Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Λίγο απ' όλα...

Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του 2ου τελικού των play off, ας δούμε λίγο τι συμβαίνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Θα ασχοληθούμε τόσο με τις σημαντικότερες εξελίξεις σε play off όσο και με τις μεταγραφικές φήμες που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Στη Σερβία, η Παρτιζάν αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλήτρια καθώς επικράτησε σε μια συναρπαστική σειρά τελικών του Ερυθρού Αστέρα με 3-2. Οι "παρτιζάνοι" προηγήθηκαν με 2-0 αλλά οι "ερυθρόλευκοι" ισοφάρισαν σε 2-2. Τα πάντα κρίθηκαν στο τελευταίο παιχνίδι όπου η ομάδα του Βουγιόσεβιτς πήρε τη νίκη με 73-61, εξασφαλίζοντας θέση στην Ευρωλίγκα της επόμενης χρονιάς. Ο Ερυθρός Αστέρας ελπίζει για συμμετοχή στα προκριματικά και έχει αρκετές πιθανότητες να τα καταφέρει. Στην Πολωνία, η Πρόκομ κατέκτησε το πρωτάθλημα με 4-1 νίκες επί της Τόυροβ και εξασφάλισε και αυτή, κατά 99%, τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα. Στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα της ACB, οι ομάδες που προκρίθηκαν στα ημιτελικά είναι οι 4 με τα κλειστά συμβόλαια (Ταού, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μάλαγα). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι Ισπανοί δε θα έχουν ομάδα στα προκριματικά, γεγονός αρκετά ευνοϊκό για την ελληνική ομάδα ('Αρης ή Μαρούσι) που θα εξασφαλίσει συμμετοχή στους προκριματικούς αγώνες. Όλα αυτά βέβαια θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση πως το σχέδιο Μπερτομέου θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη σεζόν. Στη Ρωσία, οι τελικοί βρίσκονται σε εξέλιξη και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προηγείται της Κίμκι με 2-1 νίκες. Η ομάδα του Σκαριόλο κέρδισε στο τρίτο ματς της σειράς αλλά οι διαιτητές της συνάντησης τα έκαναν ...μπάχαλο στην τελευταία φάση. Η "ομάδα του Στρατού" κατέθεσε ένσταση η οποία αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα. Η ΤΣΣΚΑ ότι και να συμβεί στους τελικούς θα είναι στην Ευρωλίγκα του χρόνου ενώ η Κίμκι έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα προκριματικά και ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Η Μακάμπι τέλος είναι η φετινή πρωταθλήτρια στο Ισραήλ καθώς επικράτησε στους τελικούς της Μακάμπι Χάϊφα.

Όσον αφορά τα μεταγραφικά, η "ομάδα του λαού" είναι αυτή που μέχρι στιγμής κλέβει τις εντυπώσεις. Ο Πίνι Γκέρσον μπορεί να υπολογίζει για τη νέα χρονιά στον Ισραηλινό φόργουορντ Πνίνι και στους Αμερικανούς γκαρντ Άλαν Άντερσον και Άντριου Βισνιέβσκι. Η μεγάλη όμως μεταγραφή της Μακάμπι ακούει στο όνομα Τσακ Έιντσον. Ο Αμερικανός που ήταν η φετινή αποκάλυψη του Eurocup, επισημοποίησε τη συμφωνία του με τους Ισραηλινούς και θα αγωνίζεται στο Τελ Αβίβ για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο αντικαταστάτης του Έιντσον στη Λιέτουβος Ρίτας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Σέρβος γκαρντ Βούλε Αβντάλοβιτς, που φέτος αγωνίστηκε στη Βαλένθια. Οι πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν επίσης πως η Μακάμπι ενδιαφέρεται για τους Αμερικανούς φόργουορντ Τζέιμς Γκιστ της Μπιέλα και Τζάντσον Γουάλας της Μπένετον ενώ οι περιπτώσεις των Γιανκούνας και Ντάριους Λαβρίνοβιτς φαίνεται να "ναυαγούν" εξαιτίας των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων των συγκεκριμένων παικτών.

Σχετικά με τις ελληνικές ομάδες, η συμφωνία Νικ Καλάθη με Παναθηναϊκό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έχω την αίσθηση πάντως ότι ο Ομπράντοβιτς δεν θέλει να ρίξει κατευθείαν στα "βαθιά" τον ταλαντούχο νεαρό και γι΄αυτό ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να κρατήσει τον Γιασικεβίτσιους και για τη νέα χρονιά. Επικρατέστεροι για αποχώρηση είναι οι Κέτσμαν και Χατζηβρέττας. Όσον αφορά τον Τέπιτς...Εδώ μάλλον ισχύει το "ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι". Ο προπονητής της Βαλένθια, Νέβεν Σπάχια, επιβεβαίωσε τις φήμες, οι σερβικές εφημερίδες γράφουν λεπτομέρειες για τη μεταγραφή αλλά ο παίκτης και η Παρτιζάν αρνούνται τα πάντα. Νομίζω πάντως ότι και αυτή η μεταγραφή θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη. Για τον συγκεκριμένο παίκτη είχαν ενδιαφερθεί επίσης οι Σιένα και Μάλαγα. Κλείνω με κάτι που μου σφύριξε ένα πουλάκι που έτυχε να περνάει από τα γραφεία της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" φέρεται να έχουν συμφωνήσει για τη νέα χρονιά με παίκτη που αγωνίζεται για χρόνια στην Ιβηρική χερσόνησο και είναι εκ των κορυφαίων σκόρερ της Ευρωλίγκα. Ο παίκτης θα αντικαταστήσει, όπως όλα δείχνουν, το Λιν Γκριρ. Αυτά...


Υ.Γ. 1: Η αρνητική τροπή που πήρε η κατασκευή του εμπορικού κέντρου του Βωβού στο Βοτανικό σημαίνει μάλλον και την αποδυνάμωση της ομάδας του Αμαρουσίου από τη νέα σεζόν. Μην εκπλαγείτε, ακόμα και αν το Μαρούσι επικρατήσει του Άρη στους μικρούς τελικούς, η θέση των προκριματικών να πάει στον Άρη λόγω οικονομικής αδυναμίας της ομάδας των βορείων προαστίων.

Υ.Γ 2:
Το σχέδιο Μπερτομέου δεν είναι σίγουρο πως θα ισχύσει από τη νέα σεζόν. Η πλευρά Πορτέλα ισχυρίζεται ότι θα οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια. Κάποια από τα επιχειρήματά της είναι λογικά, κάποια άλλα όχι. (Χρωστάω ένα άρθρο για αυτό). Άποψη μου είναι πως η νέα Ευρωλίγκα μάλλον θα διεξαχθεί με τον τρόπο που προτείνει ο Μπερτομέου.


Υ.Γ 3:
Μπάχαλο, όσον αφορά τη wild card των προκριματικών της διοργάνωσης... Η γαλλική λίγκα δήλωσε ως πρώτη εκπρόσωπο της Γαλλίας στην επόμενη Ευρωλίγκα, την πρώτη ομάδα της κανονικής περιόδου, δηλαδή τη Βιλερμπάν. Υπενθυμίζω ότι η Βιλερμπάν είχε ήδη πάρει wild card για να συμμετάσχει στα προκριματικά...


Υ.Γ 4:
Ας δούμε λίγο πως έχει διαμορφωθεί ο πίνακας από τον οποίο προκύπτουν οι ομάδες που θα παίξουν του χρόνου στην Ευρωλίγκα και στα προκριματικά:

ΧΩΡΑ



ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ



ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΡΙΤΟΣ





Ισπανία



χ




χ
χ






Ιταλία



1




10
14






Ελλάδα



χ




χ
15 = Άρης ή Μαρούσι






Ρωσία



2




11






Γαλλία



3 = Βιλερμπάν




12






Τουρκία



4




13






Λιθουανία



χ




χ







Σερβία



5 = Παρτιζάν




19 = Ερυθρός Αστέρας







Κροατία



6 = Ζαντάρ ή Τσιμπόνα




20 = Ζαντάρ ή Τσιμπόνα







Σλοβενία



7












Γερμανία



8












Πολωνία



9 = Πρόκομ












Βέλγιο



16












Λετονία



17












Ουκρανία



18












Ισραήλ



χ












Τσεχία



21











Ολλανδία



22







Το χ σημαίνει πως η χώρα έχει χάσει το δικαιώμα εκπροσώπησης με βάση τον πίνακα.


Με bold οι ομάδες που, για την ώρα, θα παίξουν στα προκριματικά.


Υπενθυμίζω ότι κλειστά συμβόλαια έχουν οι: Μπαρτσελόνα, Ταού, Ρεάλ, Μάλαγα (Ισπανία), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Σιένα, Ρόμα ή Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία), Εφές Πίλσεν, Ούλκερ (Τουρκία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Μακάμπι (Ισραήλ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) ενώ η Λιέτουβος Ρίτας θα αγωνιστεί ως η φετινή νικήτρια του Eurocup.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

νομιζω οτι ο παικτης που λες για τον ολυμπιακο ειναι ο bulock.Αν οχι πρεπει να ειανι ο rakosevic

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails