Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Τα πήρε όλα και έφυγε!

Τη Δευτέρα που μας πέρασε η ULEB ανακοίνωνε πως το βραβείο του MVP για την κανονική περίοδο του Eurocup πηγαίνει στον Τσακ Έιντσον. Ο Αμερικανός, γκαρντ, φόργουορντ και δε ξέρω και εγώ τι άλλο αφού με ύψος 2.02 αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις από το 1 ως το 4, ήταν αναμφισβήτητα ο φετινός πρωταγωνιστής της διοργάνωσης. Τα επιτεύγματά του: 21,9 μέσο όρο στο ranking και είσοδος στην πρώτη δεκάδα παικτών σε έξι βασικές στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, κλεψίματα, ασίστ, ριμπάουντ, αμυντικά ριμπάουντ και κερδισμένα φάουλ)! Ενόψει του F8 του Τορίνου το ερώτημα για τη Λιέτουβος Ρίτας ήταν το εξής: Μπορεί ένας κούκος να φέρει την άνοιξη; Και αυτό γιατί, η αγωνιστική εικόνα των ταλαιπωρημένων φέτος από οικονομικά προβλήματα Λιθουανών, εξαρτιόταν σε μεγάλο ποσοστό από την απόδοση του Αμερικανού.

Τα δύο πρώτα νικηφόρα ματς της Λιέτουβος στο F8 έδειξαν, αν μη τι άλλο, ότι ο Έιντσον ήταν αποφασισμένος για μεγάλα πράγματα στο Τορίνο. Με 23 πόντους, 8 ριμπάουντ σε 38 λεπτά συμμετοχής και 13 πόντους, 6 ριμπάουντ, 7 ασίστ σε 35 λεπτά συμμετοχής απέναντι σε
Μπένετον και Χέμοφαρμ αντίστοιχα, ο Αμερικανός έδωσε το σύνθημα. Το τελευταίο εμπόδιο για την κούπα άκουγε στο όνομα Κίμκι. Η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο, δίχως να εντυπωσιάζει αγωνιστικά, είχε ήδη αποκλείσει Βαλένθια και Μπιλμπάο κατά σειρά. Με όπλο τις σπουδαίες προσωπικότητες στο ρόστερ της, η ρωσική ομάδα κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό της στο μεγαλύτερο διάστημα του τελικού. Το σκορ στο τρίτο δεκάλεπτο έκλεινε στο 53-62 υπέρ της Μοσχοβίτικης ομάδας με τον Έιντσον να είναι μπλοκαρισμένος και τους Ντελφίνο και Μακ Κάρτυ να σκοράρουν εύκολους πόντους κυρίως στο τρανσίσιον παιχνίδι. Ήταν φανερό πλέον πως η ομάδα του Βίλνιους έπρεπε να βρει λύσεις και από αλλού. Και ξαφνικά εμφανίστηκε ο Στεπόνας Μπαμπράουσκας! Ο νεαρός Λιθουανός γκαρντ, συμπαίκτης του Σεϊμπούτις στον αλησμόνητο τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος νέων της Αργεντινής το 2005 με αντίπαλο τη δική μας εθνική, έκανε ίσως το ματς της ζωής του. Με 18 πόντους (3 τρίποντα) και με άξιο συμπαραστάτη το διεθνή σέντερ Πετραβίτσιους (20 πόντους και 7 ριμπάουντ), βοήθησαν τη Λιέτουβος να τρέξει ένα επιμέρους σκορ 27-12 και να κάνει τελικά τη μεγάλη ανατροπή! Όσο για τον Έιντσον, παρότι βρέθηκε σε μέτρια βραδιά έβγαλε καταπληκτικές άμυνες στο τελευταίο δεκάλεπτο, "σκότωσε" τη Κίμκι με τρίποντη βόμβα ένα λεπτό πριν τη λήξη και τελείωσε το ματς με 9 κερδισμένα φάουλ...Για την ιστορία και μόνο, το τελικό σκορ ήταν 80-74 υπέρ της ομάδας του Ρίμας Κουρτινάιτις.

Τι
κρατάμε από τη διοργάνωση; Αρχικά το γεγονός πως η Λιέτουβος Ρίτας είναι πλέον η πολυνίκης ομάδα του θεσμού, με δύο τρόπαια στην κατοχή της. Δεύτερον, το ότι οι Λιθουανοί επιστρέφουν μετά από ένα χρόνο απουσίας στη Ευρωλίγκα. Τρίτον, τον καταποντισμό των θεωρητικά ισχυρών Δυναμό Μόσχας και Μπένετον Τρεβίζο που αποκλείστηκαν από την πρώτη φάση του F8. Τέταρτον, την επιβεβαίωση πως τα μπάτζετ δεν κερδίζουν από μόνα τους στο μπάσκετ και γενικότερα στον αθλητισμό. Η Κίμκι ξόδεψε ένα σωρό χρήματα το καλοκαίρι αλλά είδε μετά το ρωσικό κύπελλο και έναν άλλο στόχο της φετινής χρονιάς να χάνεται. Πέμπτον, την επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα διαιτητή Σπύρου Γκόντα στον τελικό, τον οποίον παρεμπιπτόντως η ελληνική ΚΕΔ εξακολουθεί να αγνοεί όταν πρόκειται για κληρώσεις διαιτητών μεγάλων αγώνων. Και τελευταίο και σημαντικότερο, την απουσία του κόσμου από το Palasport Olympico. Μόλις 4.000 άτομα παρακολούθησαν τον τελικό ενώ στα υπόλοιπα ματς ο κόσμος μετα βίας ξεπερνούσε τους 2.500 με 3.000. Δε νομίζω τα παραπάνω νούμερα να ικανοποιούν τη ULEB και είναι απορίας άξιον πως το Τορίνο έχει επιλεγεί ως ο μόνιμος τόπος διεξαγωγής του F8 της διοργάνωσης. Όσο για τον Αμερικανό παικταρά της Λιέτουβος, το καλοκαίρι μένει ελεύθερος, οπότε...όσοι πιστοί προσέλθετε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω την εντυπωση οτι τον Ειντσον τον εχει κλεισει η Ταου...Μεγαλος παικτης και επαιζε ανετα σε Ολυμπιακο - Παναθηναικο

banou είπε...

Η ΤΑΟΥ και η Ρεάλ είχαν εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον, αλλά φημολογείται ότι πρόλαβε να τον τυλίξει η Μακάμπι με προσύμφωνο. Πρόκειται σίγουρα για μεγάλο παίκτη, τον οποίο ωστόσο δεν έχουμε δει σε άλλη ομάδα πέρα από την Λιέτουβος (για ευνόητους λόγους δεν υπολογίζω το Στρασβούργο), με ότι αυτό συνεπάγεται...

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails