Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Καταλανική υπεροχή

Σαββατόβραδο και το τριήμερο της παρέας του La Bomba στη Βιτόρια έκλεισε. Οι Καταλανοί γυρνώντας με τον τίτλο του φαβορί στις βαλίτσες, μου μοιάζουν αυτό που ψιθύριζα στην προηγούμενή μου ανάρτηση αλλά φοβήθηκα να πω ξεκάθαρα: Καλύτερο σύνολο και με μεγαλύτερο βάθος.

Την Πέμπτη ο Ιβάνοβιτς επιστράτευσε από την αρχή το Σέρχι Βιδάλ και πέρασε τη μπάλα στους Σπλίτερ και ΜακΝτόναλντ. Ο Αμερικανός έχτισε την πρώτη καλή διαφορά της Ταού και τελειώνοντας με 5/5 δίποντα είχε προσφέρει περισσότερα, ίσως του αναμενομένου. Ωστόσο, από τους υπόλοιπους της "επτάδας" ο Πριτζιόνι δεν καθοδήγησε σωστά -μόνο δύο τελικές πάσες- ούτε κατάφερε να πάρει την ομάδα πάνω του, αφού δε σκόραρε σουτ εντός πεδιάς. Κακός ακόμη κι ο Πιτ Μάικλ που με 0/6 δίποντα δε δικαιώθηκε για τις ατομικές του πρωτοβουλίες. Σπλίτερ και Ρακόσεβιτς ανέλαβαν το σκοράρισμα όπως πάντα κι ο Βιδάλ αναλώθηκε κυρίως στο να περιορίζει το Μπαζίλε, που στο πρώτο ματς βρέθηκε στη θέση της κορυφής μόνο για το τελευταίο σουτ!

Ο Πασκουάλ από την άλλη δεν πήρε αυτό που ήθελε από το Ναβάρο στο πρώτο ματς αλλά αυτή η απώλεια σκορ αναπληρώθηκε και με το παραπάνω από τους ψηλούς. Οι 3 σέντερ έδωσαν αθροιστικά 30 πόντους με 15/18 δίποντα! Ειδικά ο Άντερσεν έπαιξε πολύ ωραία το πικ ν ποπ, που σχεδίασε ο Πασκουάλ, κι αν ήταν λίγο πιο εύστοχος έξω από τη γραμμή (2/7 τριπ.) θα είχε σκοτώσει την ανοργάνωτη Ταού ευκολότερα... Παρόλα αυτά χρειάστηκε το πρώτο καλάθι του παίκτη, που προσωποιεί κατ'εμέ τη διαφορά στο εύρος, του πολύπειρου Μπαζίλε, για να έρθει το break.

Στο δεύτερο ματς ο Ιβάνοβιτς άφησε το Σπλίτερ στον πάγκο και αυτό πιστεύω έγινε για δύο λόγους. Εν μέρει φοβόταν άλλο ένα άστοχο ξεκίνημα του Βραζιλιάνου, αλλά κυρίως θέλησε να εκμεταλλευτεί την εκρηκτικότητα του ΜακΝτόναλντ πάνω στον αργό Σαντιάγο. Το τρικ δεν έπιασε αλλά ο "Ράκο" και ο Μάικλ με πρωτοβουλίες τους κυρίως έφτιαξαν ξανά την πρώτη διαφορά υπέρ των γηπεδούχων. Με το Βιδάλ να αναλώνεται ξανά στην άμυνα και τον Τελέτοβιτς να τραυματίζεται η Μπάρτσα μάζεψε τη διαφορά και ισοφάρισε για το ημίχρονο με το Σάντα (ή Σάδα ανάλογα με τη διάλεκτο) να κάνει μόνο σε εκείνο το διάστημα πολύ καλό παιχνίδι. Η "ανοργάνωτη" προσέγγιση της Ταού φαινόταν στο γεγονός ότι τα πιο πολλά τρίποντα του παρκέ τα πήρε ο αιώνιος αντι-σταρ/ πασέρ Πριτζιόνι, που δεν διάγει καλή περίοδο αγωνιστικά.

Όσο η Ταού έμενε στο ματς αυτό ξαναέγερνε προς το προφανές αποτέλεσμα και ο Σέρβος εκτελεστής με δύο τρίποντα μετά από ωραία σκριν (λάθος του Πασκουάλ που άφησε τον αδύναμο αμυντικά Σαντιάγο στο παρκέ στο τέλος νομίζω) τελείωσε το ματς. Ο Λάκοβιτς πάλι, μόλις θεώρησε το ματς λήξαν έβαλε δύο τριποντάκια, έτσι για να ανησυχήσει τους Βάσκους, αλλά ως εκεί. H Mπάρτσα πλήρωσε την αστοχία των Άντερσεν και Σαντιάγο χαμηλά και την άκαιρη πρωτοβουλία του Ιλιασόβα να ντυθεί Ναβάρο σε λάθος στιγμή, όταν η Ταού έμοιαζε μπερδεμένη.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Η Μπάρτσα γυρνά στη βάση της με τον τίτλο του φαβορί στις βαλίτσες της. Και η Ταού προσωπικά δε με πείθει ότι θα επιστρέψει τη σειρά στη Fernando Buesa Arena..

Κλείνοντας δυο - τρεις σκόρπιες σκέψεις:
1.Είμαι ο μόνος άνθρωπος που εκτιμά το Σαντιάγο σαν επιθετικό όπλο μάλλον, κρίνοντας από τα γέλια των σχολιαστών αλλά και τις απόψεις των γύρω μου. Στο πρώτο ματς με δικαίωσε, στο δεύτερο όχι.

2.Μου άρεσε η παρατήρηση του Γ. Λιμνιάτη για τη διαφορά στο σφύριγμα της μεταφοράς ως παράβαση ανάμεσα σε Α1 και ACB. Θα συμφωνήσω πως στην Ισπανία η προσέγγιση μου αρέσει περισσότερο.

3.Στο 56-57 του πρώτου ματς, ο Σαντιάγο έκανε ένα σκριν στα όρια του κινητού και ο πάγκος της Ταού διαμαρτυρήθηκε. Σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ δύσκολο να κρίνω, αν ήμουν διαιτητής. Κι εκεί κατάλαβα γιατί μου αρέσει η ACB τελικά. Γιατί δεν έχω δεκάδες εφημερίδες, sites, και youtube vids να ασχολούνται με κάθε σφύριγμα χάνοντας το δάσος...

Ακολουθεί βίντεο με τα χάι λάιτς του δεύτερου τελικού

4 σχόλια:

Πιππο είπε...

Όσον αφορά τον Σαντιάγκο πιστεύω ότι αν και δυνατός,σωματώδης και καλός αθλητης,υστερεί όχι μόνο στην άμυνα αλλά και στη σταθερότητα.Δεν ξέρω αν οφείλεται σε τυχόν έλλειψη εμπειρίας(Δεν γνωρίζω το παρελθόν του στα γήπεδα) αλλά σε τέτοια ομάδα η αστάθεια που παρουσιάζει δεν δικαιολογειται.
Πάντως πιστεύω ότι το πρωτάθλημα θα το πάρει η Μπάρτσα αν και η διαφορά των 2 ομάδων είναι ελάχιστη.Απλά με πείθουν περισσότερο οι προσωπικότητες της Μπάρτσα(Ναβάρο-Άντερσεν) σε σχέση με αυτες της Ταού(Ρακόσεβιτς-Σπλίτερ) καθώς και η διαφορά βάθους των πάγκων.Πολύ σωστό το σχόλιο για την διαφορά νοοτροπίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαιτητών αν και το θεωρώ δευτερεύον αίτιο για την ανωτερότητα της ACB.Όταν βγάζει παίχτες όπως Πάου Γκασόλ,Καλντερόν,Φερνάντεθ,Ρούμπιο ακόμα και Γκαρμπαχόσα πως να μην είναι η καλύτερη λίγκα;

bdshbchamp είπε...

Για την ανωτερότητα της ACB δε θεωρώ καν αίτιο τη διαιτησία, απλά το εκτιμώ που εστιάζουμε στο μπάσκετ κι όχι σε εξωγενείς παράγοντες.
Ο Σαντιάγο έπαιξε Ιταλία και παγκίτης ΝΒΑ, μετά Μάλαγα και τώρα Μπάρτσα.
Για τον πρωταθλητή συμφωνούμε..

Ανώνυμος είπε...

Και σε εμένα έκαναν πολύ άσχημη εντύπωση τα σχεδόν εμπαθή σχόλια των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για τον Ντάνιελ Σαντιάγκο. Για τον συγκεκριμένο παίκτη είχαν ακουστεί απαξιωτικά σχόλια πάλι από τους περιγραφείς της ΕΡΤ και στο περσινό προολυμπιακό της Αθήνας. Το θυμάμαι αρκετά καλά. Αγνοούν φαίνεται οι συγκεκριμένοι φωστήρες το σπουδαίο παρελθόν του Σαντιάγκο ενώ το γεγονός πως αγωνίζεται ακόμα σε υψηλό επίπεδο παρά τα 33 του χρόνια μάλλον δε σημαίνει κάτι για αυτούς. Έλεος πια με τους μπασκετικούς "φωστήρες" της ΕΡΤ! Ας μας πούνε έναν Έλληνα ψηλό, πλην του Μπουρούση, που να είναι καλύτερος ή έστω ισάξιος του Πορτορικάνου σέντερ...

bdshbchamp είπε...

Το όνομα που ζητάς ο Βαγγέλης Ιωάννου σε λίγες μέρες θα το γράψει στο ΦΩΣ, όταν και θα αποκτήσει ο ΟΣΦΠ το Γλυνιαδάκη.. Δε συμφωνώ βέβαια.

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails