Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ο τρίτος ελληνικός πόλος του Final Four...

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν ήδη πάρει θέση επίθεσης, τα μάτια είναι καρφωμένα στο λαιμό των αντιπάλων και απομένει μόνο το τζάμπολ του αγώνα για να χιμήξει ο ένας στον άλλο και να βγάλουνε τα ματάκια τους. Την ίδια ώρα και λίγο πιο πέρα θα παρακολουθεί σφυρίζοντας ανέμελα και λιμάροντας τα νύχια του ένας τρίτος πόλος, που θα εκπροσωπεί την πατρίδας μας στο F4 του Βερολίνου: ο Λάζαρος Βορεάδης. Όπως έγινε γνωστό, λοιπόν, ο διεθνής Έλληνας διαιτητής έχει περιληφθεί στους εκλεκτούς της ULEB, παρότι στη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετέχουν δυο ομάδες από την Ελλάδα! Μα καλά τι καινοτομία είναι αυτή; Η φερεγγυότητα και η εμπιστοσύνη σε όλο τους το μεγαλείο ή μήπως συμβαίνει... κάτι άλλο; Κατά το παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ ανάλογο φαινόμενο (δηλαδή συμμετοχής σε F4 ενός referee που έχει κοινή καταγωγή με δυο ομάδες που μετέχουν σε αυτό), με χτυπητή εξαίρεση την διοργάνωση της Αθήνας (2007) όταν και παρά την συμμετοχή της ΤΑΟΥ και της Μάλαγας ακούστηκε ισπανική σφυρίχτρα (Χουάν Κάρλος Μιτχάνα).

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες διαιτητές σφύριζαν σε κομβικούς αγώνες, στους οποίους ομάδες από την χώρα καταγωγής τους είχαν έννομο συμφέρον και έντονο ενδιαφέρον για το τελικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του αγώνα της Αρμάνι Τζινς Μιλάνο με τον Ολυμπιακό, όπου στο διαιτητικό τρίο υπήρχε ισπανική παρουσία, τη στιγμή που στον όμιλο συμμετείχε η ΤΑΟΥ που περίμενε ερυθρόλευκο στραβοπάτημα, προκειμένου να καπαρώσει την πρώτη θέση. Το ύποπτο non-call εις βάρος των Πειραιωτών το παραθέτω ως ιστορικό τεκμήριο των ισχυρισμών μου.

Γιατί όμως ακολουθείται η ίδια πολιτική και στο F4; Η απάντηση είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλάισιο των δημόσιων σχέσεων της ULEB. Ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι, η διοργανώτρια αρχή προχώρησε σε ιστορικό συμβιβασμό με το αντίπαλο δέος (FIBA), όταν και υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις, εξηγήσεις και υποσχέσεις. Ας συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι παραδοσιακά καλές ελληνικές σφυρίχτρες (Κουκουλεκίδης, Πιτσίλκας, κλπ) έχουν μεγαλώσει και έτσι προκύπτει απροσδόκητα η new entrance σε λάθος όμως timing...

Οι υπόλοιποι διαιτητές που θα πατήσουν το παρκέ της Ο2 Arena είναι ο κορυφαίος Μπραζάουσκας (αν και η απόδοσή του στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων με την επιλεκτική ερμηνεία των κανονισμών υπέρ των Αμερικανών, χάλασε την έξωθεν καλή μαρτυρία), ο αξιόλογος Ισπανός Αρτεάγκα (η παρουσία του ισορροπεί καταστάσεις), ο χαϊδεμένος Μπελόσεβιτς (με τις ευλογίες του προηγούμενου προέδρου της FIBA Europe), ο καλός Σλοβένος Πουκλ, ο συμπληρωματικός Πορτογάλος Ρόχα και οι πρωτάρηδες Μπάχαρ (Ισραήλ) και Ζαμόσκι (Πολωνία).

3 σχόλια:

makis4gold είπε...

afti i giannakopouli den pigenun pouthena xoris ta gouria tus!

saras13 είπε...

banou eisai sigouros oti o lary simmetexei gia proti fora se final 4?

banou είπε...

@saras13
Ναι είναι η πρώτη του φορά. Επειδή διαιτητεύει χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα θα νόμιζες ότι θα είχε και αντίστοιχη πορεία στην ULEB, αλλά η εξέλιξή του δεν ήταν η ανάλογη. Τους λόγους τους διάβασες στο κείμενο

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails