Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

¿Quién ganará?

Βάσκοι εναντίον Καταλανών. Οι δύο καλύτερες Ισπανικές ομάδες φέτος αναμετρώνται στους τελικούς της ACB. Οι Βάσκοι σε αντίθεση με πέρυσι, που έσπασαν δύο φορές την έδρα της Μπάρτσα, καλούνται τώρα να υπερασπιστούν τη δική τους. Αναζητούν επίσης εκδίκηση για τη χαμένη ευκαιρία να βρεθούν στο Βερολίνο, μετά το "διπλό" στον πρώτο αγώνα των πλέι οφς της Ευρωλίγκας. Μοιάζει το φαβορί λόγω έδρας η ομάδα του Ιβάνοβιτς. Ποιός θα τολμούσε όμως να απορρίψει τη Μπαρτσελόνα; Κατά διαστήματα ο ρυθμός της είναι εξαιρετικός, όμως ποτέ μέσα στη χρονιά δεν έχει καταφέρει να τον κρατήσει για σαράντα λεπτά, κι αυτό είναι θέμα για τον Πασκουάλ.

Η Ταού είναι μια ομάδα χωρίς εκπλήξεις και κρυμμένους άσους στο μανίκι. Σπλίτερ, Τελέτοβιτς, Μάικλ, Ρακόσεβιτς και Πριτζιόνι μένουν στο παρκέ μέσο όρο πάνω από 25 λεπτά, κρίνοντας απ'τα δυνατά ματς των οκτώ της Ευρωλίγκας και τους ημιτελικούς της ACB που παρακολούθησα.Ο Μακ Ντόναλντ καλύπτει στους ψηλούς και ο Βιδάλ στις θέσεις 2 και 3 κι αυτό ήταν.Ο Λούκας, ο Σαν Εμετέριο έχουν καθαρά τρίτο ρόλο κι ο Ιλιέφσκι συχνότατα δε χρησιμοποιείται καν. Η ομάδα κάθοδηγείται απ'τον Πριτζιόνι που στους ημιτελικούς είχε μέσο όρο έξι τελικές πάσες και ο Σπλίτερ με το Ρακόσεβιτς είναι οι επιθετικές αιχμές. Ειδικά ο Βραζιλιάνος μοιάζει να έχει ξεπεράσει προσωπικά και ιατρικά προβλήματα και ηγείται της προσπάθειας, ενώ ο Ρακόσεβιτς όταν δεν τον περιορίσεις κάνει κι αυτός μεγάλη ζημιά. Μεγάλος ρυθμιστής του σκορ σε κάθε παιχνίδι θα είναι σίγουρα ο Βόσνιος Τελέτοβιτς, που μπορεί είτε να τελειώσει ένα ματς είτε να σε καταδικάσει σε ήττα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το ότι σούταρε με 26% στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας ενώ και στο πρώτο ματς των ημιτελικών εξαγρίωσε τον προπονητή του σουτάροντας παρότι ψηλός 7 τρίποντα σε ένα τέταρτο συμμετοχής, ευστοχώντας μάλιστα μόνο στο ένα. Αμυντικά η Ταού υστερεί λίγο σε ψηλά κορμιά στην περιφέρεια, όμως ο Ιβάνοβιτς κάνει εξαιρετική δουλειά σ'αυτόν τον τομέα.

Η Μπαρτσελόνα τώρα ομολογώ ότι είναι η μόνη ομάδα της Ισπανίας που έχει καταφέρει να με εκπλήξει ευχάριστα φέτος, όταν στην αρχή της χρονιάς ήταν άκρως επιθετική και θεαματική. Μην ξεχνάμε πως κέρδισε εντός κι εκτός έδρας άνετα τον ΠΑΟ. Ανέφερα ήδη πως το πρόβλημά της είναι κατ'εμέ η διάρκεια στην απόδοση. Ο Λάκοβιτς βρίσκεται σε δυσμένεια τελευταία και ο Σάντα έχει κερδίσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Ο Σλοβένος απ'την 'αλλη με μηδενική στατιστική την Παρασκεύη και 0/5 δίποντα την Κυριακή με δικαιώνει συνεχώς για την αδυναμία που θεωρώ ότι έχει στο να ηγείται. Από κει και πέρα ο Ναβάρο είναι απίθανος και η Ταού ξέρει πως λογικά 4/5 βραδιές θα οδηγήσει τη Μπάρτσα. Όσον αφορά τους ψηλούς ο Άντερσεν κυριαρχεί σε χρόνο συμμετοχής και βλέπουμε μάλιστα ορισμένες μετατοπίσεις θέσεων των Βάσκεθ και Ιλιασόβα. Σ'αυτό συντελούν τόσο ο τραυματισμός του Λούμπος Μπάρτον στον αχίλλειο τένοντα όσο και ο σχετικός παραγκωνισμός του Σαντιάγο. Η Μπάρτσα πάντως έχοντας παίκτες σαν τον Μπαζίλε να μπορούν να σηκώσουν το σκοράρισμα σε μια πιθανή πίεση στο Ναβάρο μοιάζει να έχει μεγαλύτερο εύρος στο επιθετικό της οπλοστάσιο.

Το κλειδί πιστεύω πως θα είναι οι αμυντικές προσαρμογές στα δυάρια της κάθε ομάδας, καθώς και στον απρόβλεπτο Πιτ Μάικλ. Ο Ιλιασόβα ανάλογα με τη χρησιμοποίησή του απ'τον Πασκουάλ θα κρίνει τις αμυντικές ισορροπίες. Καθώς και το αν θα επιστρατευτούν παίκτες όπως ο Τζόρντι Τρίας ή ο Γκριμάου. Όσον αφορά τον Αμερικανό Μπάρετ, απλά κοσμεί τον πάγκο κλέβοντας θέση από κάποιον ταλαντούχο Καταλανό.


Δείτε πως εφαρμόζει το σύστημα της η Μπάρτσα πάνω στην άμυνα της Ταού. Ο Σάντα φροντίζει πολύ ωραία αφού αφήσει τη μπάλα στον ψηλό να φτάσει αυτή στα χέρια του Ναβάρο. Αν η άμυνα κλείσει πάνω στο Ναβάρο για να τον εμποδίσει να σουτάρει, όπως και γίνεται συνήθως, αυτός έχει την ικανότητα να την περάσει στη ρακέτα, όπου πλέον ο ψηλός έχει το πλεονέκτημα.

Κλείνοντας ένα είναι το συμπέρασμα. Τόσα έχω δει, έχω ακούσει κι έχω πει γι' αυτά τα ματς, αλλά απάντηση στην ερώτηση του τίτλου δεν μπορώ να δώσω. Ποιός θα κερδίσει;

Related Posts with Thumbnails