Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

They are back!

Στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας το 2003, η Σερβία-Μαυροβούνιο είχε ηττηθεί εύκολα από τη Ρωσία me 80-95. Δύο χρόνια αργότερα, στο Ευρωμπάσκετ που διοργανώθηκε στη χώρα τους, οι Σέρβοι γνώρισαν ταπεινωτική ήττα στην 1η αγωνιστική του τουρνουά από τους Ισπανούς, με 70-89. Ομοίως και πριν από δύο χρόνια στην Ισπανία, όταν η Ρωσία ήταν αυτή που κέρδισε και πάλι τους Σέρβους στην πρεμιέρα, με 65-75. Η τελευταία λοιπόν νίκη των Σέρβων σε πρεμιέρα Ευρωμπάσκετ, τοποθετείται χρονικά στο 2001, όταν αγωνίζονταν ακόμα ως Γιουγκοσλάβοι. Η τελευταία μέχρι τη σημερινή βέβαια! Στο μεγαλύτερο αποτέλεσμα της 1ης αγωνιστικής του φετινού Ευρωμπάσκετ, η νεανική ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς υπέταξε καθαρά το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, την Ισπανία, με 66-57. Η άμυνα από ατσάλι που έπαιξαν οι Σέρβοι, έβγαλε εκτός ρυθμού τους Ισπανούς, που παρουσιάστηκαν αρκετά άστοχοι και εκνευρισμένοι. Επιπλέον φάνηκε πως οι μεγάλοι σταρ των Ισπανών, έχουν έλλειψη ενέργειας, επηρεασμένοι προφανώς από τις συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις. Δε θυμάμαι ποτέ άλλοτε τον Ναβάρο να τελειώνει τις φάσεις με τόσο άσχημο τρόπο ενώ πρέπει να έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ο Πάου Γκασόλ σούταρε με ποσοστό της τάξεως του 12,5% (1/8) από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Οι Σέρβοι πάντως με αυτή τους τη νίκη, δείχνουν ότι επέστρεψαν για τα καλά σε ρόλο πρωταγωνιστή σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αρκετά νωρίτερα από το 2012 για το οποίο έκανε λόγος ο προγραμματισμός της ομοσπονδίας τους. Στο άλλο ματς του Γ΄ομίλου, οι Σλοβένοι επικράτησαν των Βρετανών με 72-59, ανεβάζοντας στροφές στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα, ξεχώρισε η νίκη της Γαλλίας επί της Γερμανίας. Οι Γερμανοί παρουσιάστηκαν αρκετά ανταγωνιστικοί, παρά την απουσία του Νοβίτσκι, και είχαν την πρωτοπορία στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Με 2' και 38'' να απομένουν για τη λήξη του ματς και τους Γάλλους να υπολείπονται στο σκορ με 59-61, ο Τόνυ Πάρκερ πήρε το όπλο του. Πέτυχε 11 συνεχόμενους πόντους(!) και μόνος του ουσιαστικά, διαμόρφωσε το τελικό 70-65 υπέρ της ομάδας του. Την ίδια στιγμή που ο άσος των Spurs ήταν ο πρωταγωνιστής εντός παρκέ, τις εντυπώσεις στην κερκίδα "έκλεψε" η σύζυγός του Εύα Λονγκόρια, η οποία με την παρουσία της στην Πολωνία "λαμπρύνει" πραγματικά τη διοργάνωση! Στο άλλο ματς του Β΄ομίλου, η Ρωσία κέρδισε τη Λετονία με 81-68, πιο δύσκολα όμως από ότι δείχνει το τελικό σκορ. Το ματς κρίθηκε στα τελευταία 2-3 λεπτά, με τον Κέλλυ Μακ Κάρτυ να είναι ο παίκτης-κλειδί για την ομάδα του Μπλατ. Ο Καμπάλα ήταν αυτός που ξεχώρισε για τους Λετονούς, με τους πολυάριθμους συμπατριώτες του που βρέθηκαν στην εξέδρα, να τον αποθεώνουν, αναρτώντας πανό με το εξής φοβερό σύνθημα: Kambala is more than Rocky Balboa...

Στον Δ' όμιλο, οι Πολωνοί επικράτησαν εύκολα με 90-78 των Βούλγαρων, στέλνοντας ουσιαστικά τους Βαλκάνιους από ώρα κιόλας "σπίτι" τους. Στο άλλο ματς που έκλεισε την αυλαία του ομίλου και της πρεμιέρας του τουρνουά, σημειώθηκε μια μίνι έκπληξη. Οι Τούρκοι με ηγέτες τους Ιλιασόβα και Τούρκουγλου, κέρδισαν τους Λιθουανούς με 84-76. Η ομάδα του Τάνιεβιτς είναι πλέον το φαβορί για την κατάληψη της 1ης θέσης στον όμιλο ενώ το αυριανό παιχνίδι των διοργανωτών Πολωνών με τους Λιθουανούς, αναμένεται να κρίνει πολλά για την τελική έκβαση του ομίλου. Τέλος, στο άλλο ματς του ομίλου της εθνικής μας, η Κροατία κέρδισε, αρκετά πιο δύσκολα από ότι αναμενόταν αρχικά, το Ισραήλ με 86-79. Το ψυχωμένο παιχνίδι των Ισραηλινών σε συνδυασμό με την πολύ καλή καθοδήγηση του Σερφ από τον πάγκο, δυσκόλεψε αρκετά την κροατική ομάδα. Η νίκη ήρθε στο τέλος για τους Κροάτες, με τον Βούισιτς να κάνει πολύ καλό παιχνίδι αλλά να αποχωρεί με πόντους στη μέση μετά το τέλος του ματς. Το αυριανό ματς με την Κροατία είναι "όλα τα λεφτά" για την εθνική μας. Εννοείται ότι τόσο το αυριανό ματς όσο και το ματς με το Ισραήλ μεθαύριο, δεν θα έχουν καμία σχέση με τον σημερινό υγιεινό περίπατο της εθνικής μας.

Συμπερασματικά, η πρώτη αγωνιστική του τουρνουά απέδειξε πως βιαστήκαμε γενικότερα να χρίσουμε φαβορί και να κάνουμε προβλέψεις. Η διοργάνωση δείχνει να είναι εντελώς απρόβλεπτη, όπως αποδεικνύεται από τις νίκες της Σερβίας και της Τουρκίας. Ας περιμένουμε και την αυριανή μέρα για να βγάλουμε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

Related Posts with Thumbnails