Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για...Σχινά;

Η φάση που σημάδεψε το τέλος του πρώτου τελικού της Α1 προκάλεσε αρκετές συζητήσεις σε αυτό εδώ το blog. Η φάση είναι ξεκάθαρη όσον αφορά το κομμάτι του φάουλ του Γιασικεβίτσιους ενώ υπάρχουν και αρκετές ενστάσεις για βήματα στην προσπάθεια διείσδυσης του Παπαλουκά. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχουν βήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορεί να κάνω και λάθος. Με το πέρας της προσπάθειάς του ο Παπαλουκάς γυρίζει και διαμαρτύρεται στο διαιτητή που βρίσκεται κάτω από το καλάθι, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος να υποδείξει τυχόν παράβαση στη συγκεκριμένη φάση. Ο διαιτητής δε δίνει σημασία στις διαμαρτυρίες του Θοδωρή και αποχωρεί αμέσως για τα αποδυτήρια, φοβούμενος προφανώς την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο γήπεδο. Ο διαιτητής που έλεγχε τη συγκεκριμένη φάση είναι ο Χρυσόστομος Σχινάς.

Ο Σχινάς ανήκει στο σύνδεσμο διαιτητών Αττικής και είναι διεθνής διαιτητής, όχι όμως σε διοργανώσεις της ULEB. Το όνομά του συνδέεται με την περίφημη υπόθεση της τιμωρίας από την Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας των διαιτητών Ζαβλανού, Τζάμου, Μάνου και του ιδίου, εξαιτίας καταγγελιών που έκαναν εις βάρος τους οπαδοί του Πανελληνίου, τη σεζόν 2005-2006. Οι καταγγελίες σχετίζονταν με υβριστική συμπεριφορά των εν λόγω διαιτητών απέναντι στους οπαδούς του συλλόγου των Ολυμπιονικών και είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθεί στο Σχινά και στο Ζαβλανό στέρηση φιλάθλου ιδιότητας για ένα χρόνο και δέκα μήνες. Βέβαια, η ποινή αυτή ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από το χώρο της διαιτησίας και δικαίως αφού η ΕΦΙ δεν είναι θεσμικό όργανο που έχει το δικαίωμα να ελέγχει πειθαρχικά τους διαιτητές. Η υπόθεση τελικά έκλεισε υπέρ των δύο Ελλήνων διαιτητών και έμεινε στην ιστορία ως μια προσπάθεια του προέδρου της ΕΟΕ και του Πανελληνίου, Μίνωα Κυριακού, να προκαλέσει ντόρο μέσω της εντολοδόχου του ΕΦΙ. Παρόλα αυτά, ο Σχινάς απασχόλησε και πάλι την επικαιρότητα, όταν την ίδια σεζόν συγκέντρωσε τα πυρά των παραγόντων της Ολύμπια Λάρισας. Ο λόγος είναι πως ο διεθνής διαιτητής εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, παρά τη σχετική απαγόρευση της ΚΕΔ, και υπερασπίστηκε τη διαιτησία του σε αγώνα στον οποίο οι παράγοντες της θεσσαλικής ομάδας είχαν φρικτά παράπονα από τα σφυρίγματά του.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, ο συγκεκριμένος διαιτητής μάλλον...μιλάει πολύ. Το μεγάλο του "κουσούρι" όμως είναι άλλο. Ο Σχινάς, ποτέ δεν έκρυψε πως είναι φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού! Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα της διαιτησίας, γνωρίζουν καλά τις οπαδικές προτιμήσεις του. Θα τον θυμούνται να παρακολουθεί από την κερκίδα, συχνά-πυκνά, τα παιχνίδια της αγαπημένης του ομάδας, την περίοδο που αυτή αγωνιζόταν στο κλειστό των Πατησίων. Θα θυμούνται επίσης την τιμωρία που του είχε επιβάλλει η ΚΕΔ, όταν ταξίδεψε στην Ευρώπη με σκοπό να παρακολουθήσει εκτός έδρας αγώνα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού!


Η "αρρώστια" του Σχινά με τον Παναθηναϊκό είναι γνωστή και στα αφεντικά της "πράσινης" ΚΑΕ. Μάλιστα ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έχει ζητήσει και την ...εξαίρεση του από τα ματς της ομάδας του! Στη συνεδρίαση της ΚΕΔ στις 23/02/2006 ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟ επιτίθεται τόσο στα μέλη της επιτροπής όσο και στους παράγοντες του Άρη, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη διαιτησία στον αλησμόνητο τελικό κυπέλλου της χρονιάς εκείνης, λέγοντας: "Σας έχω ζητήσει ξεκάθαρα την εξαίρεση του Σχινά που είναι δηλωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού, ναι ή όχι; Και μου λέτε τώρα ότι ο Βορεάδης που διετέλεσε αθλητής του Άρη υποστήριξε τον Παναθηναϊκό; Γιατί δεν το λέτε αυτό;" Παρά τις προτροπές του Θανάση, η ΚΕΔ δεν εξαίρεσε ποτέ τον Σχινά από αγώνες των "πρασίνων".

Έτσι δύο μόλις εβδομάδες αργότερα ο συγκεκριμένος διαιτητής ορίζεται να διευθύνει αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άρη στο ΟΑΚΑ, για τη 18η αγωνιστική της A1.
Το ματς είναι μεγάλο ντέρμπι, με τον Άρη να είναι συνεχώς μπροστά στο σκορ κάνοντας εξαιρετική εμφάνιση. Στο 1' και 25'' πριν τη λήξη ο Άρης προηγείται με 75-76 αλλά το ματς διακόπτεται. Οι οπαδοί του ΠΑΟ περικυκλώνουν τον πάγκο των "κίτρινων", κλέβουν μπλούζες και άλλα υλικά και τραυματίζουν σοβαρά στο κεφάλι το γυμναστή της ομάδας της Θεσσαλονίκης Γιώργο Ζωγράφο. Την ίδια στιγμή ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, κατά την προσφιλή του συνήθεια, εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο και επιτίθεται στους διαιτητές, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο οπαδός της ομάδας του, λέγοντας: "Εσείς φταίτε!" Το ματς τελικά ξαναρχίζει και ο ΠΑΟ παίρνει τελικά τη νίκη με 80-78, με γκολ-φάουλ του Σκεπάνοβιτς 7'' πριν το τέλος...

Δεν αναφέρω όλα τα παραπάνω με σκοπό να κατηγορήσω το διαιτητή για πρόθεση υπέρ του ΠΑΟ στο προχθεσινό ματς. Θέλω μόνο να θέσω ένα ερώτημα προς τους φίλους του Ολυμπιακού: Ποια σοβαρή διοίκηση που έχει ξοδέψει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ σε μια σεζόν, θα δεχόταν να σφυρίξει διαιτητής με το συγκεκριμένο ιστορικό, σε τελικό με αντίπαλο το μεγάλο και αιώνιο ανταγωνιστή της; Περιμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας...

11 σχόλια:

redfan είπε...

Η απαντηση ειναι, καμια σοβαρη διοικηση.
Ακομα θυμαμαι περισυ πρεπει να ηταν που ο παο ζητησε να εξαιρεθει ο Πιτσιλκας γιατι ειχε βγει φημη οτι θα αναλαμβανε ποστο στον Ολυμπιακο, την οποια φημη ειχαν βγαλει η ιδιοι. Και το αιτημα εγινε δεκτο. Εκτος αν θυμαμαι κατι λαθος που δε νομιζω.

Ανώνυμος είπε...

Redfan καλά θυμάσαι! Πέρυσι παραμονές αγώνα ΟΣΦΠ-ΠΑΟ γνωστή αθλητική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο Πιτσίλκας θα αναλάμβανε μάνατζερ στον Ολυμπιακό. Η ΚΕΔ έσπευσε αμέσως αν τον βγάλει από την κληρωτίδα των διαιτητών του ματς.

Ανώνυμος είπε...

Kamia sovari dioikisi,

opos ka kamia den tha eperne ton giannaki gia proponiti apenadi ston obradovic

opos kamia den tha anexotan na vasizetai o olympiakos oli ti xronia se 6 paixtes eno exoun ksodeytei tosa polla xrimata tis

Soho είπε...

Για να καταλάβω, δεν θα μπορούσε να σφυρίξει την φάση κάποιος από τους άλλους δύο που βρίσκονταν στο παρκέ; Η λογική είναι στο τέλος να μην σφυρίζεται τίποτα παρά μόνο τα σκληρά φάουλ έτσι ωστε τα παιχνίδια να τα τελειώνουν οι παίχτες και όχι οι διαιτητές. Πόσο μάλλον στο δικό μας πρωτάθλημα που επιτρέπονται πολλές επαφές!

Ανώνυμος είπε...

+10000000000 ston Soho

Ανώνυμος είπε...

Soho ποια ακριβώς λογική λέει αυτό που υποστηρίζεις; Υπάρχει κανένας τέτοιος κανονισμός γραμμένος πουθενά; Υπάρχει δηλαδή σκληρό και ...μη σκληρό φάουλ; Ένα φάουλ, πρέπει να σφυρίζεται φάουλ, είτε στο πρώτο είτε στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα ανεξάρτητα αν είναι πολύ σκληρό ή όχι. Σύμφωνα με τη λογική σου, θα πρέπει στις τελευταίες φάσεις ενός αγώνα οι διαιτητές να έχουν ...δυναμόμετρο για να μετρούν την ένταση των φάουλ!

Ανώνυμος είπε...

Eleos pia re Sixama!!!Koita thn omada sou prwta...Epanalmvanesai kai kourazeis

Ανώνυμος είπε...

Δέν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχουν φιλοπαναθηναικοί διατητές που το αποδεικνύουν στην πράξη. Για τη συγκεκριμένη φάση όμως μόνο αν είσαι διατητής (όχι μόνο αν ξέρεις κανονισμούς) μπορείς να κρίνεις με ασφάλεια. Το χέρι του Γιασικεβίτσιους δεν κατεβαίνει στο χέρι του Παπαλουκά μα ο Θοδωρής στη κίνηση του συγγρούεται με το χέρι του αμυντικού προκαλώντας την επαφή. Για να σφυρίξει εκεί ο διαιτητής πρέπει να είναι 100% σίγουρος για το φάουλ αλλά και η επαφή να επιρρεάζει την προσπάθεια το σουτέρ.

redfan είπε...

Παραβαση στο διχτακι δηλαδη δεν υπαρχει?

Ανώνυμος είπε...

Όχι γιατι η μπάλα όταν ο Διαμαντίδης όταν τραβάει το διχτάκι βρίσκεται κάτω απο το επίπεδο της στεφάνης.

hellasgr2007 είπε...

to asteio einai pws ola gyrizoun..soho pl wraia auta pou les peri paiktwn kai oxi diaititwn..episis polu wraia EFARMOSTIKE(!!!) kai sto proxthesino paixnidi sas me ton paniwnio.!!gia to logo auto prosexoume ti leme giati kamia fora gyrnane enantion mas...

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails