Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

*Απαντήσεις και ερωτηματικά

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ είναι γεγονός, ωστόσο οι εντυπώσεις που μένουν είναι ανάμικτες. Τα πεπραγμένα στον Δ Όμιλο καταδεικνύουν ότι η Τουρκία, αν και ίσως ενοχλεί τους Έλληνες φίλους, παίζει εκπληκτικό μπάσκετ με μυαλωμένες σετ επιθέσεις και εξαιρετική αμυντική λειτουργία, κατακτώντας δίκαια την πρώτη θέση του ομίλου.

Μέχρι και ο Μάρτσιν Γκόρτατ παραδέχθηκε την ανωτερότητα της τουρκικής ομάδας, όταν μετά την ήττα που γνώρισε η Πολωνία δήλωσε πως το συμβόλαιο ύψους 34,5 εκ. $ που έχει στο ΝΒΑ θα έπρεπε να το πάρει ο ομόλογος Ομέρ Ασίκ, που πετούσε πάνω από το κεφάλι του και τελείωνε υποδειγματικά τις φάσεις. Μάλιστα ο πολύς Γκορτάτ δεν γνώριζε την ύπαρξη του Τούρκου σέντερ, που ενδεχομένως να πραγματοποίησε το παιχνίδι της ζωής του. Οι παίκτες του Τάνιεβιτς επέβαλαν τον (αργό) ρυθμό τους, αποδίδοντας καταπληκτικό αμυντικό τρανζίσιον και χτύπησαν μέσα στη ρακέτα. Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν σαφές αγωνιστικό πλάνο, που κατέστρεψε το μπάσκετ των playgrounds στο οποίο επιδίδονται οι οικοδεσπότες, με πολύ τρέξιμο και τον Γκορτάτ σε ρόλο που έχει ο Μπιέντρινς στους Γουόριορς. Μάλιστα ο Πολωνός σέντερ είχε ξεκινήσει trash talking με τον Χέντο Τούρκογλου, πριν από την αναμέτρηση - από την Τρίτη κιόλας. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι πρόκειται για φίλους - ανταγωνιστές. Ο Τούρκος σταρ αστειευόταν ότι ο Γκόρτατ ήταν φιλαράκι του στην Αμερική, αλλά επί πολωνικού εδάφους ούτε που θέλει να τον ξέρει. Από την άλλη, ο θηριώδης Πολωνός μετά από κάθε καλή ενέργεια που έκανε στον αγώνα των διοργανωτών με τους Λιθουανούς, γυρνούσε στην κερκίδα, όπου παρακολουθούσε ο άσσος των Ράπτορς πλέον και του φώναζε "πρόσεχε" και "σου άρεσε αυτό;" Αργότερα ο Τούρκογλου αποχώρησε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο και έδωσε την απάντησή του την επόμενη μέρα, όταν και πάγωσε το στάδιο με δυο σουτ μαχαιριές προς το τέλος.

Από την άλλη, στην Πολωνία έχουν κατηφορίσει περίπου 1.500 με 2.000 Λιθουανοί οπαδοί, αλλά από την Δευτέρα το έχουν ρίξει στο ποτό! Χάνουν και πίνουν - πίνουν και χάνουν. Και εκεί που όλοι νομίζαμε ότι θα πεθάνουν από το αλκοόλ, ήρθαν οι Κλέιζα και Λαβρίνοβιτς για να τους γλυτώσουν και το μεθύσι τους να γίνει για πρώτη φορά γλυκό. Πάντως η κακή κατάσταση των Λιθουανών παραμένει και δεν πασαλείφεται με μια νίκη απέναντι στους έτσι κι αλλιώς outsiders αλλά παθιασμένους Βούλγαρους. Τα πολωνικά μίντια παρουσίαζαν την Εθνική Λιθουανίας ως ομάδα αντίστοιχη της ποδοσφαιρικής Ιταλίας, με αποτέλεσμα η νίκη των διοργανωτών απέναντι στην ομάδα του Μπουτάουτας να γίνει δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και να αναστραφεί το ψυχρό κλίμα των φιλάθλων απέναντι στο μπάσκετ. Άλλωστε, αποτελεί πολωνική συνήθεια μια εθνική επιτυχία σε οποιοδήποτε άθλημα να μαζεύει χιλιάδες ευκαιριακούς φανατικούς οπαδούς. Εντούτοις, η Εθνική Πολωνίας χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια αν θέλει να έχει τύχη για την συνέχεια. Μπορεί να έχει στο ρόστερ της τον καλύτερο αμυντικό Ευρωπαίο σέντερ, έναν ανερχόμενο αστέρα που ακούει στο όνομα Λάμπε και παίζει εξαιρετικά το ένας εναντίον ενός, αλλά υπάρχει μια μεγάλη αμυντική τρύπα, ιδίως στους πλάγιους - στα φτερά της ομάδας. Παράλληλα, η έλλειψη ικανών εναλλακτικών λύσεων ίσως να κοστίσει στην πορεία.

ΥΓ: Μια πρόβλεψη. Ελλάδα - Πολωνία στους προημιτελικούς!

*από τον συνεργάτη του Greek Hoopz και μπασκετικό δημοσιογράφο της πολωνικής τηλεόρασης Maciej Kwiatkowski

1 σχόλιο:

opap anti είπε...

Symfono se ola.. Ypertimise polys kosmos tin Polonia..

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails