμπαίκτη του, θα μπορούσε να διαβάσει καλύτερα τη φάση και να πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία με τον Ξανθόπουλο, προτίμησε όμως να μείνει πιστός στην κατεύθυνση του πάγκου. Κλασικό college boy...

Η γκάφα είναι ακόμα μεγαλύτερη στην αντίθετη πλευρά. Φώτσης και Μπουρούσης ακολουθούν τον ίδιο παίκτη αρχικά και ο Μπουρούσης τελικά επιστρέφει να μαρκάρει τον Λι με μικρή καθυστέρηση, η οποία αρκούσε για να κοστίσει. Ακόμα χειρότερη αντίδραση, αν αναλογιστούμε την εμπειρία και τις παραστάσεις των δύο παικτών. Το ευτύχημα είναι πως ο Φινλανδός που έκανε την επαναφορά, δεν "είδε" την πάσα προς τον Λι...

Σίγουρα διδακτικές καταστάσεις, οι οποίες όμως θα μετρήσουν σε κρίσιμα και πιο "κλειστά" ματς.

Comments (30)

Loading... Logging you in...
  • Logged in as
Οι δυο μας τη συζητησαμε αυτη τη φαση αναλυτικα χθες,αυτο ομως που θελω να επαναλαβω(παντα απ τη δικη μου οπτικη) ειναι οτι το λαθος του Ζουρου ειναι το ταιμ αουτ που πηρε(εχω καποιες επιφυλαξεις αλλα για να το λες μαλλον ετσι θα ειναι).Κατα τ αλλα η εντολη του ηταν σωστη,οτι εγινε εγινε εξαιτιας της κακης εκτελεσης και αντιληψης των παικτων.Ο Ζουρος εδωσε την οδηγια αλλα απο εκει και περα οι παικτες επρεπε να διαβασουν τη φαση και να προσαρμοστουν αναλογως,ετσι γινεται στις περισσοτερες των περιπτωσεων δηλαδη.
Και εγώ καταλήγω στο ότι οι παίκτες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη φάση.
Και νομίζω περισσότερο οι Μπουρούσης-Φώτσης που μπερδεύτηκαν στην πλευρά της επαναφοράς καθώς πρόκειται για έμπειρους παίκτες.

Για το λόγο που κάλεσε το ταιμ άουτ ο Ζούρος, απλώς κάνω μια εικασία...
Ένας φίλος προπονητής με τον οποίο συζήτησα επίσης τη φάση χθες, δικαιολόγησε το ταιμ άουτ με αυτόν τον τρόπο και μοιάζει να έχει κάποια λογική αυτή η εξήγηση.
Καλα,μιλαμε για αστεια φαση...
Στο έλεγα ότι είναι πράγματι αστεία και μου έκανε τρομερά αρνητική εντύπωση... :(
Ολη αυτη η συγχυση δημιουργηθηκε,διοτι οι αντιπαλοι ουδεποτε εφηρμοσαν καποιο screen...
ΜΕΓΚΑ νοητικο λαθος & ΚΑΚΙΣΤΟ διαβασμα της φασης...
Εφοσον ο Ζουρος επελεξε,τον παικτη που μαρκαρει την επαναφορα,να τον αναλλωσει στο να δυσκολεψει την γωνια πασας με πλατη στην διαδραματεισθα φαση,γιατι δεν τοποθετησε εκει τον Μπραμος,ο οποιος εχει & μεγαλυτερα ακρα?
Ενω ο Ζησης ως εμπειροτερος,ισως αντιδρουσε καλυτερα,διαβαζοντας την φαση...
Παντως γνωμη μου ειναι πως σ'αυτες τις περιπτωσεις,ο αμυντικος που μαρκαρει την επαναφορα,θα πρεπει να εχει στησει ετσι την γωνια του σωματος του,ωστε να ελεγχει οπτικα & την μπαλα & την κινηση των υπολοιπων παικτων...
Σωστή και αυτή η παρατήρηση...
Για να μπορει ανα πασα στιγμη να δωσει καλυψη,προσδιδοντας στην αμυνομενη ομαδα,το στιγμιαιο αριθμητικο πλεονεκτημα...
Αναμφισβητητα,η καλυτερη επιλογη των Φινλανδων,θα ηταν η πασα στον Λι,για ενα ευκολο λει-απ που θα ειχε & μεγαλη πιθανοτητα για γκολ-φαουλ...
Προφανως ο Ζουρος καλεσε το ταιμ-αουτ,για ''εκπαιδευτικους'' σκοπους,ωστοσο ειμαι της αποψης,οτι τετοια ταιμ-αουτ για ''εκπαιδευτικους'' σκοπους,θα πρεπει να τα ξοδευεις,οταν εσυ εχεις την κατοχη της μπαλας & οχι οι αντιπαλοι σου...
Ωραιο θεμα για ποστ & καλη η αναλυση σου Σιχαμενε... B)
Δεν άντεξες, δεν κρατήθηκες, το έβγαλες από μέσα σου! Παραλήρημα! Παρακαλούνται τα ντοκουμέντα να καταστραφούν, ώστε να μην φθάσουν στα χέρια ανθρώπων της Ζαλγκίρις (αν και όλο και κάποιος καλοθελητής θα το διαρρεύσει στο interbasket) ;) και της Ομοσπονδίας.

Πολύ καλή ανάλυση Sixama!
Η παρατηρηση του Bullet ειναι μεν σωστη αλλα η χρησιμοποιηση του Μπραμος "μεσα στη φαση" (και γενικοτερα σε τετοιες φασεις) θα τον οφελησει στις προσεχεις παρομοιες καταστασεις.Η απειρια που του λειπει ,μεσα απο τετοιες φασεις θα αποκτηθει καθως η συνηθεια θα τον κανει να διαβαζει καλυτερα στο μελλον παρομοια "περιστατικα".Χρησιμος στην επαναφορα αλλα εξισου και περισσοτερο χρησιμος στο μαρκαρισμα παικτη,ειναι καλος αμυντικος,εχει μεγαλα ακρα και μπορει να δυσκολεψει το σουτ του αντιπαλου.Ετσι νομιζω οτι σκεφτηκε ο Ζουρος.
Οταν βρισκεσαι σε ενα επισημο τουρνοα,δεν χωρανε περιθωρια αποκτησης εμπειριων,που θα φανουν χρησιμες στο πολυ αμεσο μελλον...
Ξοδευεις ενα ταιμ-αουτ,προκειμενου να εξυπηρετηθει ενας σκοπος & να τεσταριστει ο βαθμος ετοιμοτητας σε τετοιες καταστασεις...
5 replies · active 708 weeks ago
Δεν ειπα κατι τετοιο,νομιζω το εγραψα ξεκαθαρα.Δεν ειπα οτι ο Ζουρος τον εβαλε εκει για να κερδισει εμπειριες,αλλα,οτι αυτη η φαση θα ωφελησει τον Μπραμος.Αλλο το ενα ,αλλο το αλλο.Στην τελευταια προταση πιθανολογησα τον λογο που τον εβαλε εκει ο Ζουρος.
O Ζουρος μαλλον θα επρεπε να λαβει υποψιν του νωριτερα,την παραμετρο που εθεσα...
Επισης,εφοσον ξοδεψε ενα ολοκληρο ταιμ-αουτ,περαν του ''οδηγου'',θα επρεπε να επιστησει την προσοχη & στο λεγομενο option...
Και να τονισει ΕΜΦΑΤΙΚΑ οτι ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ,ΕΦΟΣΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ SCREENS...
Σε διαφορετικη περιπτωση,Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ...
Σωστα,το ιδιο ειπε ο Σιχαμα,το ιδιο και εγω.
Αλλα δεν ξερουμε αν το ειπε η οχι,πιθανολογουμε.Εμενα μου φαινεται οτι αυτη την εντολη εδωσε,αλλα οι παικτες μπερδευτηκαν.Δεν γινεται να μην εχει πει κατι τετοιο,απο τα εφηβικα το ξερουμε αυτο.
Διοτι θα υπαρξουν & αλλες τετοιες καταστασεις στην πορεια του τουρνοα..
Που σημαινει πως τα εκαστοτε γραναζια θα πρεπει να τοποθετουνται με τετοιον τροπο,αναλογα με τα χαρακτηριστικα ποιυ διαθετουν,καθως & με την ταχυτητα αντιδρασης σε δοσμενα ερεθισματα...
Οπως & να 'χει,πιο πανω διατυπωσα την διαφωνια μου αναφορικα με τον παικτη που μαρκαρει την επαναφορα...
Δεν θα πρεπει να εχει πλατη,ουτε στην μπαλα,ουτε στην κινηση συμπαικτων & αντιπαλων,αλλα να εχει στησει τετοια γωνια στο σωμα του(καθετα στην βασικη γραμμη),ωστε να ειναι σε θεση να δωσει καλυψη,ανα πασα στιγμη..
Ναι ρε Μπανου,δεν αντεξα.... :p
Εχουν πονεσει τα ματια μου λεμε...
Αν ηξερα να απομονονω φασεις & να φτιαχνω video,θα ειχα δημιουργησει μια ''τεραστια τραπεζα δεδομεων''... B)
Με αυτα & με αυτα....πολυ analysis by paralysis.... B)
Γι'αυτο ισως & ο Ζουρος να μην θελει να επιβαρυνει με ποιοτικα & ποσοτικα ερεθισμενα τους παικτες του... :p
1 reply · active 708 weeks ago
Paralysis By Analysis ηθελα να πω... :p
Η σταση σωματος του Ζηση θα επρεπε να ειχε μια κλιση καθετα προς τη μπειζλαιν,η οποια δεν υπαρχει.
Αυτο ομως ειναι το τελευταιο(βεβαια αν η πασα πηγαινε στο ψηλο που κοβει στο καλαθι η ευθυνη του Ζηση θα ηταν μεγαλυτερη) στην εξελιξη της φασης.Αναφερομαι στην εξελιξη της φασης,η λαθος θεση του ειναι δεδομενη ομως.
Μια παρατήρηση,μιας και το ίδιο κόλλημα το έφαγα όταν έδιξε την φάση ο ασίσταντ του Ζούρου σε Ζαλγκίρις στην ετ1.
Ο Φιλανδός είναι το 11 ονόματι Κoponen.Άρε Ιωάννου...
2 replies · active 708 weeks ago
έδειξε
Φινλανδός

για να μην χαλάμε και την γλώσσα...
Διορθώθηκε το λάθος με τον Κόπονεν. Με πήρε στο λαιμό του ο Ιωάννου... :)

Πως σχολίασε δηλαδή τη φάση ο ασίσταντ του Ζούρου;
Δεν το θυμάμαι καθόλου!
Αλλά τον κάλυψε,λέγοντας πως αποτέλεσε ένα τεστ για τα επόμενα...

υ.γ. σε -ίδης είναι,θυμήστέ τον μου ντε! Λογικά ( ;) θα είναι κάθε βράδυ στην εκπομπή

Post a new comment

Comments by

Related Posts with Thumbnails