Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Η διαφορά φαίνεται στα κρίσιμα...

Srbija strikes back επιτέλους... Μετά από το 2002 οι Σέρβοι φθάνουν ξανά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης, σίγουρα αποτελώντας αυτή τη φορά την ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά.

Παρότι φθάνοντας στην Πολωνία κρατούσαν χαμηλούς τόνους, νίκες όπως αυτή της πρεμιέρας με την Ισπανία έδειχναν ότι η ομάδα του Ίβκοβιτς είχε περίσσευμα ταλέντου για να θεωρείται απλά μια ομάδα που συλλέγει εμπειρίες για το 2012. Παρότι αρκετοί παίκτες της φάνταζαν ανώριμοι, αποδείχθηκε τελικά πώς σημασία δεν έχει το έτος γέννησης που αναγράφεται στο βιογραφικό, αλλά η νοοτροπία και το σημαντικό πλήθος των παραστάσεων που είχαν οι Τεόντοσιτς, Τέπιτς, Βελίσκοβιτς κλπ. 

Οι Σλοβένοι ξεκίνησαν καλά και μετέτρεψαν το αρχικό 6-2 σε ένα 6-15, με το οποίο προηγήθηκαν στο έβδομο λεπτό. Παρότι ο Πέροβιτς πάλευε με ζήλο, ήταν δύσκολο γι' αυτόν να αντιμετωπίσει τον ξανά εξαιρετικό Έραζεμ Λόρμπεκ. Η διαφορά των Σλοβένων διατηρούνταν εμφανώς με μικρές αυξομειώσεις κι έτσι το ημίχρονο έκλεισε για την ομάδα του Ντούντα στο -10 (35-45). Στο τρίτο δεκάλεπτο ωστόσο αντεπιτέθηκαν. Αθόρυβα και μεθοδικά έφτασαν το παιχνίδι στον πόντο στο τριακοστό λεπτό, κυρίως με βολές που προήλθαν από φάουλ που αποδείχθηκαν στην πορεία καθοριστικά. Μέσα σε τρία λεπτά οι Νάχμπαρ, Λόρμπεκ και Γκόλεματς χρεώθηκαν με το τέταρτό τους φάουλ και δημιούργησαν πονοκεφάλους στον κόουτς Ζντοβτς. Φθάνοντας σε απόλυτη ισορροπία ως το τέλος ο Τεόντοσιτς ευστόχησε σε ένα μεγάλο τρίποντο 22 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη κι έστειλε το ματς στην παράταση(79-79). Εκεί οι Σλοβένοι χωρίς το Λόρμπεκ, που είχε αποβληθεί από το 36ο λεπτό, δεν είχαν τις απαραίτητες λύσεις. Κι ο Μίλος Τεόντοσιτς πήρε πάνω του την κατάσταση και με διαδοχικούς πόντους από τρίποντα κυρίως και βολές πήρε από το χέρι τη Σερβία και την οδήγησε στον τελικό.

Ο πλέι μέικερ του Ολυμπιακού λοιπόν ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Σκόραρε 32 πόντους με 6/10 τρίποντα και μίλησε στα τελευταία λεπτά. Προσφέροντας παράλληλα και με 4 τελικές πάσες και 2 κλεψίματα. Ακόμη, οι δύο σέντερ των Σέρβων με 18 πόντους έκαστος έδωσαν σταθερότητα στο Σέρβικο σκοράρισμα και έφθειραν τους Σλοβένους ψηλούς. Τέλος, ο Τέπιτς με το πάθος του ως την αποβολή του περιόριζε εξαιρετικά τον εκάστοτε αντίπαλό του. Προσέφερε 11 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα από κοινού με μεγάλες άμυνες και πολλή ενέργεια Πολύ καλή απόδοση λοιπόν για τους δύο παίκτες των αιωνίων, καθώς ο πρώτος ήταν εκπληκτικός ως ηγέτης και ο δεύτερος ως άνθρωπος όλων των ειδικών αποστολών. Σίγουρα χαίρονται πολλοί στον Πειραιά για τις εξαιρετικές επιδόσεις του συμπαθέστατου Μίλος. Ίσως όμως όχι και όλοι...

Στην πλευρά της Σλοβενίας τώρα η αποβολή του Ε. Λόρμπεκ των 25 πόντων και των 10 "σκουπιδιών" ήταν καθοριστική. Ο αδερφός του ο Ντόμεν με τους 22 που προσέφερε σκοράροντας 4/5 τρίποντα απέδειξε το πόσο δίκιο είχε ο Ζντοβς δηλώνοντας πώς ο παίκτης δεν έχει εισπράξει το σεβασμό που δικαιούται σε συλλογικό επίπεδο ως τώρα. Από τεχνικής φύσεως, ο Ζντοβτς ήδη κατακρίνεται για το ότι δε ζήτησε φάουλ στο τέλος της κανονικής διάρκειας, με αποτέλεσμα να δεχθούν τρίποντο. Πιθανότατα δίκαια. Αν και ο προπονητής της Ολίμπια Λιουμπλιάνας έχει μόνο καλά να ακούσει από εδώ, μιας και παίρνοντας τολμηρές αποφάσεις (π.χ. υπόθεση Βούγιασιτς) και παρά τους σημαντικούς τραυματισμούς (Ντράγκιτς, Σμόντις, Μπ. Ούντριχ) και τις ενοχλήσεις εν μέσω του Ευρωμπάσκετ (Ντ. Λόρμπεκ, Σλόκαρ), παρουσίασε μια εξαιρετικά αξιόμαχη ομάδα. Καμία σχέση με το συνονθύλευμα του Πίπαν.

Τι έλειψε από τους Σλοβένους; Μα φυσικά τίποτα. Το παιδί με την πράσινη φανέλα που οργάνωνε είναι το πρόβλημα. Σκόραρε ένα τρίποντο εντός παιδιάς όταν όλα είχαν κριθεί. Με 1/10 σουτ και 4/8 βολές το τρεμάμενο χέρι του για πολλοστή φορά τον πρόδωσε... Ευτυχώς για τους φίλους του ΠΑΟ, αποχώρησε κι έτσι επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές επιτυχίες. Δυστυχώς για τους Σλοβένους, έχει μια πενταετία ακόμη ως τη σύνταξη... Χίλιες φορές Κλόμπουτσαρ...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΗ!!!

Petran είπε...

Νομίζω ότι τον αδικείς τον Λάκοβιτς! Πρόκειται για σπουδαίο παίκτη, που έχει κάνει μεγάλες εμφανίσεις με την Εθνική του ομάδα. Όχι μόνο στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ, αλλά και σε προηγούμενες διοργανώσεις.

bhoy είπε...

Θεωρώ πως ο Zntovc δεν διαχειρίστηκε σωστά χθες το παιχνίδι! Όπως έδειξε σήμερα,έβγαλε κάποια συμπέρασματα και πιστεύω πως η ΣΛοβενια γενικώς άξιζε τουλάχιστον το αργυρό.

bhoy είπε...

Y.Γ.

μήπως είχαν και κάποια σφυρίγματα οι Σέρβοι;

banou είπε...

Συμφωνώ για την διακριτική αβάντα των Σέρβων bhoy. Όμως ο Ζντοβτς, όπως σωστά επισήμανε ο bdshbchamp, συμάζεψε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα. Αν δεν του έπεφταν μαζεμένες οι αναποδιές τότε σίγουρα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι πολύ καλύτερο.

bdshbchamp είπε...

ξέχασα να προσθέσω και την απώλεια του συμβατικού αλλά χρήσιμου πάντα Σάνι Μπετσίροβιτς. Ήταν νωρίτερα από όλες και δεν έμοιαζε ιδιαιτέρως ανησυχητική όταν δήλωναν παρόντες όλοι οι άλλοι. Αλλά με αυτά που έγιναν στην πορεία κάθε ποιοτική βοήθεια θα ήταν πολύ σημαντική...

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails