Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Όταν ο Γιόνας άνοιξε τα χαρτιά του

Ο Γιόνας Καζλάουσκας, όπως ίσως έχετε ενημερωθεί, ανακοίνωσε την προεπιλογή των παικτών που θα στελεχώσουν την Εθνική Ελλάδος, προκειμένου οι "πολύ σκληροί για να πεθάνουν" από την προετοιμασία στο Καρπενήσι να εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα επί πολωνικού εδάφους. Ας ξεκινήσουμε παρουσιάζοντας, όμως, τις κλήσεις του λιθουανού τεχνικού:

Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Ζήσης, Κώστας Καϊμακόγλου, Νικ Καλάθης, Γιάννης Καλαμπόκης, Κώστας Κουφός, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Γιάννης Μπουρούσης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Στράτος Περπέρογλου, Γιώργος Πρίντεζης, Βασίλης Σπανούλης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Δημήτρης Τσαλδάρης και Αντώνης Φώτσης. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το ονόματα, αλλά η ίδια γεύση μένει πάλι στο τέλος: αυτός ο κορμός θυμίζει Παναγιώτη Γιαννάκη! Ο Καζλάουσκας, παρότι ενστερνίζεται διαφορετική φιλοσοφία στο παιχνίδι του απ' ότι ο προκάτοχός του, εντούτοις δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του ούτε στην πετυχημένη συνταγή των περασμένων χρόνων αλλά ούτε και να αγνοήσει τα ποιοτικά (αμυντικογενή και physical) χαρακτηριστικά των διεθνών. Ωστόσο, θα καλωσορίσουμε τον ομοσπονδιακό προπονητή με τις πατροπαράδοτες ενστάσεις κριτικάροντας, σε πρώτη ανάλυση, το σκεπτικό που ακολούθησε προκειμένου να καταλήξει στους 17 εκλεκτούς του. Πάμε, λοιπόν:
  1. Οι κλήσεις της αμφιλεγόμενης τριπλέτας: Παπαλουκά - Διαμαντίδη - Βασιλόπουλου. Οι παίκτες έχουν εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την συμμετοχή τους στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Παραταύτα ο Καζλάουσκας δήλωσε διατεθειμένος να περιμένει, ακόμη και αν χρειαστούν περισσότερο χρόνο διακοπών/ αποθεραπείας, αρκεί να τους δει ντυμένους με τα γαλανόλευκα στην τελική φάση. Η προνομιακή μεταχείριση των old schools είναι ουσιαστικά αναπόφευκτη, αφού ενδεχόμενη απουσία τους από το τουρνουά θα μετατρέψει τα αποδυτήρια και το παιχνίδι σε παιδική χαρά. Άραγε θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση όσοι προτιμήσουν να εργαστούν επί αμερικανικού εδάφους σε κάποια camps, trials ή και προπονήσεις των ομάδων στις οποίες ανήκουν;
  2. Δεν υπάρχουν τριάρια στην ομάδα. Κακά τα ψέματα, ο Περπέρογλου δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του το βαρύ φορτίο της θέσης στην οποία αγωνίζεται, πολύ περισσότερο αν λείψει ο άνθρωπος που πάντα σπεύδει με μια γομολάστιχα να σβήσει τα ορθογραφικά λάθη των συμπαικτών του στην περιφέρεια. Παρόλα αυτά ο Γιόνας δεν τόλμησε να σηκώσει το κόκκινο τηλέφωνο και να πληκτρολογίσει το 0039 που αντιστοιχεί στον διεθνή τηλεφωνικό κωδικό Ιταλίας, προκειμένου να πει το πολυπόθητο DA στον Κώστα Βασιλειάδη. Ο shooting guard της Μοντεγκρανάρο περίμενε διακαώς το ΝΑΙ στο σιωπηρό αίτημά του για συμμετοχή στην Εθνική, αλλά εισέπραξε το ΝΕ στην γλώσσα του Λιθουανού τεχνικού, που μεταφράζεται σε ΟΧΙ. Από την άλλη, η κλήση Καλαμπόκη αντιμετωπίζεται με συμπάθεια αλλά και με απορία. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα δει το τουρνουά από την τηλεόραση, οπότε ποιος ο λόγος ταλαιπωρείας και στέρησης μιας θέσης από κάποιους άλλους. Αν θέλησαν να τον επιβραβεύσουν για την φιλότιμη προσπάθεια που κάνει καιρό τώρα (όχι φέτος πάντως), διάολε ας του δώσουν μια πλακέτα. Τα ίδια ισχύουν για Τσαλδάρη, αν και έχει περισσότερες πιθανότητες ελέω έλλειψης λύσεων.
  3. Η ομοσπονδία έχει αναγάγει σε υπαρξιακό θέμα την πιστή εφαρμογή του περίφημου αναπτυξιακού προγράμματος. Τι σημαίνει αυτό; Επιτυχίες, επιτυχίες, επιτυχίες... Έτσι ώστε να πάει με τα τεκμήριά της στην Πολιτεία και να πει: "Κύριοι αποδίδουμε. Λεφτά παρακαλώ. Πολλά...". Με την πίεση εξαρχής ασφυκτική, ο Λιθουανός ποντάρει σε σίγουρα χαρτιά και δεν καλεί παίκτες, προκειμένου να επιβραβεύσει την πολύ καλή τους αγωνιστική σεζόν που πραγματοποίησαν. Παπανικολάου, Παπαμακάριος, Χαραλαμπίδης είναι κάποιοι από αυτούς. Με το παράπονο έμειναν. Όπως επίσης και οι λεγεωνάριοι Κακιούζης, Ντικούδης, Γιαννούλης, κλπ. Το όνομα του Λάζου δεν τολμώ καν να το αναφέρω - θα πέσει φωτιά να μας κάψει...
Με αυτά και με αυτά ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος γκρίνιας. Κάποτε ο Καζλάουσκας ως προπονητής του Ολυμπιακού είχε εκφράσει παράπονα για την ακατανόητη πίεση που του ασκούσαν οι ερυθρόλευκοι οπαδοί. Τώρα η πίεση διαχέεται σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται. Καλωσήλθες Γιόνας, μας έλειψες!

4 σχόλια:

Παγκίτης είπε...

Ο Τσαλδάρης αξίζει μια ευκαιρία στην 12αδα, όπου με καλύτερους συμπαίκτες σίγουρα έχει προσφέρει. Το ίδιο ισχύει και για τον Πρόδρομο Νικολαίδη τον οποίο θα προτιμούσα αντί του Βασιλειάδη, έστω και αν κανένας από τους δύο δεν κλήθηκε.

Τέλος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εθνική μπάσκετ είναι ίδιος με όλα σχεδόν στην ελλάδα: κοντόφθαλμα. Η ισπανία ήδη στηρίζεται στον ρούμπιο και εμείς περιμένουμε τον παπα-λουκά

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι πως αν δεν παίξουν οι Διαμαντίδης-Βασιλόπουλος εξασθενεί αρκετά η περιφερειακή μας άμυνα. Σίγουρα τότε ο Τσαλδάρης θα χρειαστεί. Φέτος πάντως έκανε αρκετά μέτρια χρονιά ο Τσαλδάρης. Ίσως πέρυσι να άξιζε να είναι στην ομάδα, αντί του Ζήση ή του Πελεκάνου.
Ο Πρόδρομος είναι καλός παίκτης και πάνω από όλα, σκόρερ. Μας τον πρόλαβαν οι Κύπριοι πάντως! Έχει διπλή υπηκοότητα και αγωνίζεται με τη δική τους εθνική ομάδα.

Παγκίτης είπε...

Ουπς! Εκτέθηκα, καθώς είμαι κύπριος!

Συμφωνώ για Διαμαντίδη-Βασιλόπουλο, όμως υποτίθεται η αλλαγή προπονητή θα έφερνε και άλλες αλλαγές, όπως το να μην στηριζόμαστε πάντα στην καταστροφή του παιχνιδιού του αντιπάλου. Θα τολμήσω την πρόβλεψη ότι και οι δύο θα είναι παρόντες τελικά. Του Παπαλουκά θα είναι πιο δύσκολο όμως.

banou είπε...

Να μην ξεχνάμε ότι ο Ρούμπιο έχει χρόνο συμμετοχής στην ACB από τα 15 του και ουσιαστικό ρόλο στην ομάδα του από τα 16. Στην Ελλάδα οι όποιοι ταλαντούχοι έφηβοι δεν παίζουν, οπότε είναι δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιον στην ομάδα των ανδρών. Άλλωστε το "αναπτυξιακό πρόγραμμα" επιτάσσει επιτυχίες, οπότε οι διαθέσιμοι νεαροί θα στελεχώσουν τις μικρές Εθνικές ομάδες...

Από την άλλη, ο ομοσπονδιακός δεν μπορεί να ξεριζώσει την ραχοκοκκαλιά της ομάδας. Θα δουλέψει βάσει όσων έχει. Απλώς θα μπορούσε να υποστηρίξει την φιλοσοφία του με παίκτες που δεν κλήθηκαν όμως... Βλέπε πχ Βασιλειάδης. Ωστόσο και ο Παπανικολάου θα είχε ρόλο στην ομάδα, αφού πέρα από την φοβερή χρονιά που έκανε, δεν υπάρχουν 3άρια στην ομάδα.

ΥΓ: Παρόλο που ξενίζει: τα αμερικανάκια της ομάδας είναι οι πρώτοι υποψήφιοι να μην μετάσχουν στο Ευρωμπάσκετ...

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails