Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Μαθήματα ειδικών καταστάσεων



Η φάση στην εκπνοή του 2ου δεκαλέπτου του ματς της εθνικής μας με τη Φινλανδία, ήταν μία από τις πιο αρνητικές στιγμές της ομάδας του Ηλία Ζούρου στον προχθεσινό αγώνα. Η αντίδραση της ελληνικής ομάδας, που μεταφράστηκε σε εύστοχο τρίποντο του Ράννικο Κόπονεν, ήταν από τραγική έως αστεία αλλά σίγουρα μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για παρόμοιες ειδικές καταστάσεις που ενδέχεται να βιώσει η Ελλάδα σε πιο κρίσιμα ματς. Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη αμυντική αντιμετώπιση της επαναφοράς προσφέρει "τροφή" για σχόλια και συζήτηση.

Με μια πρώτη σκέψη, φαίνεται αδιανόητο το ότι ο Ζούρος κάλεσε time out με τον αντίπαλο να έχει επαναφορά κάτω από το καλάθι μας, μόλις 3 δεύτερα πριν το τέλος. Οι αμυντικές οδηγίες που μπορούσε να δώσει ο κόουτς σε τέτοιες καταστάσεις ήταν πολύ συγκεκριμένες και δεν απαιτούσαν time out ενώ ταυτόχρονα έδωσε τη δυνατότητα και το χρόνο στον Ντέτμαν, είτε να σχεδιάσει κάποιο play είτε να φρεσκάρει στους Φινλανδούς παίκτες κάποιο τρικ για επαναφορά που είχαν δουλέψει στην προπόνηση. Από την άλλη, ίσως ο Έλληνας προπονητής, επηρεασμένος από το γεγονός πως και στο τουρνουά Ακρόπολις απέναντι στην Ιταλία η ελληνική ομάδα ήταν προβληματική στην αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων, αμυντικών και επιθετικών, κάλεσε για εκπαιδευτικούς λόγους το time out, σε έναν αγώνα που λογικά η εθνική ομάδα δεν θα απειλούταν από τον αντίπαλο.

Το play που έπαιξαν οι Φινλανδοί ήταν σχετικά απλό αλλά όπως αποδείχθηκε, αποτελεσματικό. Οι ψηλοί της ομάδας, Μότολα και Λι, πήραν θέση στο low post της πλευράς της επαναφοράς, o Ράννικο Κόπονεν τοποθετήθηκε στη γραμμή του τριπόντου με πρόσωπο προς το καλάθι ενώ ο Σαλίν στήθηκε περίπου στο low post της πλευράς που βρισκόταν αντίθετα από την επαναφορά.


Οι κινήσεις που έγιναν ήταν οι εξής:

1. Ο Σαλίν κινήθηκε κάθετα προς το σημείο που βρισκόταν ο Ράννικο Κόπονεν, δίνοντας αρχικά την εντύπωση πως θα επιχειρήσει κάποιο back screen για λογαριασμό του συμπαίκτη του. Μόλις όμως έφτασε στο ύψος της γραμμής των ελευθέρων βολών άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση ενώ ταυτόχρονα ο Ράννικο Κόπονεν κινήθηκε με ταχύτητα στη γωνία του τριπόντου της αντίθετης πλευράς από την επαναφορά.

2. Οι Φινλανδοί ψηλοί, με το που άρχισε την κίνησή του ο Ράννικο Κόπονεν, επιχείρησαν αντίθετη κίνηση, δηλαδή ο Λι έκοψε προς το καλάθι ενώ ο Μότολα τραβήχτηκε έξω από τη γραμμή των 6.75 μ.

Όπως προαναφέραμε η αντίδραση της ελληνικής ομάδας ήταν πάρα πολύ κακή και στις δύο πλευρές του γηπέδου:

3. Ο Ξανθόπουλος άλλαξε παίκτη ακολουθώντας τον Σαλίν ενώ ο Μπράμος όχι, με αποτέλεσμα ο Ράννικο Κόπονεν να βρεθεί αμαρκάριστος στη γωνία, να δεχθεί τη σκαστή πάσα και να εκτελέσει τελικά για τρεις.


4. Οι ψηλοί μας στην πλευρά της επαναφοράς, έκαναν αντίστοιχο λάθος, με τον Φώτση να ακολουθεί τον Μότολα στο τρίποντο και τον Μπουρούση να πράττει το ίδιο. Ο Μπουρούσης ναι μεν αντιλήφθηκε την αλλαγή στα μαρκαρίσματα και γύρισε να καλύψει τον Λι, όμως το στιγμιαίο αυτό μπέρδεμα αρκούσε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πάσα κάτω ακριβώς από το καλάθι μας και για δύο εύκολους πιθανότατα πόντους από τον Λι.


Ποιος φταίει για όλο αυτό το μπέρδεμα; Η λογική λέει πως η οδηγία του Ζούρου στο time out ήταν η αλλαγή παικτών στα screens, πράγμα σύνηθες όταν ο αντίπαλος στοχεύει σε catch and shoot επιλογή. Το ζήτημα όμως στη συγκεκριμένη φάση είναι πως δεν έγιναν τελικά screens και αυτό δημιούργησε σύγχυση στους Έλληνες παίκτες. Ο Ξανθόπουλος παρά το fake, όπως αποδείχθηκε τελικά του Σαλίν, πήρε την πρωτοβουλία να αλλάξει παίκτη ενώ ο Μπράμος ακολούθησε "κατά γράμμα" την οδηγία του προπονητή. Ο Ελληνοαμερικάνος έχοντας μια ικανή απόσταση από τον παίκτη που μάρκαρε και σαφώς καλύτερη οπτική από το συμπαίκτη του, θα μπορούσε να διαβάσει καλύτερα τη φάση και να πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία με τον Ξανθόπουλο, προτίμησε όμως να μείνει πιστός στην κατεύθυνση του πάγκου. Κλασικό college boy...

Η γκάφα είναι ακόμα μεγαλύτερη στην αντίθετη πλευρά. Φώτσης και Μπουρούσης ακολουθούν τον ίδιο παίκτη αρχικά και ο Μπουρούσης τελικά επιστρέφει να μαρκάρει τον Λι με μικρή καθυστέρηση, η οποία αρκούσε για να κοστίσει. Ακόμα χειρότερη αντίδραση, αν αναλογιστούμε την εμπειρία και τις παραστάσεις των δύο παικτών. Το ευτύχημα είναι πως ο Φινλανδός που έκανε την επαναφορά, δεν "είδε" την πάσα προς τον Λι...

Σίγουρα διδακτικές καταστάσεις, οι οποίες όμως θα μετρήσουν σε κρίσιμα και πιο "κλειστά" ματς.

Related Posts with Thumbnails