Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τι άλλο να κάνει;;;


Το ό,τι το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο είναι γνωστό... Το ό,τι υπάρχει ανοιχτό μέτωπο μεταξύ των δημοσιογράφων, που χωρίζονται σε μπασκετικούς και ποδοσφαιρικούς, επίσης γνωστό. Το να θυσιάζονται, όμως, πρόσωπα και καταστάσεις προκειμένου να επιβληθεί η μία ή η άλλη πλευρά, είναι τουλάχιστον άδικο.


Στο πλαίσιο αυτό έγκειται - σύμφωνα με τους συντελεστές του μπλογκ - και η ανάδειξη του Βλάση Μάρα και όχι του Βασίλη Σπανούλη ως κορυφαίου Έλληνα αθλητή της χρονιάς, ύστερα από ψηφοφορία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών. Πρόκειται για κατάφορη αδικία, καθώς τα επιτεύγματα του διεθνή γκαρντ τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της περσινής αγωνιστικής χρονιάς, επαναλαμβάνοται εξαιρετικά δύσκολα. Πρωταθλητής Ευρώπης, πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό, αλλά και ο ηγέτης της Εθνικής στο δρόμο για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ. Σε ατομικό επίπεδο, ανακηρύχτηκε πολυτιμότερος παίκτης τόσο του Φαϊναλ Φορ του Βερολίνου, όσο και της Α1, αλλά και μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ευρωμπάσκετ. Με λίγα λόγια διέπρεψε σε όλα τα επίπεδα, σε όποια διοργάνωση και με όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε. Για Ναβάρο της Ελλάδας έκαναν λόγο οι Ισπανοί στο τουρνουά της Πολωνίας - για σύγχρονο Γκάλη οι πιο ιερόσυλοι... Πραγματικά τι άλλο να έκανε σε μία χρονιά;;;

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απλά να σημειωθεί ότι ο Μάρας, που είναι εξαιρετικός αθλητής και έχει φέρει πολλές διακρίσεις στην χώρα, εφέτος εκτός από το χρυσό στο ευρωπαϊκό, απέτυχε στο Παγκόσμιο. Δεν κατόρθωσε καν να μπει στους τελικούς.

Κι όμως...

banou είπε...

Έτερος αδικημένος της ψηφοφορίας - έστω και αν ο νικητής της κατηγορίας τον κέρδισε με το σπαθί του - είναι ο Κώστας Μίσσας. 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Γυναικών, που μεταφράζεται σε πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και νικητής του Πανευρωπαϊκού τουρνουά νέων, με μια ομάδα ημερών, ισοδυναμούν με άθλους. Αλλά ο κόουτς έχει επιλέξει να απέχει από τον δημοσιοσχετίστικο χορό, γεγονός που το πληρώνει σε πολλά επίπεδα. Έχουν μείνει ανεξίτηλα τα σημάδια από τα βέλη που του είχαν εξαπολύσει γνωστοί - άγνωστοι, ακόμη και μετά την επιτυχία της πέμπτης θέσης... Όταν μάλιστα ανέλαβε το ισχυρό χαρτί των νέων οι φωνές ξεσάλωσαν...

Ανώνυμος είπε...

με την ίδια λογική αν έβγαινε ο σπανούλης, θα έπρεπε να παραπονιούνται οι άνθρωποι της γυμναστικής γιατί στην ελλάδα υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο και μπάσκετ και όλα τα άλλα ισοπεδώνονται. στο κάτω κάτω ο μάρας ήταν ο κορυφαίος στην ευρώπη στο άθλημά του!! ο σανούλης ΔΕΝ ήταν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην ευρώπη ούτε με την εθνική ούτε με τον παναθηναικό!

με συγχωρείτε αλλά μάλλον βλέπετε φαντάσματα τη στιγμή που: για κορυφαία ομάδα ήταν υποφήφιες δυο ομάδες μπάσεκτ και κέρδισε η μία το βραβείο, για κορυφαίο προπονητή ήταν υποψήφιοι δυο προπονητές μπάσκετ και ο ένας κέρδισε το βραβείο, για κορυφαίο αθλητή υπήρχε αθλητής μπάσκετ, για κορυφαία αθλήτρια υπήρχε αθλήτρια του μπάσκετ, ενώ τιμήθηκε ακόμα ένας άνθρωπος του μπάσκετ (ο αλβέρτης). αν εσείς προτιμάτε τα βραβεία να τα μονοπωλεί ένα άθλημα, εγώ θεωρώ ότι αυτό στην καλύτερη περίπτωση είναι ανούσιο.


υ.γ.
το μόνο μπασκετικό που πραγματικά έπρεπε να υπάρχει στη βράβευση και δεν υπήρχε, είναι η αναφορά των μικρών εθνικών ομάδων που το καλοκαίρι κατέκτησαν την ευρώπη, από τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε και κατηγορία για ανερχόμενους αθλητές

Ανώνυμος είπε...

Τα βραβεία που απονέμονται αφορούν στον καλύτερο Έλληνα των επιμέρους κατηγοριών και όχι στον καλύτερο Ευρωπαίο. Όχι δεν έχει περισσότερα προσόντα/ποιότητα από Νοβίτσκι και Γκαζόλ, αλλά αξιολογείται βάσει των επιτευγματων του το 2009. Όπου συμμετείχε, λοιπόν, κατέκτησε τίτλους και διακρίσεις και η συμβολή του ήταν η μέγιστη. One man show σε μεγάλο βαθμό - είτε με τον Παναθηναϊκό είτε με την ομάδα του.

Όσο για την ισοπέδωση, απλά να σου θυμίσω ότι το μπάσκετ είναι το μοναδικό άθλημα με συνέπεια ως προς τις επιτυχίες. Κανείς δεν αμφισβητεί την κλάση του Μάρα, αλλά η πόλωση και οι συγκρίσεις με άλλα αθλήματα, θυμίζουν κατ' αντιστοιχία τα ανούσια παράπονα των λιγότερο εύρωστων πόλεων. Όπως ο μπασκετικός κατηγορεί για προνομιακή μεταχείριση τον ποδοσφαιρικό, ο βολεϋμπολίστας για τον ίδιο λόγο τους δυο παραπάνω, ο πολίστας τους τρεις παραπάνω κοκ, έτσι και ο Θεσσαλονικιός γκρινιάζει για τον Αθηναίο, ο Πατρινός και για τους δυο κοκ. Στο κάτω - κάτω σε μπασκετικό μπλογκ μπήκες και υπό αυτήν την οπτική θα εξεταστεί η αθλητική επικαιρότητα.

banou

PokerFace είπε...

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι και για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας υπήρξε σχετικό ντέρμπυ.Αναλυτικά:

1. Παναθηναϊκός Ανδρών Μπάσκετ: 1291
2. Εθνική Ανδρών Ποδόσφαιρο: 1096

Το 2007 στην ίδια ψηφοφορία συνέβη το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.Δηλαδή η Εθνική ποδοσφαίρου επικράτησε του μπασκετικού Παναθηναϊκού για την πρόκριση της στα τελικά του EURO 2008.

Κάπως παράλογο δε νομίζετε?Φέτος η εθνική προκρίθηκε στο μουντιάλ..!!
Εκτός και αν οι αντικειμενικοί και αξιοσέβαστοι δημοσιογράφοι θεωρούν μεγαλύτερο κατόρθωμα την πρόκριση στο EURO από την πρόκριση στο Μουντάλ!!!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή λοιπόν δεν είναι εφικτή η σύγκριση μεταξύ των αθλημάτων, δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείτε τόσο τραγικό που βγήκε καλύτερος Έλληνας αθλητής για το 2009 κάποιος που στον τομέα του και σε ατομικό επίπεδο θριάμβευσε κατακτώντας την ευρώπη αντί κάποιου που θριάμβευσε σε ομαδικό επίπεδο,αλλά παρότι ήταν εξαιρετικός και σε ατομικό επίπεδο δεν ήταν ο κορυφαίος! πείτε έναν λόγο που δεν έπρεπε να είναι ο χρυσός νικητής ενός αγωνίσματος καλύτερος αθλητής της χρονιάς!

όσον αφορά στην δεύτερη παράγραφο συμφωνώ κατά 100% και το θεωρώ ένα πολύ εύστοχο τρόπο για να σχολιαστεί η άνευ λόγου και αιτίας γκρίνια του άρθρου που στρέφεται κατά των ποδοσφαιρικων φαντασμάτων

Ανώνυμος είπε...

Ο Σπανούλης ήταν ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής, γεγονός που συνδυάστηκε από την κατάκτηση τριών τίτλων, ενός μεταλλίου και των διακρίσεων που προαναφέρθηκαν. Όπου συμμετείχε διακρίθηκε, σε αντίθεση με τον Μάρα που είχε και μια αποτυχία την τρέχουσα σεζόν. Επαναλαμβάνω ότι δεν αμφισβητώ την κλάση του Μάρα, απλώς διαφωνώ ως προς την προσέγγιση του "καλύτερου όλων"...

Όπως, επίσης, διαφωνώ με την ανάδειξη του Φραγκίσκου Αλβάρτη ως έκτου καλύτερου αθλητή, σε μια σεζόν που προπονούσε το χέρι του μόνο με το κούνημα της πετσέτας κατά τους πανηγυρισμούς. Γελάει ο κόσμος... Αλλά αυτό το γεγονός δείχνει ακριβώς τον τρόπο σκέψης των ψηφισάντων, που έχει βέβαια αντίκτυπο στο ειδικό βάρος των βραβείων... Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό και μεταξύ των πρωταγωνιστών ότι η διαδικασία παραπέμπει περισσότερο σε πανηγυράκι. Το 2007 ήταν ο Ομπράντοβιτς εκείνος που είχε σαμποτάρει το event, ενώ φέτος ήταν η σειρά του Ρεχάγκελ (κοινός παρανομαστής η γνώση της μη βράβευσης ως "καλύτερος όλων"). Κουβέντα να γίνεται δηλαδή...

banou

Ανώνυμος είπε...

Επειδή για κάποιους δεν έγινε αντιληπτό, να το επαναλαβω. Το έγραψα και στο πρώτο σχόλιο στο συγκεκριμένο σας post. Ο Μάρας πήρε το ευρωπαϊκό, αλλά στο παγκόσμιο απέτυχε να μπει καν στους τελικούς. Δεν μπορεί να είναι κορυφαίος! Δεν είναι ο Σπανούλης; Ε, τότε είναι ο Γιαννιώτης. Αλλά ο Μάρας πάντως δεν είναι.

Επίσης οι αθλήτριες (Τσιαβού, Παπαχρήστου) που πέρασαν τη Μάλτση. Η πρώτη πήρε χρυσό στο αγώνισμα της κωπηλασίας στην κατηγορίας σκιφ ελαφρών. Κατηγορία που δεν μετέχει στους Ολυμπιακούς και σε Παγκόσμιο Κύπελο, που έχουν την ίδια σημασία και βαρύτητα με τα μιτινγκς του στίβου. Ο κόσμος (και προφανώς οι δημοσιογράφοι) δεν ξέρουν. Ακούνε χρυσό σε Παγκόμιο κύπελο και το μυαλό τους πάει στο αντίστοιχο του ποδοσφαίρου. Η δε Παπαχρήστου πήρε το χρυσό σε πρωτάθλημα Νέων γυναίκων, που επίσης δεν συγκρίνεται με πανευρωπαϊκό.

Για αυτό το τελευταίο, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν μπορεί να θεωρούνται καλύτερες ομάδες, Εθνικής σαν του Μίσσα στη Ρόδο ή του Βλασσόπουλου στη Νέα Ζηλανδία

Ανώνυμος είπε...

Αν και καθαρά μπασκετικός, συμφωνώ με την άποψη ότι ο αθλητής ατομικού αγωνίσματος είναι καλύτερος από τον αθλητή που επιτυγχάνει διάκριση σαν μέλος μιας ομάδας. Κι' αυτό γιατί η διάκριση είναι πρώτα από όλα επιτυχία της ομάδας.

Επίσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διακρίνεται ένας
αθλητής.
Για σκεφτείτε με τι συνθήκες γυμνάζεται ο Μάρας για παράδειγμα και με τι συνθήκες ο Σπανούλης. Τουλάχιστον αφού ο Μάρας δεν έχει και τις απολαβές του Σπανούλη ας πάρει τουλάχιστον ένα βραβείο!

psilos είπε...

Θα πω την άποψή μου λίγο καθυστερημένα...
Πιστεύω πως δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούμαστε με αυτά τα βραβεία.
Το ότι το 2007 βγήκε η εθνική ποδοσφαίρου ενώ το 2009 βγήκε ο Παναθηναϊκός του μπάσκετ (ενώ το 2007 ήταν μικρότερο το επίτευγμα της εθνικής από αυτής του 2009, και φυσικά μη συγκρίσιμο με αυτό του Παναθηναίκού) δείχνει την αναξιοπιστία αυτών των βραβείων και το ότι δεν έχουν κανένα νόημα. Επίσης, το 2007 ο Διαμαντίδης είχε παρόμοια επιτεύγματα με τον Σπανούλη (triple crown, final four mvp, mvp πρωταθλήματος, καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκα κλπ) και πήρε το βραβείο ενώ ο Σπανούλης όχι...είναι να ανρωτιέσαι

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails