Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Έλεγχος των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 9 - 12*

Στον πέμπτο και τον έκτο όμιλο έλαβαν μέρος δώδεκα ομάδες, εκ των οποίων οκτώ πέρασαν στα νοκ άουτ. Εδώ βλέπουμε όσους δεν τα κατάφεραν, θέσεις 9-12.
Λιθουανία
Ήρθε όπως πάντα με βλέψεις για κάτι καλό. Δίνονταν ως τρίτο φαβορί πριν την έναρξη των αγώνων και πίστευαν ότι η φροντ λάιν τους θα τους έφτανε ψηλά. Φευ.
Είδαμε στο παρκέ μια ομάδα που κατόρθωσε να κερδίσει μόνο τους Βούλγαρους. Με μοναδική θετική παρουσία τον Πετραβίτσιους. Χωρίς επάρκεια στα γκαρντ. Πάνω απ' όλα, μια ομάδα που έβγαζε τα διαπροσωπικά της προβλήματα στο παρκέ.
Θα θυμόμαστε το πρώτο δεκάλεπτο εναντίον των Ισπανών. Όπου ο μοναδικός άσσος επιπέδου, ο Καλνιέτις, πήρε φανέλα βασικού και προβλημάτισε τους μετέπειτα πρωταθλητές. Αλησμόνητος θα μου μείνει κι ο πρώην Αζέρος στάρτερ, Μαζούτις.
Το μέλλον της ομάδας μοιάζει παραδόξως αισιόδοξο. Με νεαρούς παίκτες όπως ο Μοτιεγιούνας, o Τσεπουκάιτις, ο Γκεσεβίτσιους, ο Γιαναβίτσιους, ο Καλνιέτις κλπ. να αναδεικνύονται σε συλλογικό επίπεδο, θα έρθει και η βελτίωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Έστω σταδιακα. Σίγουρα πάντως και με κάποιον καλύτερο προπονητή...

Γερμανία
Ήρθε χωρίς Νοβίτσκι και Κέιμαν. Μιλούσαν για καλή παρουσία, δύσκολα τους έπαιρνες τη λέξη οκτάδα.
Είδαμε στο παρκέ μια οργανωμένη ομάδα καλή στο 5 εναντίον 5, αλλά χωρίς προσωπικότητες. Ελπιδοφόροι οι Σάφφαρτζικ και Μπένζινγκ. Δε μπόρεσαν να δώσουν σταθερότητα οι σε κακή κατάσταση "ηγέτες" Χάμαν και Γιάγκλα.
Θα θυμόμαστε το πώς ο Σάφφαρτζικ μας έβαλε 23 πόντους χωρίς να χάσει σουτ. Πώς να ξεχάσω όμως και το πάθος του Χατζηγεωργίου για Φέμερλινγκ και Σούλτσε;
Το μέλλον της ομάδας προδιαγράφεται ζοφερό μετά την οριστική αποχώρηση του Νοβίτσκι

Πολωνία
Ήρθε με την αισιοδοξία του διοργανωτή και αισιοδοξούσε να βρεθεί στην οκτάδα. Πόνταρε πολλά στις λίγες αξιόλογές της μονάδες.
Είδαμε στο παρκέ μια ομάδα με τρεις παίκτες που έπαιζαν μίνιμουμ τριάντα λεπτά και εννέα κομπάρσους. Η Πολωνία ήταν του Λόγκαν, του Γκόρτατ, του Λάμπε. Σε δεύτερο ρόλο καλά πήγαν και οι Ιγκνιέρσκι και Κόσζαρεκ.
Θα θυμόμαστε ότι ο Μάρτσιν Γκόρτατ τελείωσε το τουρνουά με μέσους όρους στο νταμπλ νταμπλ. Εξαιρετική ατομική παρουσία από το φιναλίστ του ΝΒΑ.
Το μέλλον της ομάδας εξαρτάται από την ικανότητα των Πολωνών να παράγουν γκαρντ. Γιατί με τρεις καλούς σέντερ αλλά έναν νατουραλιζέ κοντό στα νοκ άουτ κανενός τουρνουά δε μπαίνουν.

Σκόπια
Ήρθε με καλές εμφανίσεις στα φιλικά, στα οποία όμως έπαιζαν δύο νατουραλιζέ κι έτσι δεν τους πίστευε κανείς. Βέβαια και οι ίδιοι δεν ζητούσαν από πριν τίποτα παραπάνω από την ένατη θέση που κατέκτησαν.
Είδαμε στο παρκέ μια ομάδα που αν την παρέσερνε μια πολύ καλύτερη αφηνόταν. Αν όμως δεν έβρισκες λύσεις σε σκότωνε, όπως έπαθαν οι Ισραηλινοί, οι Γερμανοί και παρά λίγο οι Ρώσοι.
Θα θυμόμαστε το συγκλονιστικό στα ματς του πέμπτου ομίλου Βρμπιτσα Στεφάνοφ. Ένα χρόνο χωρίς ομάδα και έπαιζε έτσι! Επίσης δε θα ξεχαστεί ποτέ η α λα Ντουάιτ ΜακΚάρθι πριν και μετά σύγκριση της φυσιογνωμίας του Πέρο Άντιτς.
Το μέλλον της ομάδας είναι αμφίβολο χωρίς άσσο. Καλά πήγε ο Μάσσεϋ αλλά την επόμενη φορά χωρίς Στεφάνοφ θα χρειαστούν το Ουάσινγκτον για να έχουν ισορροπία.

*του bdshbchamp

Related Posts with Thumbnails