Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Τα σχέδια του Τζόρντι (Μέρος 2ο)

Πριν από λίγο καιρό, το Greek Hoopz σας παρουσίασε αναλυτικά το σύστημα και τη δομή της νέας Ευρωλίγκα, όπως αυτά προβλέπονται μέσα από το σχέδιο του Ισπανού παράγοντα Τζόρντι Μπερτομέου. Το σχέδιο αυτό, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και ενστάσεις, ακόμα και μέσα στο εσωτερικό του ίδιου του οργανισμού, και πλέον δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν θα τεθεί σε ισχύ από του χρόνου. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι κύριοι εκφραστές των αντιδράσεων αυτών.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Μπερτομέου στη διαμάχη αυτή, ακούει στο όνομα Εδουάρδο Πορτέλα. Ο Ισπανός παράγοντας και μέχρι πρότινος συνεργάτης του Μπερτομέου, πρωτοστατεί ενάντια στα σχέδια του Καταλανού δικηγόρου, από οποιοδήποτε πόστο κατέχει. Είτε ως πρόεδρος της λίγκας ACB είτε ως επικεφαλής της ULEB, δηλαδή της ένωσης των ευρωπαϊκών λιγκών. Στη συζήτηση για την μορφή της νέας Ευρωλίγκα, ο Πορτέλα αντιπροτείνει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει συνολικά 30 ομάδες, χωρίς κλειστά συμβόλαια και εξασφαλίζει την απευθείας συμμετοχή σε 3 ελληνικές ομάδες και σε ακόμα μία στα προκριματικά. Ακόμα πάντως και μετά την επικύρωση του σχεδίου Μπερτομέου από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Ευρωλίγκα, το Φεβρουάριο στη Ρώμη, ο Πορτέλα εξακολουθεί να προβάλει σθεναρές αντιδράσεις. Το βασικό του επιχείρημα, στηρίζεται στο γεγονός πως για οργανωτικές αλλαγές στην Ευρωλίγκα απαιτείται πλειοψηφία 4/5 της γενικής συνέλευσης, η οποία δεν επιτεύχθηκε στην ψηφοφορία του Φεβρουαρίου.

Οι κυριότεροι σύμμαχοι στις προσπάθειες του Πορτέλα, προέρχονται από την Ισπανία. Οι 13 ομάδες της ACB, πλην των τεσσάρων για τις οποίες προβλέπεται κλειστό συμβόλαιο (Ρεάλ, Ταού, Μπαρτσελόνα, Μάλαγα), έχουν ταχθεί στο πλευρό του. Η Βαλένθια μάλιστα, απείλησε ακόμα και με αποχώρηση από τη λίγκα ACB, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο Μπερτομέου. Στους συμμάχους του Πορτέλα, συγκαταλέγεται επίσης και η γαλλική λίγκα, η οποία θεωρεί ότι θίγεται από τον περιορισμό του αριθμού των γαλλικών ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Τέλος, το ρόλο του εγχώριου δικηγόρου του Πορτέλα, έχει αναλάβει ο Βασίλης Οικονομίδης. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, τον τελευταίο καιρό δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, πως είναι αντίθετος με τα σχέδια του Μπερτομέου και τάσσεται ανοικτά υπέρ του Πορτέλα στη νέα αυτή διαμάχη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για έντονο σκεπτικισμό στο εσωτερικό της Ευρωλίγκα. Οι καθυστερήσεις όσον αφορά την ανακοίνωση του επόμενου τόπου διεξαγωγής του F4 αλλά και της ημερομηνίας της κλήρωσης για την ερχόμενη σεζόν, είναι ενδεικτικές της "ύποπτης" ηρεμίας που παρατηρείται εντός των κέντρων αποφάσεων της διοργάνωσης. Τίποτα πλέον δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο και εφόσον δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση, τα πάντα παραμένουν ρευστά. Ακόμα και οι παράγοντες των ίδιων των ομάδων, δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η μορφή της Ευρωλίγκα την επόμενη σεζόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ήταν η διαφωνία του μάνατζερ του Αμαρουσίου, Σταύρου Ελληνιάδη, με τον προπονητή της ομάδας του, Σούλη Μαρκόπουλο, ύστερα από τη συνέντευξη τύπου του 1ου μικρού τελικού μεταξύ Άρη και Αμαρουσίου.

Μέχρι πάντως να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, απομένει να μάθουμε ποια θα είναι η ελληνική ομάδα που θα πάρει μέρος στην ερχόμενη Ευρωλίγκα. Άρης και Μαρούσι κοντράρονται σήμερα (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV-17:00), με έπαθλο μια θέση στα προκριματικά(;) της διοργάνωσης για τη σεζόν 2009-2010.

Related Posts with Thumbnails