Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Προσκλητήριο για τα κορίτσια

Την Τρίτη που μας πέρασε ο ομοσπονδιακός προπονητής των γυναικών Κώστας Μίσσας, ανακοίνωσε τις 16 παίκτριες που θα ξεκινήσουν προετοιμασία με την εθνική ομάδα, ενόψει του Ευρωμπάσκετ που θα διεξαχθεί στη Λετονία από 7 έως 20 Ιουνίου. Οι εκλεκτές του Μίσσα είναι οι:

Τ. Καλέντζου, Κ. Σωτηρίου, Ο. Χατζηνικολάου
(Εσπερίδες)
Σ. Καλτσίδου (Bourges Basket - A1 Γαλλίας)
Κ. Σπαθάρου, Μ. Ζικυρίδου, Ε. Σταμάτη (Παναθηναϊκός)
Α. Κοσμά, Π. Σαρέγκου, Ν. Σούλις (Αθηναϊκός)
Ε. Μάλτση (USK Prague - Α1 Τσεχίας)
Ζ. Δημητράκου (Μ. Αλέξανδρος)
Λ. Λύμουρα (Pool Comense - Α1 Ιταλίας)
Π. Παπαμιχαήλ (Πανιώνιος)
Μ. Τετενέ (Π. Φάληρο)
Φ. Βλάχου (Pabellon Ourense - Α2 Ισπανίας)

Μερικά πρώτα σχόλια που μπορούν να γίνουν σχετικά με τις κλήσεις του Κώστα Μίσσα είναι τα εξής:

1. Το πρόβλημα της ελληνικής ομάδας εξακολουθεί να είναι η έλλειψη κοριτσιών που να αγωνίζονται στη θέση της σέντερ. Τα προηγούμενα χρόνια η ομάδα κατόρθωνε με ομαδική δουλειά στα ριμπάουντ και αρκετό "ξύλο" μέσα στη ρακέτα να καλύπτει σε ένα βαθμό αυτή την αδυναμία. Θα χρειαστεί ανάλογη και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα αυτό.

2. Δεν υπάρχουν στο ρόστερ ελληνοποιημένες παίκτριες. Το διάστημα των τελευταίων μηνών είχαν ακουστεί φήμες πως οι Αμερικανίδες Τρίσα Σκίμπι και Μεγκ Τιέρνι ετοίμαζαν τα χαρτιά τους για να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα ώστε να αγωνιστούν με την ελληνική ομάδα στο επερχόμενο Ευρωμπάσκετ, δίνοντας τη λύση στον πρόβλημα της έλλειψης "ψηλών". Τελικά καμία από τις δύο υποθέσεις δεν προχώρησε. Η δική μου άποψη πάντως για τις ελληνοποιήσεις έχει εκφραστεί στο παρελθόν από αυτό εδώ το blog.

3. Η επιστροφή της Σαρέγκου στην εθνική ομάδα είναι γεγονός. Η Πόλυ απέδειξε φέτος με τον Αθηναϊκό πως είναι υπερπολύτιμη μονάδα και αναμένεται να βοηθήσει αρκετά την εθνική.

4. Η κλήση για πρώτη φορά στην εθνική των Μαρίας Ζικυρίδου, Φρόσως Βλάχου και Μαρίας Τετενέ. Η Ζικυρίδου έκανε καλή σεζόν με τον ΠΑΟ και δικαίως κλήθηκε όπως και η "ξενιτεμένη" Βλάχου αφού χρειάζονται λύσεις μέσα στη ρακέτα. Όσον αφορά τη 18χρονη Τετενέ, η κλήση της οφείλεται μάλλον στη συνήθεια του Μίσσα να καλεί στην προετοιμασία κάποιες ελπιδοφόρες παίκτριες. Ορισμένοι βέβαια έχουν τις ενστάσεις τους για τη συγκεκριμένη κοπέλα αφού ούτε μεγάλο χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα είχε ενώ υπάρχουν και καλύτερες παίκτριες στην ίδια ηλικία με αυτήν, που θα μπορούσαν να κληθούν.

5. Τελευταία αφήσαμε τη μεγαλύτερη έκπληξη της λίστας του ομοσπονδιακού προπονητή, που είναι αναμφισβήτητα η απουσία της Αναστασίας Κωστάκη. Η ελληνίδα point guard επίσημα δήλωσε τραυματίας αν και ορισμένοι θεωρούν πως, κατά την προσφιλή της συνήθεια, ζήτησε να ενταχθεί αργότερα στην προετοιμασία. Ομολογουμένως η Κωστάκη έχει χάσει την παλιά της αίγλη αλλά η εμπειρία της θα ήταν αρκετά χρήσιμη για την ελληνική ομάδα.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε πως στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας η εθνική γυναικών έχει κληρωθεί στο 2ο όμιλο με αντιπάλους την οικοδέσποινα χώρα, την Πολωνία και την Ουγγαρία, με τις τρεις πρώτες ομάδες του ομίλου να παίρνουν την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Related Posts with Thumbnails