Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Η Α1 με μια ματιά

Ύστερα από την ολοκλήρωση των play off του ελληνικού πρωταθλήματος, νομίζω ότι μπορούμε πλέον να κάνουμε μια συνοπτική αξιολόγηση της πορείας όλων των ομάδων στο φετινό πρωτάθλημα.

Ξεκινάμε από τις ομάδες της πρώτης τετράδας. Ας μου επιτραπεί να πω, πως η φετινή Α1 είχε δύο πρωταθλητές. Τον αναμφισβήτητο κυρίαρχο του χώρου Παναθηναϊκό, που κατέκτησε τον 11ο τίτλο του στα 12 τελευταία χρόνια και το Μαρούσι, που για πρώτη φορά στην ιστορία του εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα. Είναι σαφώς οι πιο επιτυχημένες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος. Όσο για τις πλέον αποτυχημένες... Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποια φοβερή ανάλυση για να καταλάβουμε ότι τον τίτλο αυτό διεκδικούν από κοινού οι Ολυμπιακός και Άρης. Οι μεν Πειραιώτες, παρά τον τεράστιο προϋπολογισμό τους και την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο με ρεκόρ νικών 25-1, είδαν για ακόμα μια φορά την πλάτη του Παναθηναϊκού στους τελικούς, μένοντας έτσι για 12η συνεχή χρονιά μακριά από τον τίτλο. Οι δε Θεσσαλονικείς, σε μια σεζόν που η έξοδος στην Ευρωλίγκα ήταν ο βασικός τους στόχος, έχασαν την προνομιούχο τρίτη θέση, μέσα μάλιστα στο καυτό και κατάμεστο Αλεξάνδρειο.

Στις θέσεις 5-8 τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ο Πανελλήνιος αν και ξόδεψε αρκετά χρήματα το καλοκαίρι έμεινε τελικά εκτός τετράδας, πληρώνοντας τις άσχημες εμφανίσεις στα τελευταία κρίσιμα ματς της κανονικής περιόδου. Η σεζόν σίγουρα δεν ήταν καταστροφική για τους Κυψελιώτες αλλά η υπέρβαση που όλοι ονειρεύονταν δεν έγινε. Ακόμα χειρότερα για τον Πανιώνιο, που από τα μεγαλεία της Ευρωλίγκα βρέθηκε στην 6η θέση της τελικής κατάταξης. Η ομάδα της Σμύρνης απογοήτευσε φέτος καθώς σε κανένα χρονικό σημείο του πρωταθλήματος δε μπόρεσε να βρει ρυθμό. Συν τοις άλλοις απέτυχε να αντεπεξέλθει στις διπλές υποχρεώσεις κάθε εβδομάδος (Ευρωλίγκα και ελληνικό πρωτάθλημα), μένοντας από την αρχή της σεζόν πίσω στη βαθμολογία. Εκ διαμέτρου αντίθετες εντυπώσεις από τον Κολοσσό. Η ομάδα της Ρόδου ήταν η ευχάριστη "έκπληξη" του πρωταθλήματος και επιβραβεύτηκε με την είσοδό της στα play off. O 8ος ΠΑΟΚ μάλλον θα θέλει να ξεχάσει όσο το δυνατό γρηγορότερα τη φετινή χρονιά. Μια χρονιά που ξεκίνησε με πολλά όνειρα και προσδοκίες αλλά τα τερτίπια του Δρόσου, ανάγκασαν του Θεσσαλονικείς να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην οικονομική σωτηρία της ομάδας παρά στην αγωνιστική της διάκριση. Μοναδικό παράσημο για τον φετινό ΠΑΟΚ, ήταν σαφώς η νίκη-έκπληξη επί του μετέπειτα πρωταθλητή Παναθηναϊκού.

Οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 9-12 μάλλον θα πρέπει να αισθάνονται αρκετά ικανοποιημένες. Η ΑΕΚ, παρά την παραγοντική αστάθεια του περασμένου καλοκαιριού και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, κατάφερε να παρουσιάσει μια ανταγωνιστική ομάδα. Η Καβάλα, ύστερα από την περιπετειώδη εξασφάλιση της συμμετοχής της στο πρωτάθλημα, είχε μια αρκετά καλή αγωνιστική παρουσία, εξασφαλίζοντας σχετικά εύκολα την παραμονή της στην Α1. Η Ολύμπια Λάρισας δεν κινδύνεψε τελικά με υποβιβασμό, παρά την αναπροσαρμογή των αρχικών στόχων που επέβαλλαν τα οικονομικά αδιέξοδα των αδερφών Μαλάκου. Τέλος τα Τρίκαλα, ακόμα πανηγυρίζουν την παραμονή τους στην κατηγορία, η οποία επιτεύχθηκε, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Κλείνουμε με τις ομάδες που από του χρόνου θα αγωνίζονται στην Α2. Η ΑΕΛ υποτάχθηκε νωρίς-νωρίς στη μοίρα της, επιβεβαιώνοντας την κρίση την οποία περνά το μπάσκετ της Λάρισας. Το Αιγάλεω ουσιαστικά αυτοκτόνησε στις τελευταίες αγωνιστικές. Οι βάσεις όμως για την αυτοκτονία του, μπήκαν νωρίτερα από τους ίδιους τους παράγοντές του, οι οποίοι με τις αλλεπάλληλες αλλαγές παικτών και προπονητών, καταδίκασαν την ομάδα των δυτικών προαστίων. Τη θέση των δύο παραπάνω ομάδων στο νέο πρωτάθλημα, θα πάρουν οι Περιστέρι και Ηλυσιακός που τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις της Α2.

Related Posts with Thumbnails