Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

To ρεζουμέ των δύο πρώτων ημερών

Πολλά τα αμφίρροπα ματς στις δύο πρώτες ημέρες του Ευρωμπάσκετ όμως τα αποτελέσματα κρίνονται μέχρι στιγμής μάλλον φυσιολογικά. Μοναδική ίσως εξαίρεση η χθεσινοβραδινή ήττα της Κροατίας από τη ΦΥΡΟΜ αλλά δεν νομίζω να περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από μια ομάδα της οποίας οι παίκτες πλακώθηκαν στην προπόνηση, τις παραμονές της έναρξης του τουρνουά. Συμπεράσματα είναι ακόμα δύσκολο να εξαχθούν όμως μετά από δύο ημέρες δράσης, ήδη έχουμε μια πρώτη εικόνα για τη δυναμική των ομάδων.

Στο Panevezys οι Τούρκοι μπήκαν με μεγάλο ενθουσιασμό και ενέργεια στο τουρνουά, δείχνοντας άλλη ομάδα σε σχέση με τα φιλικά προετοιμασίας. Και αν η Πορτογαλία ήταν εύκολος αντίπαλος, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για τους Βρετανούς, οι οποίοι δυσκόλεψαν αρκετά τους Λιθουανούς στην πρεμιέρα. Οι γηπεδούχοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα στροφές, όπως άλλωστε και το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, οι Ισπανοί. Μοιάζει απίθανο να "σπάσει" η τριάδα Τουρκίας-Λιθουανίας-Ισπανίας σε αυτόν τον όμιλο. Αυτό που απομένει είναι να δούμε τα ματς που θα κρίνουν την κατάταξη και τις νίκες που θα μεταφέρει κάθε ομάδα στην επόμενη φάση. Η αρχή γίνεται σήμερα, με το μεγάλο παιχνίδι μεταξύ Λιθουανίας και Τουρκίας.



Στο Siauliai, οι Σέρβοι δείχνουν πειστικοί στις δύο πρώτες αγωνιστικές και οι συνεργασίες που βγάζουν αρκετές φορές πάνω στο παρκέ αποδεικνύουν πόσο δουλεμένη ομάδα είναι. Οι Γερμανοί κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους μέχρι στιγμής και βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης. Οι Γάλλοι έδειξαν να τα περιμένουν όλα από τον Πάρκερ στα δύο πρώτα ματς. Προβληματίζει το γεγονός πως ο άσος των Σπερς έμεινε παραπάνω από 30 λεπτά στο παρκέ σε δύο εύκολες θεωρητικά αναμετρήσεις απέναντι σε Λετονία και Ισραήλ. Οι Ιταλοί μετά από δύο συνεχόμενες ήττες βρίσκονται με την πλάτη στο τοίχο και το ματς με αντίπαλο τη Γαλλία είναι πλέον κομβικό για αυτούς. Ισραήλ και Λετονία δε δείχνουν πως έχουν τα φόντα να διεκδικήσουν την πρόκριση. Ο όμιλος έχει "ψωμί" ακόμα καθώς απομένουν να διεξαχθούν κάποια αποφασιστικής σημασίας ματς, αρχής γενομένης από το σημερινό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.



Στο Alytus η ελληνική ομάδα χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης μετράει 2/2 νίκες. Περιθώρια για βελτίωση υπάρχουν αφού τα λάθη είναι αρκετά μέχρι στιγμής και οι κλασικοί σουτέρ της ομάδας παραμένουν άστοχοι. Δουλειά χρειάζεται και στον τομέα των ειδικών καταστάσεων, οι οποίες θα κρίνουν τους κρίσιμους αγώνες, καθώς η αντιμετώπιση στην επαναφορά των Φινλανδών που κατέληξε σε εύστοχο τρίποντο στην εκπνοή της δεύτερης περιόδου ήταν μάλλον ...παιδική. Αναφέρω το γεγονός επειδή ανάλογα φαινόμενα είχαν εμφανιστεί και στο ματς με την Ιταλία για το Ακρόπολις. Από εκεί και πέρα, ο όμιλος μοιάζει να είναι μπλεγμένος. Οι Βόσνιοι είναι πολύ ικανοί επιθετικά και χθες πέτυχαν σπουδαία νίκη επί του Μαυροβουνίου. Οι Σκοπιανοί δείχνουν σκληρά "καρύδια" και η νίκη επί τους Κροατίας τους δίνει αέρα πρόκρισης. Οι Μαυροβούνιοι αναμένονταν πιο δυνατοί όμως εξακολουθούν να παραμένουν στο μέσα στο παιχνίδι. Οι Φινλανδοί είναι ανταγωνιστικοί και δεν αποκλείεται να πετύχουν νίκη στον όμιλο ενώ οι Κροάτες παρουσιάζονται κατώτεροι του αναμενομένου και η ψυχολογία τους μετά τη χθεσινή ήττα σοκ βρίσκεται στα "τάρταρα". Στόχος της ελληνικής ομάδας, πρέπει να είναι η νίκη σε κάθε ματς και η αδιαφορία για τα υπόλοιπα αποτελέσματα του ομίλου αφού σημασία δεν έχει η κατάταξη των ομάδων αλλά οι νίκες που θα μεταφερθούν στην επόμενη φάση.



Τέλος στο Klaipeda, τα φαβορί Ρωσία και Σλοβενία προχωρούν αήττητα, χωρίς όμως να παίζουν σπουδαίο μπάσκετ. Οι Γεωργιανοί, Βούλγαροι και Ουκρανοί δείχνουν πως θα παλέψουν για την 3η προνομιούχο θέση καθώς το Βέλγιο μετά το αρχικό 0/2 απέναντι σε βασικούς του ανταγωνιστές βρίσκεται σε πολύ μειονεκτική θέση. Και εδώ το ενδιαφέρον δεν πρέπει να εστιάζεται στην τελική κατάταξη των ομάδων αλλά στις νίκες που θα μεταφέρουν οι προκριθέντες στην επόμενη φάση. Και αυτό επειδή οι ομάδες που θα προκριθούν από τον όμιλο αυτό, θα βρεθούν αντίπαλοι της εθνικής μας στη δεύτερη φάση.

Related Posts with Thumbnails