Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Η ιστορία των "εμφυλίων" ημιτελικών

Η αναμέτρηση ομάδων από την ίδια χώρα, δεν είναι κάτι καινούριο στην ιστορία των F4. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν για φορά στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού F4 αλλά υπάρχουν και άλλες 7 συνολικά περιπτώσεις που ομάδες από το ίδιο πρωτάθλημα τέθηκαν αντιμέτωπες σε έναν ημιτελικό. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Ιταλοί με 4 συνολικά "εμφύλιες" αναμετρήσεις και ακολουθούν οι Ισπανοί με 3. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η αρχή των "εμφυλίων" έγινε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη όπου η Μπανταλόνα ξεπέρασε το εμπόδιο των "φοιτητών" της Εστουντιάντες για να ηττηθεί στη συνέχεια στον τελικό από την Παρτιζάν, με σουτ του Τζόρτζεβιτς στην εκπνοή του αγώνα. Το 1994 στο Τελ Αβίβ, ξανά η Μπανταλόνα επικράτησε στο ημιτελικό της συμπολίτισσας Μπαρτσελόνα ενώ στο Παρίσι το 1996 οι "μπλαουγκράνα" ήταν αυτοί που κέρδισαν τη Ρεάλ αλλά ηττήθηκαν στον τελικό από τον Παναθηναϊκό. Το 1999 στο Μόναχο, οι δύο μισητές αντίπαλοι από τη Μπολόνια, Βίρτους και Φορτιτούντο, διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με την πρώτη να προκρίνεται στον τελικό, όπου και υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Ζαλγκίρις Κάουνας του "αφηνιασμένου" Τάιους Έντνι. Το 2002 στη Μπολόνια ξανά η Βίρτους κέρδισε στον ημιτελικό τη συμπατριώτισσά της Μπένετον αλλά έχασε την κούπα μέσα στο σπίτι της από τον Παναθηναϊκό. Οι ιταλικές ομάδες είχαν και πάλι την τιμητική τους στο F4 της Βαρκελώνης το 2003. Η Μπένετον ξεπέρασε τη Σιένα στον ημιτελικό αλλά στη συνέχεια σκόνταψε πάνω στο εμπόδιο της οικοδέσποινας Μπαρτσελόνα. Τελευταία εμφύλια αναμέτρηση σε ημιτελικό είχαμε το 2004 στο Τελ Αβίβ όπου συγκρούστηκαν η Φορτιτούντο με τη Σιένα. Οι Μπολονέζοι πήραν την πρόκριση αλλά στον τελικό λύγισαν απέναντι στη Μακάμπι μέσα στο "καυτό" Γιαντ Ελιάου.


Όσον αφορά τους δύο αιωνίους, η αρχή των ευρωπαϊκών τους "ραντεβού", έγινε στο Τελ Αβίβ το 1994. Οι "ερυθρόλευκοι" του Γιάννη Ιωαννίδη, ήταν καλύτερη ομάδα από τους "πράσινους" του Κώστα Πολίτη και προκρίθηκαν δίκαια στον τελικό κερδίζοντας με 77-72, έχοντας ως κορυφαίους τους Πάσπαλι και Τάρπλεϋ με 22 και 21 πόντους αντίστοιχα. Σπουδαία εμφάνιση και από το Γιώργο Σιγάλα με 15 πόντους και εξαιρετική άμυνα πάνω στο Γκάλη. Από τον Παναθηναϊκό, συγκλονιστικός ήταν ο Αλεξάντερ Βολκόφ με 32 πόντους. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά και στον τελικό για τους Πειραιώτες όπου ηττήθηκαν από τη Μπανταλόνα με 59-57. Δήμιος τους, ο "απίθανος" χοντρούλης φόργουορντ των Ισπανών Κορνίλιους Τόμπσον, ο οποίος με τρίποντο 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ήταν αυτός που διαμόρφωσε το τελικό σκορ.




Την αμέσως επόμενη χρονιά στο "Παβιγιόν Πρινθίπε Φελίπε" της Σαραγόσα, διεξήχθη ένας από τους πιο συγκλονιστικούς ημιτελικούς όλων των εποχών. Με τους Πάσπαλι και Βολκόφ να έχουν αλλάξει στρατόπεδα και τις δύο ομάδες να είναι ισοδύναμες, το ματς ήταν ντέρμπι, με συχνές εναλλαγές στο σκορ σε όλη τη διάρκειά του. Τελικώς οι "ερυθρόλευκοι" του Γιάννη Ιωαννίδη επικράτησαν ξανά με 58-52, με τους Τζόνσον και Τόμιτς να ευστοχούν σε δύο καθοριστικά τρίποντα στα 2 τελευταία λεπτά του αγώνα. Ανεπανάληπτη εμφάνιση από τον Έντυ Τζόνσον σε εκείνο το ματς, με τον Αμερικανό του Ολυμπιακού να πετυχαίνει 27 πόντους με 4 τρίποντα! Ο τελικός ήταν όμως και πάλι αποτυχημένος για τους "ερυθρόλευκους". Η Ρεάλ Μαδρίτης με το μεγάλο Άρβιντας Σαμπόνις στη σύνθεσή της, επικράτησε εύκολα με 73-61, περιορίζοντας τον Έντυ Τζόνσον μόλις στους 9 πόντους.



Με μια πρόχειρη ματιά στα F4 που αναφέραμε παραπάνω, θα διαπιστώσει κανείς την ιδιότυπη κατάρα που κατατρέχει τις ομάδες οι οποίες βγήκαν νικήτριες από "εμφύλιες" συγκρούσεις. Πιο συγκεκριμένα, καμία ομάδα, που προκρίθηκε στο τελικό μετά από "εμφύλιο" ημιτελικό, δεν κατόρθωσε να κατακτήσει το τρόπαιο! Μοναδική εξαίρεση αλλά άκρως φυσιολογική, το 1994 στο Τελ Αβίβ όπου και οι δύο ημιτελικοί είχαν "εθνικό" χαρακτήρα. Άραγε θα συνεχιστεί αυτή η παράδοση και στο φετινό F4;

Related Posts with Thumbnails