Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Για μια θέση στον ήλιο

Έφτασε η μεγάλη ώρα για τους φιναλίστ του Eurocup! Οι 8 καλύτερες ομάδες, της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, μπαίνουν από αύριο στο παρκέ του Palasport Olympico του Τορίνο, με στόχο...μια θέση στον ήλιο! Και όπου ήλιος, εννοούμε βέβαια την Ευρωλίγκα της σεζόν 2009-2010, γιατί ως γνωστόν ο νικητής του Eurocup κερδίζει αυτόματα μια θέση στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου. Είναι η 2η συνεχόμενη χρονιά που η τελική φάση της διοργάνωσης διεξάγεται με τη μορφή F8 και μάλιστα στην ίδια πόλη, στο ιταλικό Τορίνο. Η διοργάνωση ξεκίνησε την περίοδο 2002-2003 και μέχρι φέτος είχε την ονομασία ULEB Cup. Από τη φετινή σεζόν μετονομάστηκε σε Eurocup, με τις ULEB και FIBA EUROPE να αναλαμβάνουν από κοινού τη διοργάνωση του θεσμού. Μέχρι στιγμής τη μερίδα του λέοντος στις κατακτήσεις του τροπαίου, την κατέχουν οι Ισπανοί με 3 (Βαλένθια, Ρεάλ και Μπανταλόνα). Στις υπόλοιπες ομάδες που έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση συγκαταλέγονται οι Χάποελ Τελ Αβίβ, Λιέτουβος Ρίτας και Δυναμό Μόσχας. Ας αφήσουμε όμως την προϊστορία και ας αναφερθούμε στους φετινούς "μονομάχους" της διοργάνωσης.

Οι Ρώσοι της Δυναμό Μόσχας θεωρούνταν από την αρχή ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο σύλλογος στα μέσα της σεζόν και οδήγησαν στην αποχώρηση των Πάργκο και Πράις δε φαίνεται να έκαμψαν το ηθικό των Ρώσων, που προκρίθηκαν από τη φάση των 16 αήττητοι στα τελικά! Είναι η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή στο F8 για την ομάδα του Μπλατ και η αισιοδοξία για την κατάκτηση του τροπαίου είναι διάχυτη στο στρατόπεδο των Ρώσων.
Η πιο νεανική ομάδα του τουρνουά έρχεται από το Βρσατς της Σερβίας. Η Χέμοφαρμ, του Στέφαν Κάρατζιτς, φιλοδοξεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να πάρει την κούπα στη Σερβία. Αν και νεαροί, οι παίκτες της Χέμοφαρμ, δε στερούνται εμπειριών και παραστάσεων μεγάλων αγώνων. Τη ραχοκοκαλιά της ομάδας αποτελεί το φοβερό και τρομερό "καρέ" των Μάτσβαν, Μάρκοβιτς, Δεσπότοβιτς και Μαριάνοβιτς, που έχει κατακτήσει τα πάντα με τις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας. Δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή σε F8 για τη Χέμοφαρμ η οποία ποντάρει πολλά στον ενθουσιασμό των νεαρών παικτών της. Ασφαλώς και δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανένα.

Μετά από πολλά χρόνια απουσίας κάνει ξανά την εμφάνιση της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης η Μπένετον. Η ομάδα από το Τρεβίζο αγωνίζεται στη χώρα της και δε θέλει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Άλλωστε η οικονομική της ευρωστία είναι δεδομένη και η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα αποτελεί δέλεαρ. Αγωνιστικά, ελέω και του Τούρκου προπονητή της Οκτάι Μαχμούτι, η ομάδα φημίζεται για τη δυνατή της άμυνα. Το σκοράρισμα είναι δουλειά κυρίως της περιφέρειας της ομάδας όπου υπάρχουν οι Αμερικανοί Νιλ και Γούντ, οι έμπειροι Ιταλοί Μπουλέρι και Σοράνα και ο διεθνής Σλοβένος Λόρμπεκ. Λύσεις υπάρχουν και κάτω από το καλάθι με τους Νίτσεβιτς και Γουάλας να ξεχωρίζουν. Η Μπένετον είναι μια πλήρης σε ρόστερ ομάδα με καλό προπονητή και έχει κάθε δίκιο να αισιοδοξεί για κάτι καλό.
Οι Λιθουανοί της Λιέτουβος θα επιχειρήσουν να κατακτήσουν το τρόπαιο για δεύτερη φορά μετά από το 2005. Είναι άλλωστε για αυτούς ο μοναδικός τρόπος να παίξουν στην Ευρωλίγκα αφού η έξοδος μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος, "σκοντάφτει" πάνω στο εγγυημένο συμβόλαιο της Ζαλγκίρις. Τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις ομάδες της ανατολικής Ευρώπης ανάγκασαν τη Λιέτουβος να στηρίζεται κυρίως σε γηγενείς παίκτες με τους διεθνείς Λουκάουσκις και Πετραβίτσιους να ξεχωρίζουν. Αυτός όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο λευκός δίμετρος Αμερικανός πόιντ γκαρντ Τσακ Έιντσον. Οργανωτικά όμως μετά από αυτόν υπάρχει...το χάος. Δύσκολα τα πράγματα για τους Λιθουανούς, οι οποίοι σημειωτέον, χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους όταν αγωνίζονται μακριά από το σπίτι τους.

Η Βαλένθια είναι η μία από τις δύο εκπροσώπους της ιβηρικής χερσονήσου στο Τορίνο. Είναι γεγονός πως η φετινή της εικόνα είναι άκρως προβληματική. Δεν έχει σταθερότητα στην απόδοσή της ενώ οι παράγοντές της ακόμα αναθεματίζουν το Φώτη Κατσικάρη για τις επιλογές παικτών που έγιναν το καλοκαίρι και ειδικότερα για αυτήν του Κόστα Πέροβιτς. Θεωρώ δύσκολο η Βαλένθια να φτάσει ψηλά στη διοργάνωση εκτός και αν ξαφνικά μεταμορφωθεί σε εντελώς διαφορετική ομάδα.
Το μεγάλο ερωτηματικό του φετινού F8 είναι σίγουρα η Κίμκι. Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο ρόστερ των Ρώσων νιώθει...ζαλάδα. Ντελφίνο, Γκαρμπαχόσα, Παλάσιο, Γουίλκινσον, Πονγκρασόφ, Μακ Κάρτυ και πάει λέγοντας...Οι αρκετοί τραυματισμοί όμως που έχουν πλήξει φέτος την ομάδα δεν επέτρεψαν στο Σκαριόλο να βρει τη χημεία που χρειάζεται η Κίμκι. Βέβαια, οι Ρώσοι είναι σαφώς η ομάδα με τους καλύτερους παίκτες στο τουρνουά. Αν η Κίμκι καταφέρει να πιάσει ρυθμό και ο προπονητής της βγάλει μερικές συνεργασίες στο παρκέ τότε θα τους σαρώσει όλους! Το...αν όμως, απέχει αρκετά από τη μέχρι τώρα εικόνα της ομάδας.

Η Μπιλμπάο είναι η δεύτερη ομάδα από το ισπανικό πρωτάθλημα που μετέχει στη τελική φάση. Οι Βάσκοι έφτασαν μέχρι εδώ εκμεταλλευόμενοι τη δυνατή τους έδρα και με βασικό πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό φέτος, διεθνή Κροάτη σέντερ, Μάρκο Μπάνιτς. Η απόδοση του Μπάνιτς αποτελεί σίγουρα βαρόμετρο για τη Μπιλμπάο. Τι ανάλυση να κάνει όμως κάποιος για μια ομάδα, η οποία σε διάστημα τριών εβδομάδων κέρδισε Ρεάλ και Ταού και ηττήθηκε από τους...Γερμανούς της Άρτλαντ Ντράγκονς;
Τελευταία αφήσαμε τη Ζαντάρ. Οι Κροάτες ξεκίνησαν με πολλά όνειρα τη χρονιά αλλά πλέον ο μοναδικός στόχος που τους απέμεινε είναι το Eurocup. Βρέθηκαν εκτός του φάιναλ φορ της Αδριατικής Λίγκας, πληρώνοντας τις άσχημες εμφανίσεις του 2008. Το κλίμα της ομάδας αλλά και η απόδοσή της έχουν βελτιωθεί κατακόρυφα από το Φεβρουάριο και μετά. Αιτία: Η έλευση του έμπειρου Σλοβένου τεχνικού Σάγκαντιν καθώς και η απόκτηση του Αμερικανού πόιντ γκαρντ Ντεσμόν Φάρμερ. Είναι η καλύτερη επιθετική ομάδα του τουρνουά και μαζί με τη Χέμοφαρμ συγκαταλέγονται στα ισχυρά αουτσάιντερ της διοργάνωσης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει ως εξής:

Πέμπτη 2/4
Δυναμό Μόσχας-Χέμοφαρμ (19:00)
Μπένετον Τρεβίζο-Λιέτουβος Ρίτας (22:00)

Παρασκευή 3/4
Παμέσα Βαλένθια-Κίμκι (19:00)
Μπιλμπάο-Ζαντάρ (22:00)

Σάββατο 4/4
1ος Ημιτελικός (19:00)
2ος ημιτελικός (22:00)

Κυριακή 5/4
Τελικός (19:00)

Related Posts with Thumbnails