Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Είναι κρίμα


Για τους μπασκετικούς φιλάθλους ο ΠΑΟΚ δεν έχει απλώς βαριά φανέλα, αλλά ασήκωτη. Δυστυχώς, όμως, η μέχρι πρότινος διοικητική και αγωνιστική ανυποληψία και εν πολλοίς ανυπαρξία επεκτείνεται αναπόφευκτα και στον χώρο της διαιτησίας, με αποτέλεσμα η προστασία της ομάδας να αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανακοίνωση που εξέδωσε η θεσσαλονικιώτικη ΚΑΕ, με την οποία αφενός παραδέχεται την αδυναμία της σε παρασκηνιακό επίπεδο και αφετέρου προσδοκά σε μελλοντική  ίση (αν όχι ευνοϊκότερη) μεταχείριση, αξιοποιώντας το μοναδικό όπλο της φαρέτρας - το επικοινωνιακό. Η αλήθεια είναι ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν προτεραιότητα της ομάδας υπήρξε η δημιουργία ενός αξιόμαχου συνόλου και η οικονομική εξυγίανση του τμήματος, με συνέπεια η ενασχόληση με το γκρίζο σπορ να περνά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα - αν όχι να αφήνεται... στην μοίρα της. Φωνές που υπογραμμίζουν την περαιτέρω αποδυνάμωση της ομάδας εξαιτίας της παρουσίας του αρχισυνδικαλιστή Λάζαρου Παπαδόπουλου, μάλλον φαλτσάρουν. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται ανταγωνιστικός και οι απαιτήσεις αυξάνονται πλέον σε όλα τα επίπεδα.

Τι συνέβη, όμως, στο παρκέ του ΟΑΚΑ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της ασπρόμαυρης ΚΑΕ; Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Ο Μονρό κατεβάζει την μπάλα με σκοπό να εκδηλώσει την τελευταία επίθεση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ισοφαρίσει τον αγώνα, καθώς ο ΠΑΟΚ υπολείπεται τριών πόντων του Παναθηναϊκού. Από την άλλη, η οδηγία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι σαφής: φάουλ για να μην υπάρξει πιθανότητα παράτασης και σύμφωνα με τις επιταγές της, ο Νίκολας σπεύδει να μαρκάρει αντικανονικά τον αντίπαλο γκαρντ. Η παράβαση είναι ξεκάθαρη και ενώ ο Αμερικανός του τριφυλλιού υποδέχεται το σφύριγμα ως επιβράβευση στην υλοποίηση της εντολής του προπονητή του, οι referees υποδεικνύουν επαναφορά υπέρ των γηπεδούχων. Η σημασία του (καταδικαστικου) σφυρίγματος έγγειται στο γεγονός ότι αφαιρείται το δικαίωμα στο όνειρο από μια ομάδα, διαγράφοντας παράλληλα την αγωνία των θεατών για την έκβαση της αναμέτρησης. Το κατά πόσο η φιλοσοφία του ένοχου φρρρ είναι λανθασμένη ή δόλια ή προκύπτει από το ενστικτώδες αίσθημα προστασίας του ισχυρότερου περνά σε δεύτερη μοίρα. Κρίμα που αιωρείται αυτό το "what if", δεν θα μάθουμε ποτέ.



Από εκεί και πέρα, η γενικότερη φιλοσοφία των σφυριγμάτων δεν υπήρξε ισόρροπη. H γεύση ήταν γνώριμη για την ομάδα του Βορρά, καθώς και όπως στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό η διαιτησία υπήρξε, έστω και σε μικρότερο βαθμό, προνομιακή υπέρ του φαβορί. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ κρατήθηκε στο χθεσινό παιχνίδι μέχρι το τέλος, διογκώνει την αίσθηση της αδικίας. Κυρίως ο τρόπος καταλογισμού των προσωπικών φάουλ δημιουργούσε σύγχηση ως προς την προσαρμογή σε αυτά. Πότε επιτρεπόταν το (πολύ) ξύλο δίχως κάποια ποινή και πότε ένα χάδι χρεωνόταν με φάουλ. Χαρακτηριστική η περίπτωση, όπου ο Γκιντζέφσκι κλέβει πεντακάθαρα την μπάλα από τον Μπατίστ σε διεκδίκηση ριμπάουντ και υποπίπτει σε ανύπαρκτο φάουλ, ενώ στη συνέχεια δέχεται δίκαια τεχνική ποινή για βλακώδη αντίδραση. Όπως και να έχει, όλα τα παραπάνω συνηγορούν υπέρ της άποψης, που έχει διατυπωθεί στο Greek Hoopz, σύμφωνα με την οποία το επίπεδο διαιτησίας είναι εξαιρετικά χαμηλό και η επάρκεια των referees συζητίσημη. Μεγαλύτερο διαπιστευτήριο ο αγώνας Τρίκαλα - Πανελλήνιος. Γελάει ο κόσμος...

Στα του παιχνιδιού τώρα, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά νωθρός, με τα νεκρά διαστήματα που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του να είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η αποτελεσματική περιφερειακή άμυνα του Δικέφαλου σε συνδυασμό με την (παρατεταμένη) αστοχία των γηπεδούχων έξω από την γραμμή των 6.25 μέτρων είχε ως συνέπεια το παιχνίδι να μεταφερθεί περισσότερο στη ρακέτα. Εκεί υπήρχε πραγματικό ναρκοπέδιο, καθώς ο Σούλης Μαρκόπουλος είχε στήσει συνδυασμένες παγίδες στον Πέκοβιτς κατά πρώτο λόγο και στον Μπατίστ κατά δεύτερο, έτσι ώστε να αποτρέπεται το εύκολο προσωπικό καλάθι στο λόου ποστ αλλά και η πάσα στην ευάλωτη βρισκόμενη περιφέρεια. Αποτέλεσμα; Οι ψηλοί του ΠΑΟ έβαλαν μόνο 5 καλάθια (ένα μάλιστα από αυτά στον αιφνιδιασμό)! Όσο για το πάθος που υπήρχε, αυτό αποτυπώνεται και στην συλλογή των ριμπάουντ: 24 - 36. Μοναδική παραφωνία των φιλοξενούμενων ήταν το κράτημα της μπάλας για πολύ ώρα από τον play maker και η περιορισμένη δίχως μπάλα κίνηση. Η εικόνα αυτή λογικά θα επέφερε διπλό στο ΟΑΚΑ, αλλά ο "παράγοντας" Διαμαντίδης έγειρε την πλάστιγγα. Ο διεθνής γκαρντ των πρασίνων ξεκολλούσε την ομάδα όποτε βρισκόταν σε δύσκολη θέση με προσωπικές ενέργειες, κέρδιζε με την οξυδέρκειά του φάουλ για εύκολους πόντους, έκλεβε μπάλες και σε τελική ανάλυση τα έκανε όλα. Αν μη τι άλλο επικαιροποιείται και η αλησμόνητη δήλωση του Ομπράντοβιτς, όταν στα πλαίσια αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού δέχθηκε ερώτηση για ευνοϊκή διαιτητική μεταχείριση, όπου υποστήριξε ότι "κύριοι εγώ έχω τον Διαμαντίδη...". Ας ελπίσουμε οι διαιτητικές αποφάσεις να μην επισκιάζουν και να υποκαθιστούν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Είναι κρίμα...

19 σχόλια:

Matt είπε...

δυστυχώς φίλε banou οι δύο μεγάλοι έχουν αποφασίσει ότι όλα τα ματς πέραν των μεταξύ τους πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία-προπόνηση

δεν ανακαλύψαμε εχθές ξαφνικά την Αμερική

Ανώνυμος είπε...

Οριστε αλλος ενας λογος που απομακρυνεται ο κοσμος απο το μπασκετ. Το πρωταθλημα ειναι τριων η και περισσοτερων ταξεων και οταν μια ομαδα παει να μπει στα χωραφια αλλου στρωματος εμφανιζονται οι γκρι για να εξαλειψουν καθε πιθανοτητα εκπληξης.

Αηδια

Γι' αυτο μονο ACB και ΝΒΑ

Dejan

Παγκίτης είπε...

Ο παοκ έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ και αδικήθηκε χωρίς λόγο. Το οικοδόμημα του ολυμπιακού ίσως να μην μπορεί να αντέξει μια εντός ήττα από τον παοκ, όμως ο παο δεν έχει τέτοια προβλήματα για να αγχώνονται τόσο πολύ οι διαιτητές.

Διαφωνώ όμως με το ότι ο διαμαντίδης έκρινε το παιχνίδι. Πιστεύω ότι το έκρινε ο σπανούλης με τους 5 συνεχόμενους πόντους. Αντίθετα ο διαμαντίδης με 4 εύστοχα εντός παιδιάς με τα δύο στο πρώτο ημίχρονο, απλώς εκτελούσε βολές (ο παο εκτέλεσε κάτι παραπάνω από τις διπλάσιες, ενώ ποτέ δεν ξέφυγε πειστικά στο σκορ, αντίθετα για 20 λεπτά το κυνηγούσε).

Επίσης ρεσιτάλ έδωσε ο Σούλης Μαρκόπουλος σε άμυνα και επίθεση. Η άμυνα του σχεδόν σταμάτησε το passing game του παο και έβγαλε εκτός μάχης όλους τους ψηλούς του παο. Στην επίθεση φάνηκε να επιδιώκει να ανοίξει τις αποστάσεις και με αυτό τον τρόπο να δημιουργεί συνεχώς ανισορροπίες στην άμυνα του παο. Εμένα προσωπικά ο Μαρκόπουλος μου φάνηκε εξαιρετικά διαβασμένος.

smak είπε...

Μεγάλη σύμπτωση το χθεσινό non call και στην ίδια μάλιστα πλευρά του γηπέδου με εκείνο του Πεν πριν από μια τριετία!

paokbasketball είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο και για το θάρρος της γνώμης σας! Εγώ, απλά, όχι μόνο ως Παοκτσής, αλλά και ως φίλαθλος και ως πολίτης, ντρέπομαι που ζω σε αυτή τη χώρα. Αυτά δε συμβαίνουν ούτε σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής! Μπράβο στον ΠΑΟΚ και ας είναι τελευταίος στη βαθμολογία. Αυτή η εικόνα είναι καθαρά πλασματική και μεθοδευμένη.

banou είπε...

@ Matt
Το γεγονός ότι γίνονται αδικίες, έστω και στο πλαίσιο που περιγράφεις, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τις περνάμε στο ντούκου - όπως πάρα πολλά μέσα έκαναν

banou είπε...

@ Dejan
Καλά όχι ότι στην ACB και στο ΝΒΑ δεν γίνονται αδικίες. Σχετικά με το ελληνικό πρωτάθλημα, βλέπουμε ότι φέτος είναι περισσότερο ανταγωνιστικό, παρά την απαξίωση που γνωρίζει (βλέπε τηλεοπτικά για παράδειγμα). Η προστασία του ίδιου του προϊόντος θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να μην απαξιωθεί ακόμη περισσότερο στα μάτια και των φιλάθλων. Αλλά τι λέμε τώρα. Εδώ συζητείται η διάλυση του ΕΣΑΚΕ...

banou είπε...

@ Παγκίτης
Πάντως πέρσι συνέβη το ακριβώς αντίθετο: ο Παναθηναϊκός έδειξε περισσότερο ευάλωτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και απώλεσε το πλεονέκτημα έδρας.

Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι ο Διαμαντίδης έκρινε τον αγώνα. Με 22 πόντους και εξαιρετική συνολικά παρουσία δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Όταν ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε ο διεθνής γκαρντ κρατούσε την ομάδα και όχι μόνο με πόντους. Από την άλλη, η συμβολή του Σπανούλη ήταν πράγματι κομβική με το τελευταίο πεντάποντο, αλλά συνολικά δεν βοήθησε όσο θα μπορούσε.

Για Μαρκόπουλο συμφωνούμε. Άλλωστε συχνά - πυκνά έχουμε τοποθετηθεί ως προς την ποιότητά του, χαρακτηρίζοντάς τον καλύτερο Έλληνα προπονητή.

banou είπε...

@ smak
Σημειολογική διαστροφή λέγεται αυτό! :)

banou είπε...

@ paokbasketball
Να είσαι καλά, αλλά δεν κάνουμε τίποτε πρισσότερο από το να εκφράζουμε την άποψή μας σε έναν χώρο που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τον σκοπό αυτό.
Σίγουρα η εικόνα είναι πλασματική, αλλά είχε και απίστευτα δύσκολο πρόγραμμα. Ωστόσο, με τις συνεχόμενες γκέλες των υπολοίπων ανταγωνιστών δεν έχει χαθεί ακόμη το τρένο.

psilos είπε...

Συμφωνώ σε όλα όσα λες! Και για τη διατησία και για το Διαμαντίδη
@Παγκίτης: Συμβολή στο παιχνίδι δεν είναι μόνο οι πόντοι...Ήταν, όπως πάντα, φοβερός στην άμυνα (3 κλ 1 τάπα) και ΚΑΝΕΝΑ λάθος, ενώ ο Σπανούλης είχε 4 (και γενικά βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τα περισσότερα λάθη). Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι οι 5 πόντοι του Σπανούλη μπορεί να μην ήταν καθοριστικοί εάν δεν ήταν ο Διαμαντίδης να κρατήσει τον Παναθηναϊκό ως εκείνο το σημείο (και αν φυσικά ήταν σωστή η διαιτησία). Επίσης, το ότι οι περισσότεροι πόντοι του ήταν από βολές, δεν λέει τίποτα...Το ότι έρινε βολές σημαίνει ότι κέρδιζε φάουλ...

Επίσης συμφωνώ με smak για την τελευταία φάση

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτα,ειναι κριμα,αντι να εστιαζουμε στους πρωταγωνιστες,αναγκαζομαστε να ασχολουμαστε με τη διαιτησια.Στο κατω κατω,αν δεν προσπαθουμε αρκετα στο παρκε ας μην κερδιζουμε,δεν εγινε και τιποτα.Δηλαδη ελεος ρε παιδια,τι πρεπει να γινει για να χασουν ο Παναθηναικος και ο Ολυμπιακος?Οταν ο αντιπαλος ειναι καλυτερος,γιατι να μην διεκδικησει επι ισοις οροις τη νικη?Εινα πολυ ενοχλητικη αυτη η νοοτροπια και απαξιωνει τις ιδιες τις ομαδες.

Ανώνυμος είπε...

re paidia mhn trelaineste kai na afaireseis ta diatitika lathi o panathinaikos eixe to panw xeri ksekathara sthn ipothesh nikh sto telos

Ανώνυμος είπε...

μιλισάβλιεβιτς...

ο παοκ δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ευκαιρία!!
το γεγονός ότι έχει μόνο μια νίκη δε λέει τίποτα. η μόνη ήττα που πονάει είναι αυτή στην καβάλα (που θα κάνει κι άλλες κηδείες πάντως) αλλά και οι υπόλοιποι συνδιεδικητές της τρίτης θέσεις θα κάνουν αντίστοιχες "γκέλες". ήδη ο πανελλήνιος έχασε στο περιστέρι.

παοκ για ευρωλίγκα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπορεις να μου εξηγησεις φιλε μου πως θα ειχε το πανω χερι ο παναθηναικος σε περιπτωση που

1.τα βηματα του Διαμαντιδη καταλογιζονταν και δεν κερδιζε βολες?
2.ο Πεκοβιτς δεν κερδιζε καλαθι και φαουλ στην φαση που αφου εχει σφυριχτει φαουλ στον σκοπιανο ο μαυροβουνιος βρισκοταν ακομα στο εδαφος?
3.καταλογιζοταν το πεντακαθαρο φαουλ στον Μονροε?

Παρολα αυτα να δεχτω οτι ο Παναθηναικος ειχε το προβαδισμα. Γιατι να μην δουμε αν θα μπορουσε να το διατηρησει?

Dejan

Ανώνυμος είπε...

Μιλισαβλιεβιτς φιλε γιατι θελουμε τρελα στο παλατακι!!!

Banou τουλαχιστον σε ACB και ΝΒΑ τα σφυριγματα μιαζουν αθωα...

Dejan

Παγκίτης είπε...

@psilos

Αν έβλεπα μόνο τους πόντους (ή το tendex) θα συμφωνούσα εύκολα για τον Διαμαντίδη.

@banou, psilos

Η βασική διαφωνία μου είναι τα πολλά φάουλ που κέρδισε, χωρίς να πάρει πολλές προσπάθειες. Γνωρίζω όμως ότι είμαι μειοψηφία καθώς στο μεταξύ έχει βγει και mvp της αγωνιστικής. .

Ανώνυμος είπε...

Ψιλοξενερωσα η αληθεια ειναι με το ματσακι γιατι ενω ειχα προετοιμαστει να το δω,με χαλασε ο τροπος που μας αντιμετωπισε η διαιτησια.Στο τελος δεν ψηνομουν πολυ και ουτε γουσταρα που κερδισαμε,κατα βαθος πιο πολυ να χασουμε ηθελα.Στο κατω κατω αν η ομαδα δεν πληρωνει τα λαθη της δεν θα εχει πολυ μεγαλο κινητρο για να τα διορθωσει

banou είπε...

@ Παγκίτης
Παίκτης οικονομία σύμφωνα με την αλησμόνητη κατηγορία του περιοδικού "Τρίποντο" :)

Παιδιά μεγάλη προσθήκη αυτή του Μιλισάβλιεβιτς!

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails