Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Το πρώτο βήμα

Το πρώτο βήμα για την πρώτη φάση των PlayOffs έγινε! Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν μετέωρο και διστακτικό, ενώ σε κάποιες άλλες σταθερό και αποφασιστικό! Όπως και να έχει η ουσία είναι ότι τα πολυπόθητα ροζ φύλλα αγώνα κατέκτησαν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Άρης και Μαρούσι.

Την αρχή έκαναν οι ερυθρόλευκοι, που καθάρισαν με συνοπτικές διαδικασίες τους Ροδίτες. Αλήθεια αυτός ο τύπος με το νούμερο 4 στην πλάτη, την γαμψή μύτη, που μοιάζει με τον Παπαλουκά είναι καινούργια προσθήκη; Διάβολε, ο άτιμος τον τελευταίο καιρό σουτάρει από το τρίποντο λες και εκτελεί lay up... Μου θυμίζει εκείνο το απίθανο scouting που είχαν κάνει στην Εθνική μας ομάδα οι Αμερικάνοι το 2006, όταν και έχρηζαν σουτέρ τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Μπορεί στο άκουσμα της είδησης να χασκογελούσε το πανελλήνιο, αλλά να που οι αντίπαλοί μας αποδείχτηκαν... αμερικανάκια μόνο στην πράξη και όχι στην θεωρία. Ο Διαμαντίδης μετά από εκείνο το τρελό τρίποντο επί σερβικού εδάφους για το Ευρωμπάσκετ του 2005 δικαιώνει φίλους και οχτρούς με τη συνέπειά του έξω από τα 6.25, έστω και αν ο ίδιος δεν παραδέχεται την ικανότητά του. Στο ίδιο μοτίβο και ο Παπαλουκάς, που στην αρχή της σεζόν δήλωνε ότι "αν υπάρχει άνθρωπος που να έχει κάνει αξιόλογη καριέρα χωρίς σουτ, αυτός είμαι εγώ". Ωστόσο, η αγωνιστική του παρουσία τους δυο τελευταίους μήνες τον διαψεύδει. Τα τρίποντα με αντιπάλους Ταού, Παναθηναϊκό, Ρεάλ, Πανελλήνιο και εσχάτως Κολοσσό (3/3) κάνουν τον Γκριρ να τον κοιτάει με απορία και τον Γιαννάκη να έχει άλλη μια λύση από την περιφέρεια! Στα του πρωταθλήματος τώρα, οι Πειραιώτες πάνε στην Ρόδο για να κλείσουν την σειρά, ενώ ο Κολοσσός θα προσπαθήσει να γλυκάνει τους φιλάθλους του μετά την φετινή του εντυπωσιακή πορεία.

Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, ο Παναθηναϊκός περίμενε με ανοιχτές αγκάλες τα παιδαρέλια του ΠΑΟΚ. Πριν από 2 εβδομάδες οι Θεσσαλονικείς είχαν βρει μπόσικους τους πράσινους και εκμεταλλευόμενοι τις απουσίες των Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους, αλλά και βγάζοντας από την μύγα ξύγκι από τους ίδιους τους παίκτες τους, κατάφεραν να νικήσουν το θηρίο. Έλα, όμως, που το θηρίο πληγώθηκε και περίμενε με άγριες διαθέσεις τους επίδοξους breakers... Οι τριφυλλοφόροι, λοιπόν, έβαλαν κάτω τον δύσμοιρο ΠΑΟΚ και τον σφυροκοπούσαν ανελέητα, μην αφήνοντάς τον να ανασάνει και τον υποχρέωσαν σε μια από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία τους (το κοντέρ σταμάτησε στο +43). Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι το έκαναν χωρίς να δίνουν την εντύπωση ότι φορτσάρουν. Ασφαλώς και σκύλιαζαν στην άμυνα, δεν χάριζαν μπάλες και μοίραζαν το παιχνίδι σωστά και με φαντασία στην επίθεση, αλλά έδιναν την εντύπωση ότι η ομάδα έχει ακόμα υψηλότερα standarts. Η σειρά πλέον μεταφέρεται στην συμπρωτεύουσα και αυτή την φορά δε νομίζω να υπάρξουν εκ νέου δώρα, όσο ποιοτικός και αν είναι ο Τομάσεβιτς και παρόλη την τρέλα που κουβαλούνε οι ΠΑΟΚτσήδες οπαδοί...

Στις σημερινές, εκ προοιμίου, πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις ο Άρης κατάφερε να διατηρήσει την παράδοση και να καταβάλει έναν ισάξιο αντίπαλο. Ο Πανιώνιος έδειξε ικανός να σπάσει μια δύσκολη έδρα, αλλά τα μοιραία λάθη και η ψυχοσύνθεση της ομάδας δεν του επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Καθώς, παρακολουθούσα το παιχνίδι απόρησα με το γεγονός ότι ο προπονητής των κυανέρυθρων δεν έβαζε τον ισοϋψή Μίτσοβ στο παρκέ, όταν ο Ματσόν αποφάσιζε να βαφτίσει 3άρι τον Νέλσον. Την απάντησή μου την πήρα στην πλέον καθοριστική φάση, όταν 25'' πριν το τέλος ο Μαυροβούνιος με αξιοζήλευτη άνεση, χάριζε την μπάλα στον Ράιτ. Από την άλλη, βέβαια ο Τριφούνοβιτς, παραβιάζοντας μια από τις βασικές αρχές της γιουγκοσλαβικής σχολής μπάσκετ, δεν πρόσταξε στους παίκτες του να κάνουν στους κιτρινόμαυρους φάουλ, προκειμένου να έχουν οι ίδιοι την τύχη στα χέρια τους. Η κατάληξη γνωστή και μοιραία... Αγωνιστικά οι κυανέρυθροι έπαιξαν πολύ pick n roll σημαδεύοντας πότε τα αργά πόδια του Ηλιάδη και πότε τραβώντας εκτός ρακέτας τον δεινόσαυρο Μπετς, δημιουργώντας μοιραία ανισορροπία στους κιτρινόμαυρους. Οι γηπεδούχοι από την άλλη, ευτύχησαν να έχουν στη σύνθεσή τους τον κοντορεβυθούλη δαίμονα Κίκι Κλάρκ, που παρέα με τον Μπετς έσυραν τον χορό και οδήγησαν την ομάδα στη λύτρωση. Η αντίδραση των δυο ομάδων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ρεβάνς του Ελληνικού.

Στο τελευταίο παιχνίδι της μέρας αναμετρήθηκε ένα ζευγάρι που είχε ...ευρωπαϊκούς ανοιχτούς λογαριασμούς. Οι γηπεδούχοι θέλησαν να καθαρίσουν γρήγορα γρήγορα το παιχνίδι, αλλά λογάριασαν δίχως την αντίδραση των Ολυμπιονικών. Έτσι, λοιπόν, οι φιλοξενούμενοι δια χειρός Παπαμακάριου βρέθηκαν στο τιμόνι του οδηγού 2 λεπτά πριν το τέλος, αλλά δεν επέδειξαν ανάλογο ζήλο και ψυχραιμία, με συνέπεια να ηττηθούν. Το black out μπορεί να μην κόστισε στη σημερινή αναμέτρηση για το Μαρούσι, αλλά η σταθερότητα είναι το ζητούμενο. Όπως και το να πατάμε στα πόδια μας και να μην θεωρούμε εαυτούς πατριάρχες της προπονητικής. Έτσι κύριε Ζούρο;

Related Posts with Thumbnails