Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Τα σχέδια του Τζόρντι (Μέρος 4ο και ...μάλλον τελευταίο)

Επιτέλους... Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε χθες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν τη νέα χρονιά στους ομίλους και στα προκριματικά. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές, σε σχέση με τη λίστα που σας παρουσιάσαμε την τελευταία φορά μέσα από το Greek Hoopz, οι οποίες οφείλονται σε συμπληρωματικές διευκρινίσεις που έκανε η διοργανώτρια αρχή, στην τελευταία συνέλευση των μετόχων, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα που μας πέρασε, στη Βαρκελώνη. Υπάρχουν όμως ακόμα κάποια "σκοτεινά" σημεία στην επιλογή των ομάδων, που προκαλούν αρκετό προβληματισμό. Πάμε να δούμε, πως ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν με κλειστό (τριετές) συμβόλαιο τύπου Α, είναι γνωστές από καιρό και είναι οι: Μπαρτσελόνα, Ταού, Ρεάλ, Μάλαγα (Ισπανία), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Σιένα, Ρόμα (Ιταλία), Εφές Πίλσεν, Ούλκερ (Τουρκία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Μακάμπι (Ισραήλ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία).

Οι ομάδες που θα αγωνιστούν απευθείας στην Ευρωλίγκα με μονοετές συμβόλαιο τύπου Β, καθώς και αυτές των προκριματικών, προκύπτουν, ως γνωστόν από τον πίνακα-έμπνευση του Ισπανού παράγοντα, Τζόρντι Μπερτομέου. Ο πίνακας, ύστερα από τις τελικές ρυθμίσεις της Ευρωλίγκα, διαφοροποιείται από τον πίνακα που σας παρουσιάσαμε εμείς την τελευταία φορά. Οι διαφορές αυτές θα επεξηγούνται με αστερίσκο.


ΧΩΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΡΙΤΟΣ
Ισπανία x x x
Ιταλία x 8 (Αρμάνι Μιλάνο) 11 (Μπένετον Τρεβίζο)
Ελλάδα x x 12 (Μαρούσι)
Ρωσία x 9 (Κίμκι)**
Γαλλία 1 (Βιλερμπάν) 10 (Ορλεάνη)
Τουρκία x x
Λιθουανία 2 (Λιέτουβος Ρίτας)*
x
Σερβία 3 (Παρτιζάν) 16 (Χέμοφαρμ)***
Κροατία 4 (Τσιμπόνα) 17 (Ζαντάρ)
Σλοβενία 5 (Ολύμπια Λιουμπλιάνας)

Γερμανία 6 (Βόννη ή Όλντενμπουργκ)

Πολωνία 7 (Πρόκομ)

Βέλγιο 13 (Σαρλερουά)

Λετονία 14 (Βέντσπιλς)

Ουκρανία 15 (Αζόβμας)

Ισραήλ χ

Τσεχία 18 (Νίμπουρκ)

Ολλανδία 19 (Άμστερνταμ)

Αφού υπενθυμίσουμε, ότι με bold είναι οι ομάδες που παίζουν απευθείας στους ομίλους και με πλάγια αυτές που θα δώσουν προκριματικούς αγώνες, πάμε να δούμε τι ακριβώς σημαίνουν οι αστερίσκοι του πίνακα.

Λιέτουβος Ρίτας κέρδισε την απευθείας συμμετοχή της στη διοργάνωση, τόσο ως πρωταθλήτρια Λιθουανίας όσο και ως νικήτρια του Eurocup. Η ομάδα του Βίλνιους, αποφάσισε να κάνει χρήση του ετήσιου συμβολαίου τύπου Β, που κέρδισε ως πρωταθλήτρια στη χώρα της. Έτσι το ετήσιο συμβόλαιο τύπου Γ, που προσφέρεται στο νικητή του Eurocup, μετατράπηκε αυτόματα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της διοργανώτριας αρχής, σε wild card για απευθείας συμμετοχής στους ομίλους! Μια wild card, που δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη, που αφορά την τελευταία ομάδα των προκριματικών.


**Η παραπάνω wild card δόθηκε τελικά στην Κίμκι! Έτσι οι Ρώσοι, που είχαν κερδίσει με βάση τον πίνακα ως φιναλίστ του πρωταθλήματος του Ρωσίας, μια θέση στα προκριματικά, θα αγωνιστούν απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης. Και ενώ λοιπόν, όλοι περίμεναν ότι τη θέση των Ρώσων στα προκριματικά, θα την έπαιρνε η πρώτη επιλαχούσα ομάδα με βάση τον πίνακα, η Ευρωλίγκα πρωτοτύπησε ξανά! Με σκεπτικό που κανείς δεν γνωρίζει, η θέση αυτή καλύφθηκε με μια νέα wild card, η οποία κατέληξε στα χέρια των Γερμανών της Άλμπα Βερολίνου. Μεγάλη "ριγμένη" της υπόθεσης ήταν η 16η ομάδα του πίνακα, η σερβική Χέμοφαρμ. Η άλλη wild card των προκριματικών, δόθηκε στη γαλλική Λε Μαν, όπως είχε υποσχεθεί ο Μπερτομέου στους Γάλλους.


***Οι ομάδες που εκπροσωπούν τις πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία) δεν προκύπτουν από τα εθνικά πρωταθλήματα αλλά από μια συνδυαστική βαθμολογία, στην οποία υπολογίζονται οι επιδόσεις των ομάδων στην Αδριατική Λίγκα και στο εγχώριο Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Για αυτό το λόγο, στον πίνακα στη θέση του φιναλίστ Σερβίας δεν υπάρχει ο Ερυθρός Αστέρας, που έπαιξε στους φετινούς τελικούς, αλλά η Χέμοφαρμ, η οποία προηγείται των "ερυθρολεύκων" στη σχετική βαθμολογία.


Συνοπτικά λοιπόν, οι 22 ομάδες των ομίλων και οι 8 των προκριματικών, έχουν ως εξής:


Απευθείας στους ομίλους:
Μπαρτσελόνα, Ταού, Ρεάλ, Μάλαγα (Ισπανία), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Σιένα, Ρόμα (Ιταλία), Εφές Πίλσεν, Ούλκερ (Τουρκία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Μακάμπι (Ισραήλ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Βιλερμπάν (Γαλλία), Παρτιζάν (Σερβία), Τσιμπόνα (Κροατία), Ολύμπια Λιουμπλιάνας (Σλοβενία), Βόννη ή Όλντενμπουργκ (Γερμανία), Πρόκομ (Πολωνία), Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία), Κίμκι (Ρωσία).

Προκριματικός γύρος: Μπένετον Τρεβίζο (Ιταλία), Μαρούσι (Ελλάδα), Ορλεάνη (Γαλλία), Σαρλερουά (Βέλγιο), Βέντσπιλς (Λετονία), Αζόβμας (Ουκρανία), Άλμπα (Γερμανία), Λε Μαν (Γαλλία).

Η κλήρωση της διοργάνωσης θα γίνει στις 8 Ιουλίου στη Βαρκελώνη και επικεφαλής των 4 ομίλων, που θα σχηματιστούν, αναμένεται να τοποθετηθούν οι ομάδες του τελευταίου F4 (Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός). Όσον αφορά τον προκριματικό γύρο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει δύο φάσεις (προημιτελικά και ημιτελικά) διπλών αγώνων (μέσα- έξω), μέχρι να προκύψει το τελικό ζευγάρι, που θα προκριθεί στην Ευρωλίγκα. Οι υπόλοιπες 6 ομάδες, θα πάρουν μέρος στο Eurocup της επόμενης περιόδου, για το οποίο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους διοργανωτές.

Related Posts with Thumbnails