Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Γνωριμία με το Βερολίνο

Όπως έχετε ήδη καταλάβει το Greek Hoopz κινείται σε ρυθμούς F4 και καθώς πλησιάζουμε στο μεγάλο γεγονός θα εντατικοποιούνται και τα άρθρα που σχετίζονται με αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και τούτο εδώ το κείμενο, που στοχεύει στην παρουσίαση του Βερολίνου σε όσους τυχερούς θα βρίσκονται στην πόλη το ερχόμενο τριήμερο, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που θα ταξιδεύουν νοερά σ' αυτήν.

Τι αξίζει να δείτε:
Το Βερολίνο μπορεί να αποτελεί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μια σχετικά νέα πόλη (800 χρόνια ιστορίας), ωστόσο περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Πρώτα - πρώτα η Πύλη του Βραδεμβούργου, που αποτελούσε κατά το παρελθόν την μοναδική πύλη εισόδου στην γερμανική πόλη, ενώ σήμερα αποτελεί το σύμβολό της και χρησιμοποιείται ευρέως στην στρατηγική του place marketing, που έχουν χαράξει οι πρωτευουσιάνοι.

Το τείχος του Βερολίνου, προϊόν του ψυχρού πολέμου, που διαιρούσε την γερμανική πόλη και την διέκρινε σε δυτική (και καπιταλιστική) και σε ανατολική (και κομμουνιστική), σαφώς και στιγμάτισε την γερμανική πρωτεύουσα. Αποτελεί επίσης διαδεδομένο μνημείο και η κατάρρευσή του, το 1989, σήμανε το τέλος της περιόδου του ψυχρού πολέμου και τη γέννεση ενός νέου κράτους: της Ομοσπονδιακής Δημοκρατία της Γερμανίας. Η ανατολική του πλευρά αποτελεί χώρο έκφρασης αφηρημένης και μη τέχνης, με τα εκθέματα να είναι εντυπωσιακά. Φέτος μάλιστα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πτώση του τείχους και με αυτήν την αφορμή οι οικοδεσπότες του φετινού F4 διοργανώνουν πολλά happenings, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και οι Έλληνες ταξιδιώτες. Συγκεκριμένα το τριήμερο 1-3 Μαϊου θα επισημαίνονται συμβολικά με την βοήθεια ενός βέλους - αερόστατου τα κτίρια και οικοδομήματα, των οποίων η αρχιτεκτονική άλλαξε τα τελευταία 20 χρόνια.

Alexanderplatz: την πιο διαδεδομένη πλατεία της πόλης. Σημείο συνεύρεσης πολλών τάσεων και απ' ότι προβλέπεται θα φιλοξενήσει τους πανηγυρισμούς των οπαδών που θα γευτούν την χαρά της κατάκτησης του τροπαίου! Να σημειωθεί ότι αξίζει να ανέβει κάποιος στον πύργο των τηλεπικοινωνιών (όχι για να πανηγυρίσει βέβαια τυλίγοντας κάποιο κασκόλ γύρω από την κεραία) και να πιεί το καφεδάκι του έχοντας πιάτο όλη την πόλη. Μιάς και αναφέρθηκα σε πανοραμική θέα, θα ήθελα να προτείνω κάτι εναλλακτικό και τρομερά απολαυστικό. Πρόκειται για τη γνωριμία της πόλης με τη χρήση του δημόσιου τουριστικού μέσου σταθερής τροχιάς (S-bahn)! Το εισιτήριο κοστίζει 16 € και με την χρήση του μπορεί κάποιος να δει όλα τα κομβικά σημεία και αξιοθέατα της πόλης. Μια επίσης οικονομική πρόταση είναι η αγορά εισιτηρίου διαρκείας τριών ημερών έναντι 19 € για όλα τα Μουσεία του Βερολίνου (πάνω από 170)!

Το Checkpoint Charlie. Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί το πάλαι ποτέ σύνορο μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας και παράλληλα τόπο συνδιαλλαγής των πρακτόρων των δυο υπερδυνάμεων (Αμερική - ΕΣΣΔ). Αν, λοιπόν, θα θέλατε να μυρίσετε λίγο 70's - 80's και να μεταμφιεστείτε προσωρινά σε Gene Hackman στην ταινία the Package ή έστω στον πιο mainstream James Bond δεν έχετε παρά να περάσετε μια βόλτα από εκεί.

Τέλος, αφού σας παροτρύνω να επισκεφθείτε τον εξαιρετικό Ζωολογικό κήπο της πόλης, θα σας συμβουλέψω να ξοδέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο ανατολικό Βερολίνο, μιας και εκεί υπάρχει ακόμα μια υβριδιακή μετα-πόλη, η παλιά DDR, με τα στέκια της νεολαίας και τα σπίτια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που κάποιοι μιλάνε για διαμερίσματα που έμειναν άδεια από τη μέρα της πτώσης του Τείχους, όπως τα άφησαν είκοσι χρόνια πριν οι ένοικοί τους.

Viel Spaß λοιπόν!

Related Posts with Thumbnails