Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ο θαυμαστός κόσμος της Α2

Το πρωτάθλημα της Α2 μπορεί να διεξάγεται στη "σκιά" της μεγάλης εθνικής κατηγορίας, δεν παύει όμως να είναι εξίσου συναρπαστικό. Ειδικά τη φετινή σεζόν, όπου 6 συνολικά ομάδες φαίνεται να διεκδικούν την άνοδο στα "σαλόνια" της Α1. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε δραματικά παιχνίδια μεταξύ των μονομάχων της κορυφής, με Αρκαδικό και Ρέθυμνο να παίρνουν τεράστιες εκτός έδρας νίκες απέναντι σε Ηρακλή και Ολυμπιάδα Πατρών αντίστοιχα. Τα όσα όμως διαδραματίστηκαν ή καλύτερα ειπώθηκαν μετά τον αγώνα της Πάτρας, ξεπερνούν σε ενδιαφέρον το αγωνιστικό κομμάτι και αγγίζουν όχι μόνο την Α2 αλλά ολόκληρο το μπασκετικό οικοδόμημα της χώρας.

Ας ξεκινήσω με μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν. Ο κύριος Μπογονικολός, πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιάδας Πατρών, είναι μια αρκετά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Παλιότερα είχε ασχοληθεί με το τμήμα βόλλεύ του συλλόγου, όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην Α1 εθνική κατηγορία. Το ΤΑΠ όμως αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα, υπό τη διαχείρισή του, με αποτέλεσμα η ομάδα να διαλυθεί και σήμερα να βολοδέρνει κάπου στα περιφερειακά πρωταθλήματα. Στη συνέχεια ανέλαβε το ΤΑΠ ΠΑΟΚ, το οποίο επίσης εγκατέλειψε αφήνοντας πίσω του αρκετά προβλήματα. Τελικά στράφηκε προς το μπάσκετ, όταν και ανέλαβε τις τύχες της πατρινής ομάδας με την άνοδό της στην Α1 κατηγορία. Η Ολυμπιάδα ύστερα από 2 χρόνια παρουσίας στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ, υποβιβάστηκε στην Α2 και τα δύο τελευταία χρόνια είναι γεγονός, πως πραγματοποιεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να επανέλθει στην μεγάλη κατηγορία. Έχει προσπαθήσει επίσης να αναμειχθεί διοικητικά και σε ομάδες τις Α1 όπως ο ΠΑΟΚ και η Ολύμπια Λάρισας. Όλα τα παραπάνω, όπως και η υπερβολική ένταση με την οποία ζει τα παιχνίδια της ομάδας του (εισβολές στον αγωνιστικό χώρο, παρουσία στο πάγκο της ομάδας στη διάρκεια των time out, διενέξεις με τους αντίπαλους παράγοντες), προφανώς και τον καθιστούν ολίγον τι αναξιόπιστο ως αθλητικό παράγοντα. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως ότι λέει και πράττει ο συγκεκριμένος κύριος είναι εξαρχής λανθασμένο και καταδικασμένο στην αμφισβήτηση.

Το Σάββατο και ύστερα από τον αγώνα Ολυμπιάδας Πατρών και Ρεθύμνου, ο οποίος συνοδεύτηκε από γκρίνια για τη διαιτησία και επεισόδια ανάμεσα σε παίκτες των δύο ομάδων (Γκαγκαλούδης vs Πασχάλης), ο πρόεδρος Μπογονικολός προχώρησε σε μια σειρά από πραγματικά απίστευτες καταγγελίες, αναφέροντας συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις! Ομολογώ πως δε μπόρεσα να βρω σε κανένα μεγάλο αθλητικό site ολόκληρες τις δηλώσεις του Πατρινού παράγοντα και ανέτρεξα για το σκοπό αυτό στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, που τις παραθέτει αυτούσιες. Δε μπορώ να ξέρω αν τα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό που ξέρω σίγουρα όμως είναι πως σε μια χώρα που το μπάσκετ είναι το Νο1 ομαδικό σπορ, όφειλαν ήδη η ομοσπονδία, η αθλητική δικαιοσύνη και ο κάθε σχετικός φορέας να ερευνήσουν τις συγκεκριμένες καταγγελίες και να καλέσουν τον κύριο Μπογονικολό να αποδείξει με στοιχεία τα όσα υποστηρίζει.



Επί της ουσίας του θέματος, θα ήθελα να πω πως δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο ονόματα, τα οποία αναφέρει ο κύριος Μπογονικολός, εμπλέκονται σε περίεργα σενάρια. Η kourouna στο blog της είναι αρκετά κατατοπιστική σχετικά με ιστορίες που συνοδεύουν το ένα από αυτά. Όσον αφορά το δεύτερο πρόσωπο, είναι εδώ και αρκετό καιρό γνωστό το μέτωπο που έχει ανοίξει η διοίκηση της πατρινής ομάδας απέναντι στον γνωστό μάνατζερ. Είναι γεγονός πως δεν είναι η πρώτη φορά, που μια ομάδα ή ένας παίκτης καταφέρονται εναντίον του εν λόγω παράγοντα, ο οποίος έχει πελάτη την πλειοψηφία των παικτών της Α2. θυμάμαι παλιότερα τη Δάφνη και τον Τζιβελέκα να "τα έχουν" με τον συγκεκριμένο κύριο, όπως θυμάμαι και τις προ αρκετών ετών αρνητικές δηλώσεις του Γιάννη Γκαγκαλούδη για τον εν λόγω μάνατζερ. Θυμάμαι επίσης το όνομά του να εμπλέκεται σε διάφορα σενάρια σχετικά με την προ διετίας παραμονή του Ηλυσιακού (ομάδα με την οποία σχετίζεται άμεσα) στην Α2, η οποία επιτεύχθηκε με απρόσμενο ρεκόρ νικών στο 2ο γύρο του πρωταθλήματος. Προσφάτως ακούστηκε επίσης πως η φήμη του συγκεκριμένου παράγοντα έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της ελληνικής Α2. Μέχρι και τα ...κρατητήρια της Μάλτας έχει φτάσει μου είπαν, που "λέει ο λόγος" φυσικά...

Related Posts with Thumbnails