Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Φάκελος Βασίλης Σπανούλης vol. 3



Αν κάτι έχει κουράσει τους οπαδούς και των δύο μεγάλων ομάδων της χώρας μας, αλλά κυρίως του Παναθηναϊκού, αυτό είναι η υπόθεση της ανανέωσης ή μη του συμβολαίου του διεθνή γκαρντ με τον ΠΑΟ. Όπως όλα δείχνουν, ο Σπανούλης θα αποτελέσει παρελθόν από τον ΠΑΟ και προβάρει τα ερυθρόλευκα. Τι τάξης μεγέθους απώλεια συνιστά αυτή του Σπανούλη για την ομάδα του Ομπράντοβιτς;

Ο Σπανούλης είναι -κατά την άποψή μου- το δεύτερο καλύτερο "δυάρι" της Ευρώπης. Παίκτης με αντίληψη, ταχύτατο πρώτο βήμα, αξιόπιστο σουτ (όχι killer, αλλά αξιόπιστο), ικανότατος αμυντικός και καλός οργανωτής. Εφαρμόζει πολύ καλά το pick n roll και διαθέτει, ίσως, το καλύτερο drive στην Ευρώπη.

Αρνητικά έχει; Βέβαια. Όπως όλοι. Χάνει εύκολα τη συγκέντρωσή του και θολώνει, θέλει πολύ τη μπάλα στα χέρια του και είναι επιρρεπης (για παίκτη του επιπέδου του) στο λάθος. Επίσης, για τη θέση του, είναι μειονέκτημα ότι το σουτ του είναι από αξιόπιστο έως καλό, αλλά όχι super.

Θα μπορέσει ο ΠΑΟ να τον αντικαταστήσει με ισάξιό του; Όχι. Ο μόνος ισάξιος στην Ευρώπη (για μένα καλύτερος) είναι ο Ναβάρο. Σενάριο έλευσης του Ναβάρο στον ΠΑΟ συγκεντρώνει όσες πιθανότητες θα συγκέντρωνε να αγοράσουν την ομάδα οι Αγγελόπουλοι. Κάποιος άλλος; Μόνο τον Ρούντι Φερνάντεζ μπορώ να σκεφτώ, αλλά αποτελεί από δύσκολη έως ακατόρθωτη περίπτωση. Βεβαίως, υπάρχει και η αχανής αγορά του ΝΒΑ με τα διάφορων ειδών "λαχεία". Δεν ξέρω καλά την αγορά και δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να έρθει.Που καταλήγουμε; Ο ΠΑΟ θα πάρει κάποιον υποδεέστερο.

Βγαίνει, λοιπόν, αυτόματα το συμπέρασμα ότι θα αποδυναμωθεί η ομάδα και μάλιστα σημαντικά. Όχι απαραίτητα, θα έλεγα εγώ. Αυτό θα συμβεί αν ο ΠΑΟ δώσει στον αντικαταστάτη του Σπανούλη τις αρμοδιότητες που είχε ο V-Span και κρατήσει αναλοίωτο το παιχνίδι του. Αν αλλάξει σε κάποιο βαθμό τη φιλοσοφία του, ο Διαμαντίδης πάρει περισσότερες εκτελεστικές πρωτοβουλίες, μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της επίθεσης και διευρυνθεί αυτή με νέα plays, η "τρύπα" ίσως να μπορεί να καλυφθεί. Ο Ομπράντοβιτς το έχει κάνει και στο παρελθόν. Εννοείται, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο θέλει πολλή δουλειά και έναν πραγματικά ποιοτικό αντικαταστάτη.

ΥΓ. Ο ΠΑΟ καλώς δεν μπήκε σε πλειστηριασμό. Ένα από τα στοιχεία που έχουν καταστήσει την ομάδα πρωταθλήτρια είναι η εμμονή του Ομπράντοβιτς στο οικογενειακό κλίμα, την ομοιογένεια και την ισσοροπία στα αποδυτήρια.

Related Posts with Thumbnails