Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Οι κυρίες προηγούνται

Το πρώτο μεγάλο διεθνές τουρνουά για το φετινό καλοκαίρι είναι αφιερωμένο στο "ασθενές" φύλο. Ξεκινάει σήμερα στη Λετονία η τελική φάση του 32ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών, με τη συμμετοχή 16 συνολικά ομάδων. Στη διοργάνωση συμμετέχει και η ελληνική εθνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Μίσσα. Το τουρνουά παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς εκτός των άλλων, θα καθορίσει και ποιες ομάδες από την ευρωπαϊκή ήπειρο θα πάρουν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 που θα διεξαχθεί στην Τσεχία.

Το πρώτο γυναικείο Ευρωμπάσκετ διεξήχθη το 1938 στη Ρώμη, με νικήτρια την Ιταλία. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 30 διοργανώσεις, στις οποίες η διαλυμένη πλέον Ε.Σ.Σ.Δ. έχει κατακτήσει 21 φορές το τρόπαιο! Ακολουθεί με 2 κατακτήσεις η "διάδοχος" του Σοβιετικού κράτους Ρωσία ενώ από μία φορά έχουν κατακτήσει τον τίτλο οι Ισπανία, Τσεχία, Πολωνία, Γαλλία, Λιθουανία, Βουλγαρία και Ουκρανία. Η ελληνική ομάδα, θα συμμετάσχει για συνεχόμενη και συνολική ταυτόχρονα φορά σε τελική φάση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η καλύτερη θέση που έχει πάρει μέχρι στιγμής είναι η το 2003, στο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη στα γήπεδα της Πάτρας και του Πύργου. Στη φετινή διοργάνωση, η εθνικής μας ομάδα προκρίθηκε αφού κατετάγη πρώτη στον 4ο προκριματικό όμιλο, σημειώνοντας 5 νίκες και 1 ήττα απέναντι σε Σερβία, Βουλγαρία και Βέλγιο.

Το σύστημα της διοργάνωσης είναι παρόμοιο με το Ευρωμπάσκετ των αντρών. Δηλαδή, 4 όμιλοι των 4 ομάδων αρχικά, 2 όμιλοι των 6 στη δεύτερη φάση και στη συνέχεια 8 ομάδες που διασταυρώνονται σε νοκ άουτ παιχνίδια μέχρι και τον τελικό της 20ης Ιουνίου. Στα φαβορί της διοργάνωσης συγκαταλέγονται οι παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, Ρωσία (που έχει στη σύνθεσή της τον "θηλυκό Τζέι Αρ Χόλντεν" ή αλλιώς Μπέκυ Χάμμον) Γαλλία, Ισπανία και Τσεχία καθώς και η οικοδέσποινα Λετονία που εντυπωσίασε στα φιλικά προετοιμασίας. Αναλυτικά οι όμιλοι της πρώτης φάσης έχουν ως εξής:

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ουκρανία, Τσεχία, Ισπανία, Σλοβακία

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
: Ελλάδα, Πολωνία, Λετονία, Ουγγαρία


Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ:
Λιθουανία, Ρωσία, Τουρκία, Σερβία


Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ:
Λευκορωσία, Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ


Ο αντικειμενικός στόχος της εθνικής μας είναι η κατάληψη μιας εκ των τριών πρώτων θέσεων στον όμιλο, ώστε να εξασφαλιστεί έτσι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Τα βασικά μας εμπόδια είναι οι ομάδες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, καθώς οι Λετονές είναι πολύ υψηλού επιπέδου ομάδα και δύσκολα θα χάσουν την πρωτιά. Πάντως η εθνική μας, είναι το αουτσάιντερ και στα δύο αυτά παιχνίδια. Τόσο στο ματς με την Ουγγαρία, που διαθέτει μια έμπειρη και ψηλή ομάδα, όσο και στο αντίστοιχο με την Πολωνία, που πρόκειται για μια ομάδα ταλαντούχα και νεανική, η οποία προετοιμάζεται με σκοπό να πρωταγωνιστήσει στο Ευρωμπάσκετ του 2011 που θα φιλοξενήσει η ίδια. Μπροστάρισσα στην προσπάθεια της εθνικής μας ομάδας θα είναι για ακόμα μια φορά η εκπληκτική Εβίνα Μάλτση. Αν και έχουμε επισημάνει τα συν και τα πλην της ελληνικής ομάδας σε παλαιότερο άρθρο, να υπενθυμίσουμε απλώς πως το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η έλλειψη ψηλών παικτριών, το οποίο προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με άμυνες ζώνης και ομαδική δουλειά στα ριμπάουντ. Τα δυνατά σημεία της εθνικής μας είναι το τρανσίσιον παιχνίδι, η θέληση και η ψυχή των κοριτσιών, η πολύ καλή περιφέρεια μας και το εξαιρετικό κοουτσάρισμα του έμπειρου Κώστα Μίσσα. Το πρόγραμμα των αγώνων της πρώτης φάσης για την εθνική μας, έχει ως εξής:

Κυριακή 7/06: Ελλάδα-Ουγγαρία (15:45)

Δευτέρα 8/06:
Ελλάδα-Πολωνία (18:00)


Τρίτη 9/06:
Ελλάδα-Λετονία (20:15)


Κλείνοντας και αφού ευχηθούμε καλή επιτυχία στην εθνική ομάδα των γυναικών, ας δούμε ποιες παίκτριες απαρτίζουν το φετινό ρόστερ της ομάδας:

Όλγα Χατζηνικολάου (Γκαρντ-1.81-Εσπερίδες)
Ζωή Δημητράκου (Φόργουορντ-1.88-Μ. Αλέξανδρος)
Δήμητρα Καλέντζου (Γκαρντ-1.74-Εσπερίδες)
Στέλλα Καλτσίδου (Φόργουορντ-1.88-Bourges Basket - A1 Γαλλίας)
Αφροδίτη Κοσμά (Φόργουορντ-1.87-Αθηναϊκός)
Λολίτα Λύμουρα (Γκαρντ-1.80-Pool Comense - Α1 Ιταλίας)
Εβίνα Μάλτση (Φόργουορντ-1.80-USK Prague - Α1 Τσεχίας)
Πελαγία Παπαμιχαήλ (Φόργουορντ-1.89-Πανιώνιος)
Κατερίνα Σωτηρίου (Φόργουορντ-1.86-Εσπερίδες)
Ευδοκία Σταμάτη (Γκαρντ-1.78-ΠΑΟ)
Φρόσω Βλάχου (Σέντερ-1.92-Ourense - Α2 Ισπανίας)
Μαρία Ζικυρίδου (Σέντερ-1.86-ΠΑΟ)

Related Posts with Thumbnails