Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Άρης ο όγδοος!

Έπειτα από την παρατεταμένη γκρίνια και δυσαρέσκεια για την ελληνική εκπροσώπηση στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση η ομάδα Μπερτομέου πρωτοτυπεί ξανά. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγει το παράθυρο στα προκριματικά της Ευρωλίγκα και επιτρέπει στον Άρη να διεκδικήσει την συμμετοχή του στην τελική φάση. Εντούτοις η παρουσία του Αμαρουσίου δεν επηρεάζεται από το γεγονός αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι έπειτα από χρόνια υπάρχει η δυνατότητα για τετραπλή εκπροσώπηση στους ομίλους. Όγδοος λοιπόν ο Άρης, που παίρνει τη θέση της χρεωκοποημένης Άζοβμας και μπαίνει στην μάχη της διεκδίκησης για τα 2 μαγικά χαρτάκια που οδηγούν στην γη της επαγγελίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο της διεύρυνσης των συμμαχιών, αφού επείγει η απόκρουση της επίθεσης του Προέδρου της Ευρωλίγκα στα σχέδια του εκτελεστικού διευθυντή. Σε λίγο αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από την διοργανώτρια αρχή.

Συνέχεια...

Νάτοι οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη

Το Greek Hoopz σας παρουσιάζει σήμερα, τις ομάδες που κατέκτησαν τα εθνικά πρωταθλήματα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Μετά και την ολοκλήρωση των "καθυστερημένων" γερμανικών play off, η αγωνιστική δράση έλαβε τέλος σε όλη τη "μπασκετική" Ευρώπη. Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά, ποιοι είναι οι "πρώτοι σε όλη την Ευρώπη", ξεκινώντας από τα πιο προηγμένα πρωταθλήματα όπως αυτά της Ισπανίας, Ιταλίας, Ρωσίας, φτάνοντας μέχρι τις άσημες λίγκες του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας.

Αυστρία: WBC Kraftwerk Wels
Βέλγιο: Spirou Charleroi
Βοσνία-Ερζεγοβίνη: KK Siroki Eronet
Βουλγαρία: PBC Lukoil Akademik Sophia
Κροατία: KK Cibona Zagreb
Κύπρος: ΑΠΟΕΛ
Τσεχία: CEZ Nymburk
Δανία: Bakken Bears
Εσθονία: BC Kalev/Cramo Tallinn
Φινλανδία: Namika Lahti
FYROM: KK Fersped-Rabotnicki Skopje
Γαλλία: Lyon-Villeurbanne
Γερμανία: EWE Baksets Oldenburg
Ελλάδα: ΠΑO
Ιρλανδία: Mardyke UCC Demons Cork
Ισραήλ: Maccabi Electra Tel Aviv
Ισλανδία: KR Reykjavik
Ιταλία: Montepaschi Siena
Λετονία: BK Ventspils
Λευκορωσία: BK Minsk 2006
Λιθουανία: Lietuvos Rytas Vilnius
Λουξεμβούργο: AB Contern
Μαυροβούνιο: BC Budocnost Podgorica
Μεγάλη Βρετανία: Newcastle Eagles
Νορβηγία: Ulriken Eagles
Ολλανδία: EclipseJet-MyGuide Amsterdam
Ουγγαρία: Atomeromu SE Paks
Πολωνία: Asseco Prokom Sopot
Πορτογαλία: Sport Lisboa Benfica
Ρουμανία: CSU Asesoft Ploiesti
Ρωσία: CSKA Moskow
Σερβία: BC Partizan Igokea Beograd
Σλοβακία: BK Casta SPU Nitra
Σλοβενία: Union Olimpija Ljubljana
Ισπανία: Regal FC Barcelona
Σουηδία: Sundsvall Dragons
Ελβετία: SAV Vacallo Basket
Τουρκία: Efes Pilsen Istanbul
Ουκρανία: Azovmash Mariupol

Συνέχεια...

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ζήση Μάη μου να φας τριφύλλι;

Ο Ολυμπιακός φέρεται να έχει αποφασίσει τελικώς να εντάξει στο δυναμικό του το Νίκο Ζήση, επισημοποιώντας ένα φλερτ ετών τώρα. Ωστόσο, οι ερχόμενοι σε γάμου κοινωνία υπέγραψαν προγαμιαίο συμφωνητικό με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον περιεχόμενο: Συμβόλαιο ενός χρόνου φαίνεται να προβλέπει η συνεργασία των δυο πλευρών. Μα καλά, πώς προκύπτει να είναι ευχαριστημένοι και οι δυο όταν σφίγγουν τα χέρια μόνο για 12 μήνες; Ο Ολυμπιακός από την μια αδυνατεί να καπαρώσει έναν διεθνή γκαρντ που κουβαλάει στις αποσκευές του ένα από τα πολύτιμα και δυσεύρετα ελληνικά διαβατήρια και από την άλλη ο παίκτης δεν διασφαλίζεται επαγγελματικά, καθώς το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να ξαναπρομηθευτεί αριθμό μητρώου για το ταμείο ανεργίας. Αυτή είναι βέβαια μια πρώτη πρόχειρη ανάγνωση των δεδομένων.

Η αλήθεια είναι ότι οι υπογραφές στα συγκεκριμένα συμβόλαια, μπορούν να αποδειχτούν εξυπηρετικές και για τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές και μπαίνουν αφού ζυγίστηκαν πρώτα κάποιες καταστάσεις. Από την μια οι διοικούντες τον Ολυμπιακό, δέχονται την εισήγηση του τεχνικού επιτελείου, ωστόσο αυτή αντιμετωπίζεται με μια επιφύλαξη, καθώς δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά των δημοσίων υπαλλήλων που παραμένουν γατζωμένοι στο λιμάνι δείχνοντας την υπογραφή σε πολυετή κλειστά συμβόλαια. Άλλωστε, έχουν καεί οι Αγγελόπουλοι και φαίνεται ότι πλέον αποφασίζουν να φυσάνε και τον χυλό. Το (σωστό) ερυθρόλευκο σκεπτικό στηρίζεται πέρα από τα παθήματα του παρελθόντος και στο γεγονός ότι ο διεθνής παίκτης έχει να αγωνιστεί σε ομάδα με σημαντικό ρόλο από την εποχή Μπενετόν, με την αγωνιστική του κατάσταση και τον βαθμό ουσιαστικής συμβολής του στο παιχνίδι να συνοδεύονται από ερωτηματικά. Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί ο διαρρέων μεταγραφικός σχεδιασμός και δοθεί ο Τεόντοσιτς δανεικός, τότε του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει χώρος στην ομάδα για την σερβική επένδυση.

Από την άλλη, ο Νίκος Ζήσης δείχνει διατεθειμένος να αρπάξει την ευκαιρία, έστω και αν αυτή είναι σύντομη και λιγότερο προσοδοφόρα, με σκοπό να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του και αμέσως μετά την λήξη της σεζόν να μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερο συμβόλαιο. Έτσι κι αλλιώς η παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη αποτελεί εχέγγυο τουλάχιστον για την επανενεργοποίηση του παίκτη. Η προσαρμογή, εντούτοις, θα είναι δύσκολη, αφού πέρα από τις τεράστιες ερυθρόλευκες προσδοκίες, η παρουσία του ταυτίζεται με εκείνη του τεχνικού επιτελείου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Βέβαια κανείς δεν περιμένει από τον νεοαποκτηθέντα να μιμηθεί τις εμφανίσεις του με την ΧΑΝΘ, όταν και φόρτωνε τα αντίπαλα καλάθια με 70 πόντους ανά αγώνα. Το ζητούμενο είναι να ξαναθυμηθεί τον αγνοούμενο Ζήση της τριετίας 05-07 όπου έπαιξε μεστό μπάσκετ και το παιχνίδι του χαρακτηριζόταν από σπιρτάδα, ζωηράδα, νεύρο και τσαμπουκά. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι ότι το απαιτητικό ερυθρόλευκο κοινό θα τον αγκαλιάσει και θα τον ανταμείψει. Το ίδιο και η διοίκηση... Ίδωμεν...

Συνέχεια...

From Paris to ...Sofia

Βρισκόμαστε δύο περίπου μήνες πριν το Ευρωμπάσκετ και σιγά σιγά οι ομοσπονδιακοί προπονητές ανακοινώνουν τα ονόματα των παικτών, που θα πάρουν μέρος στην προετοιμασία κάθε εθνικής ομάδας. Έτσι και ο τεχνικός της Βουλγαρίας, Πίνι Γκέρσον, ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε, τους 18 παίκτες που περιλαμβάνονται στις προεπιλογές του για την εθνική ομάδα. Στη σχετική λίστα βρίσκεται και το όνομα ενός παλιού γνώριμου μας, του Βάσκο Εφθίμοφ. Ο ύψους 2.08 σέντερ, αγωνίστηκε το διάστημα 1999-2001 σε Δάφνη και Μαρούσι, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις. Μάλιστα το 2001 ήταν μέλος της ομάδας του Αμαρουσίου που κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα. Από τότε έχει αγωνιστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες και χώρες και έχει αναδειχθεί 3 φορές πρωταθλητής με τις Ορτέζ (Γαλλία), Ουράλ Γκρέητ (Ρωσία) και Ολύμπια Λιουμπλιάνας (Σλοβενία). Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε γυρολόγο των ευρωπαϊκών γηπέδων, με τελευταίο του σταθμό την oυκρανική Χιμίκ. Αναμφίβολα πρόκειται για έναν καλό και έμπειρο παίκτη, ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τους Βούλγαρους στη φετινή τους προσπάθεια. Όμως η συμμετοχή του με την εθνική ομάδα, δεν εξαρτάται μονάχα από τον ίδιο...

Ο 30χρονος σέντερ και γιος του παλιού Βούλγαρου άσσου Ίλια Εφθίμοφ, αν και γεννημένος στη Σόφια, έχει και γαλλική υπηκοότητα. Ως εδώ, όλα καλά. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που ο Εφθίμοφ αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας το 2001. Πως λοιπόν φαίνεται να υπολογίζεται κανονικά από τους Βούλγαρους για την εθνική τους ομάδα; Σύμφωνα με πληροφορίες, η FIBA, με τη συγκατάθεση των Γάλλων, επέτρεψε στη βουλγαρική ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει τον Εφθίμοφ παρά το γεγονός πως στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με άλλη εθνική ομάδα! Πρόκειται σαφώς για μια πρωτόγνωρη απόφαση! Δε συνέβη βέβαια το ίδιο για έναν άλλο παίκτη που διεκδικούσαν οι Βούλγαροι από τους Γάλλους. Πρόκειται για τον μικρότερο αδερφό του Βάσκο, Ίλιαν Εφθίμοφ, που αγωνίζεται στους Σκαιλάϊνερς της Φρανκφούρτης. Σε αυτήν την περίπτωση οι Γάλλοι αρνήθηκαν να δώσουν τα δικαιώματα του παίκτη, θεωρώντας προφανώς πως μπορεί στο μέλλον να τους φανεί χρήσιμος στην εθνική τους ομάδα.

Όμως τα εμπόδια της συμμετοχής του Εφθίμοφ με την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας δεν σταματούν εδώ! Μπορεί η περίπτωσή του να δείχνει πιο απλή από τις υποθέσεις Πρέλνζιτς και Σούτον αλλά μάλλον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αν ο Εφθίμοφ θεωρηθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία νατουραλιζέ, τότε οι Βούλγαροι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον πρόβλημα. Οι πρωτοπόροι της νέας μόδας, η οποία αφορά το μοίρασμα κοινοτικών διαβατηρίων σε Αμερικανούς, έχουν ήδη στην ομάδα τους ένα νατουραλιζέ παίκτη, τον Ιμπραήμ Τζάαμπερ. Έτσι θα κληθούν να διαλέξουν έναν εκ των δύο, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει τη συμμετοχή μόνο ενός νατουραλιζέ παίκτη σε κάθε εθνική ομάδα. Αχ βρε Πίνι, τι "πονοκέφαλοι" είναι αυτοί καλοκαιριάτικα...;

Συνέχεια...

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

"Δώσε και σε μένα μπάρμπα..."

Στο φετινό draft του ΝΒΑ, η ομάδα που συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα ήταν δίχως αμφιβολία οι Minnesota Timberwolves. Αν και οι LA Clippers είχαν την τύχη να επιλέξουν πρώτοι, διαλέγοντας φυσικά τον εκπληκτικό Blake Griffin, οι "Λύκοι" ήταν η ομάδα με τα περισσότερα draft picks στη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η ομάδα της Minnesota έκανε συνολικά έξι επιλογές, με τις τέσσερις εξ αυτών, να ανήκουν στον πρώτο γύρο! Προφανής λοιπόν η προσπάθεια των Timberwolves να ξαναχτίσουν την ομάδα τους από την αρχή. Άλλωστε οι πολλές επιλογές στο φετινό draft, ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του ιδιοκτήτη της ομάδας Glen Taylor. Αυτό αποσκοπούσαν και οι αρκετές ανταλλαγές παικτών την τελευταία διετία, οι οποίες συνήθως είχαν ως αντάλλαγμα μια επιλογή στον πρώτο γύρο των επερχόμενων draft.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε, τι
επιλογές έκαναν οι Timberwolves. Οι τέσσερις λοιπόν από τους έξι παίκτες που επέλεξαν, αγωνίζονται στη θέση του point guard! Και μάλιστα είναι όλοι τους αρκετά καλοί παίκτες! Ξεκινάμε από το νούμερο 5 του draft, όπου οι Wolves επέλεξαν το παιδί "θαύμα" του ισπανικού μπάσκετ, Ricky Rubio. Έπειτα, μια θέση πιο κάτω, η ομάδα της Minnesota, ύστερα από ανταλλαγή με τους Wizards, επέλεξε τον "δαιμόνιο" play maker του Syracuse, Jonny Flynn. Υπάρχει όμως και συνέχεια... Στο νούμερο 18, οι "Λύκοι" επέλεξαν τον εξαιρετικό οργανωτή και "εγκέφαλο" των φετινών πρωταθλητών του NCAA, North Carolina Tar Heels, τον Ty Lawson. Το "καρέ του άσσου" συμπληρώθηκε, με την επιλογή του "δικού μας" Nick Kalathes, στο δεύτερο γύρο και στο νούμερο 45 συνολικά. Αν προσθέσουμε στην παραπάνω τετράδα και τον νυν play maker της ομάδας, Sebastian Telfair, τότε παρατηρούμε ότι ξαφνικά οι Timberwolves βρέθηκαν να έχουν τα δικαιώματα πέντε πολύ καλών point guard, οι οποίοι, πλην του Kalathes, είναι ικανοί να αγωνιστούν βασικοί στο NBA.

Σαν πολλά point guard να μάζεψε λοιπόν η Minnesota... Δεν κοιτάει να
βοηθήσει κάτι ψυχές στην απέναντι άκρη του Ατλαντικού, οι οποίες τα έχουνε βρει σκούρα στο ψάξιμο για τη συγκεκριμένη θέση; "Χαλάει" του Χόλντεν, δεν πωλούνται οι Πριτζιόνι και Τζάαμπερ, ανανεώνει ο Κουκ και πάει λέγοντας... Μήπως λοιπόν ο Αγγελόπουλος πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή του Glen Taylor; Προφανώς αστειεύομαι! Άλλωστε, πέραν του γεγονότος πως ο Kalathes θα αγωνίζεται του χρόνου στον Παναθηναϊκό, οι Mavericks έσπευσαν ήδη να προσφέρουν ανταλλάγματα για να πάρουν τα δικαιώματά του. Το ίδιο ισχύει και για τον Lawson, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν προς το Denver. Με Flynn, Rubio και Telfair, οι Wolves καλύπτουν και με το παραπάνω τη νευραλγική θέση του άσσου. Αντίθετα στο λιμάνι, για την ώρα ο μόνος σίγουρος για του χρόνου είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Και οι επιλογές της αγοράς όλο και λιγοστεύουν... Άσε που εδώ δεν υπάρχει και draft...

Συνέχεια...

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Κλεφτές ματιές στις ανταγωνίστριες ομάδες

Εκτός από τη δικιά μας Εθνική ομάδα από το περασμένο Σάββατο έχουν ανακοινωθεί κι άλλες προεπιλογές Εθνικών ομάδων για το επερχόμενο Ευρωμπάσκετ στην Πολωνία. Ας δούμε σύντομα τι συνέβη ως τώρα...

Στον πρώτο όμιλο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και τους Κροάτες του Ρέπεσα, που συμπεριέλαβε 24 (!) παίκτες στην προεπιλογή του. Ακόμα είναι νωρίς να ξέρουμε ποιοι θα επιλεγούν ανάμεσα από τόσες επιλογές, όμως οι Κροάτες μοιάζουν να έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι καλό αυτή τη φορά. Με Πλάνινιτς, Ούκιτς, Κους και Πόποβιτς μπορεί να μην έχουν το Σάρας ή το 3D αλλά με καλή διαχείριση μπορούν να έχουν πολύ καλή παρουσία στα γκαρντ, ειδικά στον επιθετικό τομέα. Στους ψηλούς η επιστροφή του Βούιτσιτς στην Εθνική, τους δίνει πολύ περισσότερες επιλογές στο σκοράρισμα από κοντά και ο Μάρκοτα με τον προς απόσυρση Πρκάτσιν θα βάλουν κι αυτοί το λιθαράκι τους. Αν δουλέψουν την άμυνά τους, μοιάζουν να έχουν καλές πιθανότητες για κάτι καλύτερο από μια αδιάφορη εμφάνιση.

Στον τέραρτο όμιλο ο Τάνιεβιτς ανακοίνωσε την προεπιλογή της Τουρκίας, μιας ομάδας που για άλλη μια φορά βασίζεται στο να αντλεί παίκτες σχεδόν αποκλειστικά από το εθνικό της πρωτάθλημα (16 στους 18 αγωνίζονται εντός των τειχών). Μόνο ο "αμερικανός" Τούρκογλου και ο "καταλανός" - κι όχι και τόσο Τούρκος - Ιλιασόβα μοιάζουν να προσδίδουν εξαιρετικές λύσεις στα φόργουορντ, σε μια κατά τα άλλα μέτρια ομάδα, που μην ξεχνάμε πως θα φιλοξενήσει του χρόνου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στον ίδιο όμιλο και στη Βουλγαρία του Γκέρσον ξεχωρίζει κατά βάση ο γνώριμος Ιμπραήμ Τζάαμπερ, που στον πιο αμφίρροπο ίσως όμιλο της διοργάνωσης θέλει να προκαλέσει την έκπληξη.

Για όσους δεν έχει τύχει να ενημερωθούν για το γεγονός της ταυτόχρονης συμμετοχής στον προκριματικό γύρο της Γαλλίας και της Ιταλίας, αυτό σημαίνει ότι μόνο μια από τις δύο θα βρεθεί στο δρόμο της Εθνικής μας μέσα από τα διασταυρώματα του δεύτερου ομίλου. Οι Γάλλοι συνδυάζουν τους παλιούς πλέον αδερφούς Πιετρούς, τον Πάρκερ και το Ντιό με τους λιγότερο φανταχτερούς ΝΒAers Πετρό και Τουριάφ και τη νέα γενιά (πάλι στην Αμερική) των Μπατούμ του Πόρτλαντ και Alexis Aijinca των Μπόμπκατς. Πολύ αθλητική ομάδα με αμφίβολη καθοδήγηση και την λιγότερη ευρωπαϊκή νοοτροπία. Στα αξιοσημείωτα η συμμετοχή και του παίκτη του ΠΑΟΚ, του Ντιαρά, που όσο βρεθεί στην προετοιμασία θα διηγείται στους συμπαίκτες του ιστορίες από το παράδοξο παράλληλο σύμπαν της Α1, όπως π.χ. το πως μένεις απλήρωτος ενώ υπογράφεις καλό συμβόλαιο...

Οι Ιταλοί του Ρεκαλκάτι από την άλλη, προσθέτουν τον Στόουνρουκ στο ρόστερ τους και για άλλη μια φορά θα ψάξουν τα σουτ του Μορντέντε, που επέστρεψε από τραυματισμό και των Μπουλέρι και Σοράνια, που δεν οδήγησαν όπως ήλπιζαν τη Μπενετόν. Ο Μπελινέλι - που επίσης είχε θέμα με τραυματισμούς φέτος - θα συνεχίσει την προσπάθεια να χτίσει τη φήμη του, ελπίζοντας σε περισσότερο χρόνο στο Γκόλντεν Στέιτ του χρόνου κι ο Μπαρνιάνι θέλει να ηγηθεί, μάλλον όμως έχοντας περισσότερο στο μυαλό του τη δικαίωση των ιθυνόντων στο Τορόντο, όπου και κατηγορούνται από κοινού με τον Καλντερόν για τον εξευρωπαϊσμό των Ράπτορς που τους οδηγεί στο αργό τέμπο και την αποτυχία...

Αυτά έως τώρα ως προάγγελος του Ευρωμπάσκετ όπου ως τώρα, κατά παράφραση του τίτλου της γνωστής ταινίας, "nothing's quiet on the western front"...

Συνέχεια...

Καλύτερος νέος παίκτης;;;

Ο ΕΣΑΚΕ, με προχθεσινή ανακοίνωσή του, δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον καλύτερο νέο παίκτη του φετινού πρωταθλήματος. Νικητής αναδείχθηκε ο 19χρονος φόργουορντ του Άρη, Κώστας Παπανικολάου, μέσα από μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 50 εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Ο νεαρός διεθνής με την Εθνική Εφήβων, συγκέντρωσε 73 ψήφους, υπερισχύοντας μακράν του 2ου Θοδωρή Ζάρα της ΑΕΛ, που ακολούθησε με 35. Καλό είναι βέβαια να δει κανείς συνολικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και τις προτιμήσεις των δημοσιογράφων. Όσοι το κάνουν, νομίζω ότι θα προβληματιστούν έντονα...

Δεν γνωρίζω ποια ήταν ακριβώς τα κριτήρια των δημοσιογράφων που επέλεξαν τον Παπανικολάου. Τα στατιστικά πάντως του νεαρού, δεν μας πείθουν ότι άξιζε το βραβείο. Μάλλον μας λένε το αντίθετο... Σύμφωνα λοιπόν με την στατιστική υπηρεσία του Κώστα Γαλάνη, ο "καλύτερος νέος" του πρωταθλήματος συμμετείχε σε 12 αγώνες της κανονικής περιόδου, έχοντας συνολικό χρόνο συμμετοχής 52' και 49''... Επίσης, πέτυχε συνολικά ...4 πόντους στο χρόνο αυτό, όλους με βολές! Στα play off οι αριθμοί του παρέμειναν σταθεροί. Συμμετοχή σε 2 μόλις παιχνίδια, με 5 πόντους σε 2' και 45'', που ήταν ο συνολικός του χρόνος παρουσίας στο παρκέ! Και όμως, παρά τα "φτωχά" νούμερα του νεαρού, οι εκπρόσωποι του τύπου φαίνεται να ενθουσιάστηκαν από τη φετινή του παρουσία, αποδίδοντάς του τον σχετικό τίτλο!

Προφανώς και όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν κάποια μορφή μομφής για την αξία του νεαρού. Ο φόργουορντ του Άρη, απέδειξε με τις περσινές εμφανίσεις του στο Ευρωμπάσκετ των εφήβων, πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο παίκτη. Η κριτική μου στρέφεται αφενός στις ομάδες, που "χαντακώνουν" ταλέντα με τα προσόντα του Παπανικολάου και αφετέρου στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, οι οποίοι από ότι φαίνεται δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Παπανικολάου δεν είναι η μοναδική περίπτωση ελπιδοφόρου παίκτη, που φέτος αναλώθηκε στο "σκούπισμα" του πάγκου. Ανάλογη περίπτωση, ήταν και ο Κώστας Σλούκας του Ολυμπιακού (31 ψήφοι...), της ίδιας γενιάς και αυτός. Στη μία περίπτωση, η ομάδα προτίμησε να καλύψει τη θέση που αγωνίζεται ο νεαρός με παίκτες από τη ξένη αγορά, στην άλλη προτιμήθηκε, κατόπιν εισηγήσεως ανθρώπου του τεχνικού του τιμ, ο "καμένος" Ιγκόρ Μιλόσεβιτς. Πέρα λοιπόν του γεγονότος, πως έχουμε που έχουμε λίγους νεαρούς παίκτες, αυτοί δεν απολαμβάνουν εμπιστοσύνης κιόλας.


Όσον αφορά τις προτιμήσεις των εκπροσώπων του τύπου, δε θα σταθώ μόνο στην, κατ' εμέ εκτός λογικής, πρωτιά του νεαρού φόργουορντ του Άρη. Μια πρόχειρη ματιά στη λίστα, αποδεικνύει πως υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως στην ηλικία των 27 κάποιος παίκτης θεωρείται ακόμα νεαρός! Δεν εξηγείται αλλιώς η παρουσία του Κώστα Καϊμακόγλου στην 6η θέση, με 21 ψήφους! Επίσης άλλοι "νέοι" παίκτες που ενθουσίασαν ορισμένους, ήταν οι ...25χρονοι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (18 ψήφοι), Γιώργος Πρίντεζης (9 ψήφοι) και Στράτος Περπέρογλου (5 ψήφοι)! Νομίζω ότι δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια...


Ωραίες λοιπόν οι ψηφοφορίες αλλά θα πρέπει τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων να ανταποκρίνονται στο βραβείο το οποίο απονέμεται κάθε φορά. Ας παραδειγματιστούμε από τους πρωτοπόρους μπασκετικά (λυπάμαι που το λέω...) Ισπανούς, οι οποίοι έχουν μετατρέψει το αντίστοιχο δικό τους βραβείο, σε βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου(rookie) παίκτη. Ένα βραβείο που φέτος κατέκτησε ο Αμερικανός Μπραντ Όλεσον, ο οποίος στην παρθενική του παρουσία στην ACB έκανε καταπληκτικές εμφανίσεις με τη Φουενλαμπράδα. Γιατί, κατά την άποψή μου, ο Παπανικολάου δεν ήταν ο καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος (πως να είναι άλλωστε αφού η ομάδα του δεν τον χρησιμοποιούσε) και ούτε οι Καϊμακόγλου, Πρίντεζης και Περπέρογλου βρίσκονται στο "άνθος" της νιότης τους, ώστε να συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ψηφοφορία...


Συνέχεια...

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Όταν ο Γιόνας άνοιξε τα χαρτιά του

Ο Γιόνας Καζλάουσκας, όπως ίσως έχετε ενημερωθεί, ανακοίνωσε την προεπιλογή των παικτών που θα στελεχώσουν την Εθνική Ελλάδος, προκειμένου οι "πολύ σκληροί για να πεθάνουν" από την προετοιμασία στο Καρπενήσι να εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα επί πολωνικού εδάφους. Ας ξεκινήσουμε παρουσιάζοντας, όμως, τις κλήσεις του λιθουανού τεχνικού:

Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Ζήσης, Κώστας Καϊμακόγλου, Νικ Καλάθης, Γιάννης Καλαμπόκης, Κώστας Κουφός, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Γιάννης Μπουρούσης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Στράτος Περπέρογλου, Γιώργος Πρίντεζης, Βασίλης Σπανούλης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Δημήτρης Τσαλδάρης και Αντώνης Φώτσης. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το ονόματα, αλλά η ίδια γεύση μένει πάλι στο τέλος: αυτός ο κορμός θυμίζει Παναγιώτη Γιαννάκη! Ο Καζλάουσκας, παρότι ενστερνίζεται διαφορετική φιλοσοφία στο παιχνίδι του απ' ότι ο προκάτοχός του, εντούτοις δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του ούτε στην πετυχημένη συνταγή των περασμένων χρόνων αλλά ούτε και να αγνοήσει τα ποιοτικά (αμυντικογενή και physical) χαρακτηριστικά των διεθνών. Ωστόσο, θα καλωσορίσουμε τον ομοσπονδιακό προπονητή με τις πατροπαράδοτες ενστάσεις κριτικάροντας, σε πρώτη ανάλυση, το σκεπτικό που ακολούθησε προκειμένου να καταλήξει στους 17 εκλεκτούς του. Πάμε, λοιπόν:
  1. Οι κλήσεις της αμφιλεγόμενης τριπλέτας: Παπαλουκά - Διαμαντίδη - Βασιλόπουλου. Οι παίκτες έχουν εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την συμμετοχή τους στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Παραταύτα ο Καζλάουσκας δήλωσε διατεθειμένος να περιμένει, ακόμη και αν χρειαστούν περισσότερο χρόνο διακοπών/ αποθεραπείας, αρκεί να τους δει ντυμένους με τα γαλανόλευκα στην τελική φάση. Η προνομιακή μεταχείριση των old schools είναι ουσιαστικά αναπόφευκτη, αφού ενδεχόμενη απουσία τους από το τουρνουά θα μετατρέψει τα αποδυτήρια και το παιχνίδι σε παιδική χαρά. Άραγε θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση όσοι προτιμήσουν να εργαστούν επί αμερικανικού εδάφους σε κάποια camps, trials ή και προπονήσεις των ομάδων στις οποίες ανήκουν;
  2. Δεν υπάρχουν τριάρια στην ομάδα. Κακά τα ψέματα, ο Περπέρογλου δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του το βαρύ φορτίο της θέσης στην οποία αγωνίζεται, πολύ περισσότερο αν λείψει ο άνθρωπος που πάντα σπεύδει με μια γομολάστιχα να σβήσει τα ορθογραφικά λάθη των συμπαικτών του στην περιφέρεια. Παρόλα αυτά ο Γιόνας δεν τόλμησε να σηκώσει το κόκκινο τηλέφωνο και να πληκτρολογίσει το 0039 που αντιστοιχεί στον διεθνή τηλεφωνικό κωδικό Ιταλίας, προκειμένου να πει το πολυπόθητο DA στον Κώστα Βασιλειάδη. Ο shooting guard της Μοντεγκρανάρο περίμενε διακαώς το ΝΑΙ στο σιωπηρό αίτημά του για συμμετοχή στην Εθνική, αλλά εισέπραξε το ΝΕ στην γλώσσα του Λιθουανού τεχνικού, που μεταφράζεται σε ΟΧΙ. Από την άλλη, η κλήση Καλαμπόκη αντιμετωπίζεται με συμπάθεια αλλά και με απορία. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα δει το τουρνουά από την τηλεόραση, οπότε ποιος ο λόγος ταλαιπωρείας και στέρησης μιας θέσης από κάποιους άλλους. Αν θέλησαν να τον επιβραβεύσουν για την φιλότιμη προσπάθεια που κάνει καιρό τώρα (όχι φέτος πάντως), διάολε ας του δώσουν μια πλακέτα. Τα ίδια ισχύουν για Τσαλδάρη, αν και έχει περισσότερες πιθανότητες ελέω έλλειψης λύσεων.
  3. Η ομοσπονδία έχει αναγάγει σε υπαρξιακό θέμα την πιστή εφαρμογή του περίφημου αναπτυξιακού προγράμματος. Τι σημαίνει αυτό; Επιτυχίες, επιτυχίες, επιτυχίες... Έτσι ώστε να πάει με τα τεκμήριά της στην Πολιτεία και να πει: "Κύριοι αποδίδουμε. Λεφτά παρακαλώ. Πολλά...". Με την πίεση εξαρχής ασφυκτική, ο Λιθουανός ποντάρει σε σίγουρα χαρτιά και δεν καλεί παίκτες, προκειμένου να επιβραβεύσει την πολύ καλή τους αγωνιστική σεζόν που πραγματοποίησαν. Παπανικολάου, Παπαμακάριος, Χαραλαμπίδης είναι κάποιοι από αυτούς. Με το παράπονο έμειναν. Όπως επίσης και οι λεγεωνάριοι Κακιούζης, Ντικούδης, Γιαννούλης, κλπ. Το όνομα του Λάζου δεν τολμώ καν να το αναφέρω - θα πέσει φωτιά να μας κάψει...
Με αυτά και με αυτά ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος γκρίνιας. Κάποτε ο Καζλάουσκας ως προπονητής του Ολυμπιακού είχε εκφράσει παράπονα για την ακατανόητη πίεση που του ασκούσαν οι ερυθρόλευκοι οπαδοί. Τώρα η πίεση διαχέεται σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται. Καλωσήλθες Γιόνας, μας έλειψες!

Συνέχεια...

Μουσακάς ή πικ ν ρολ;

Ο Σταν Βαν Γκάντυ είναι ο προπονητής, υπό την καθοδήγηση του οποίου οι Ορλάντο Μάτζικ κατάφεραν να φτάσουν στους τελικούς των Playoffs του ΝΒΑ. Όμως, κάτι το παρουσιαστικό του, κάτι η έμπνευσή του στον τέταρτο τελικό, όταν προηγούμενος με τρεις πόντους επέλεξε να παίξει άμυνα στα τελευταία δευτερόλεπτα (τελικά έφαγε το τρίποντο και έχασε στην παράταση), συντέλεσαν στο γεγονός να αποτελέσει αντικείμενο σκληρής κριτικής με έντονα σατυριστικά στοιχεία. Σε σημείο, μάλιστα, που έφτασαν να τον παρομοιάσουν με Έλληνα ιδιοκτήτη εστιατορίου. Την δουλειά ανέλαβε να την κάνει διάσημη σατυριστική εκομπή των ΗΠΑ, όπου πάνω στην φωνή του τεχνικού πατάνε απίστευτες ατάκες ενός μίμου του. Κατά τη διάρκεια του time out αντί για pick n' roll, high low κλπ, η παραγγελία στους παίκτες του αφορά σε σπανακόπιτα, γύρο κοκ. Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί...



ΥΓ: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις των ελληνικών μπασκετικών δρώμενων είναι εντελώς συμπτωματική (;)

Συνέχεια...

Τα σχέδια του Τζόρντι (Μέρος 4ο και ...μάλλον τελευταίο)

Επιτέλους... Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε χθες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν τη νέα χρονιά στους ομίλους και στα προκριματικά. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές, σε σχέση με τη λίστα που σας παρουσιάσαμε την τελευταία φορά μέσα από το Greek Hoopz, οι οποίες οφείλονται σε συμπληρωματικές διευκρινίσεις που έκανε η διοργανώτρια αρχή, στην τελευταία συνέλευση των μετόχων, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα που μας πέρασε, στη Βαρκελώνη. Υπάρχουν όμως ακόμα κάποια "σκοτεινά" σημεία στην επιλογή των ομάδων, που προκαλούν αρκετό προβληματισμό. Πάμε να δούμε, πως ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν με κλειστό (τριετές) συμβόλαιο τύπου Α, είναι γνωστές από καιρό και είναι οι: Μπαρτσελόνα, Ταού, Ρεάλ, Μάλαγα (Ισπανία), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Σιένα, Ρόμα (Ιταλία), Εφές Πίλσεν, Ούλκερ (Τουρκία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Μακάμπι (Ισραήλ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία).

Οι ομάδες που θα αγωνιστούν απευθείας στην Ευρωλίγκα με μονοετές συμβόλαιο τύπου Β, καθώς και αυτές των προκριματικών, προκύπτουν, ως γνωστόν από τον πίνακα-έμπνευση του Ισπανού παράγοντα, Τζόρντι Μπερτομέου. Ο πίνακας, ύστερα από τις τελικές ρυθμίσεις της Ευρωλίγκα, διαφοροποιείται από τον πίνακα που σας παρουσιάσαμε εμείς την τελευταία φορά. Οι διαφορές αυτές θα επεξηγούνται με αστερίσκο.


ΧΩΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΡΙΤΟΣ
Ισπανία x x x
Ιταλία x 8 (Αρμάνι Μιλάνο) 11 (Μπένετον Τρεβίζο)
Ελλάδα x x 12 (Μαρούσι)
Ρωσία x 9 (Κίμκι)**
Γαλλία 1 (Βιλερμπάν) 10 (Ορλεάνη)
Τουρκία x x
Λιθουανία 2 (Λιέτουβος Ρίτας)*
x
Σερβία 3 (Παρτιζάν) 16 (Χέμοφαρμ)***
Κροατία 4 (Τσιμπόνα) 17 (Ζαντάρ)
Σλοβενία 5 (Ολύμπια Λιουμπλιάνας)

Γερμανία 6 (Βόννη ή Όλντενμπουργκ)

Πολωνία 7 (Πρόκομ)

Βέλγιο 13 (Σαρλερουά)

Λετονία 14 (Βέντσπιλς)

Ουκρανία 15 (Αζόβμας)

Ισραήλ χ

Τσεχία 18 (Νίμπουρκ)

Ολλανδία 19 (Άμστερνταμ)

Αφού υπενθυμίσουμε, ότι με bold είναι οι ομάδες που παίζουν απευθείας στους ομίλους και με πλάγια αυτές που θα δώσουν προκριματικούς αγώνες, πάμε να δούμε τι ακριβώς σημαίνουν οι αστερίσκοι του πίνακα.

Λιέτουβος Ρίτας κέρδισε την απευθείας συμμετοχή της στη διοργάνωση, τόσο ως πρωταθλήτρια Λιθουανίας όσο και ως νικήτρια του Eurocup. Η ομάδα του Βίλνιους, αποφάσισε να κάνει χρήση του ετήσιου συμβολαίου τύπου Β, που κέρδισε ως πρωταθλήτρια στη χώρα της. Έτσι το ετήσιο συμβόλαιο τύπου Γ, που προσφέρεται στο νικητή του Eurocup, μετατράπηκε αυτόματα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της διοργανώτριας αρχής, σε wild card για απευθείας συμμετοχής στους ομίλους! Μια wild card, που δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη, που αφορά την τελευταία ομάδα των προκριματικών.


**Η παραπάνω wild card δόθηκε τελικά στην Κίμκι! Έτσι οι Ρώσοι, που είχαν κερδίσει με βάση τον πίνακα ως φιναλίστ του πρωταθλήματος του Ρωσίας, μια θέση στα προκριματικά, θα αγωνιστούν απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης. Και ενώ λοιπόν, όλοι περίμεναν ότι τη θέση των Ρώσων στα προκριματικά, θα την έπαιρνε η πρώτη επιλαχούσα ομάδα με βάση τον πίνακα, η Ευρωλίγκα πρωτοτύπησε ξανά! Με σκεπτικό που κανείς δεν γνωρίζει, η θέση αυτή καλύφθηκε με μια νέα wild card, η οποία κατέληξε στα χέρια των Γερμανών της Άλμπα Βερολίνου. Μεγάλη "ριγμένη" της υπόθεσης ήταν η 16η ομάδα του πίνακα, η σερβική Χέμοφαρμ. Η άλλη wild card των προκριματικών, δόθηκε στη γαλλική Λε Μαν, όπως είχε υποσχεθεί ο Μπερτομέου στους Γάλλους.


***Οι ομάδες που εκπροσωπούν τις πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία) δεν προκύπτουν από τα εθνικά πρωταθλήματα αλλά από μια συνδυαστική βαθμολογία, στην οποία υπολογίζονται οι επιδόσεις των ομάδων στην Αδριατική Λίγκα και στο εγχώριο Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Για αυτό το λόγο, στον πίνακα στη θέση του φιναλίστ Σερβίας δεν υπάρχει ο Ερυθρός Αστέρας, που έπαιξε στους φετινούς τελικούς, αλλά η Χέμοφαρμ, η οποία προηγείται των "ερυθρολεύκων" στη σχετική βαθμολογία.


Συνοπτικά λοιπόν, οι 22 ομάδες των ομίλων και οι 8 των προκριματικών, έχουν ως εξής:


Απευθείας στους ομίλους:
Μπαρτσελόνα, Ταού, Ρεάλ, Μάλαγα (Ισπανία), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Σιένα, Ρόμα (Ιταλία), Εφές Πίλσεν, Ούλκερ (Τουρκία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Μακάμπι (Ισραήλ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Βιλερμπάν (Γαλλία), Παρτιζάν (Σερβία), Τσιμπόνα (Κροατία), Ολύμπια Λιουμπλιάνας (Σλοβενία), Βόννη ή Όλντενμπουργκ (Γερμανία), Πρόκομ (Πολωνία), Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία), Κίμκι (Ρωσία).

Προκριματικός γύρος: Μπένετον Τρεβίζο (Ιταλία), Μαρούσι (Ελλάδα), Ορλεάνη (Γαλλία), Σαρλερουά (Βέλγιο), Βέντσπιλς (Λετονία), Αζόβμας (Ουκρανία), Άλμπα (Γερμανία), Λε Μαν (Γαλλία).

Η κλήρωση της διοργάνωσης θα γίνει στις 8 Ιουλίου στη Βαρκελώνη και επικεφαλής των 4 ομίλων, που θα σχηματιστούν, αναμένεται να τοποθετηθούν οι ομάδες του τελευταίου F4 (Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός). Όσον αφορά τον προκριματικό γύρο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει δύο φάσεις (προημιτελικά και ημιτελικά) διπλών αγώνων (μέσα- έξω), μέχρι να προκύψει το τελικό ζευγάρι, που θα προκριθεί στην Ευρωλίγκα. Οι υπόλοιπες 6 ομάδες, θα πάρουν μέρος στο Eurocup της επόμενης περιόδου, για το οποίο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους διοργανωτές.


Συνέχεια...

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Καλοκαιρινές και ...μπασκετικές διακοπές

Πολύ μπάσκετ περιλαμβάνει το καλεντάρι της FIBA για το φετινό καλοκαίρι. Πριν λοιπόν πάρουμε το δρόμο για κάποια παραλία, ας ρίξουμε μια ματιά στις σημαντικότερες διεθνείς διοργανώσεις, που θα διεξαχθούν μέσα στο τρίμηνο που ακολουθεί. Ας ξεκινήσουμε με τα τουρνουά που παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Μετά το Ευρωμπάσκετ των γυναικών που έκανε την αρχή και τους Μεσογειακούς Αγώνες που αρχίζουν την Πέμπτη, το επόμενο μεγάλο ραντεβού του ελληνικού μπάσκετ είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (U19), το οποίο θα διεξαχθεί στην Νέα Ζηλανδία από 2 έως 12 Ιουλίου. Ανάμεσα στις 16 ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά, βρίσκεται και η ελληνική εθνική ομάδα, με την ίδια σύνθεση που πέρυσι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U18 στα γήπεδα του Πύργου και της Αμαλιάδας. Οι διοργανώσεις των "μικρών" εθνικών ομάδων έχουν την τιμητική τους αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα μάλιστα θα φιλοξενήσει μία από αυτές. Πρόκειται για το Ευρωμπάσκετ Νέων (U20) που θα διεξαχθεί από 16 έως 26 Ιουλίου στη Ρόδο. Τα Ευρωμπάσκετ Παίδων (U16) και Εφήβων (U18) θα διεξαχθούν, το πρώτο από 6 έως 16 Αυγούστου και το δεύτερο από 23 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, σε Κάουνας και Μετζ αντίστοιχα. Εννοείται, πως η Ελλάδα εκπροσωπείται σε όλες τις παραπάνω διοργανώσεις. Παρόμοια τουρνουά θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι και για τις αντίστοιχες κατηγορίες των γυναικών. Εδώ βέβαια, ελληνική εκπροσώπηση θα υπάρχει μόνο στο Ευρωμπάσκετ Κορασίδων (U16), που θα λάβει χώρα στη Νάπολη της Ιταλίας από 30 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου.

Η καρδιά του ελληνικού μπάσκετ αναμένεται να χτυπήσει ακόμα πιο δυνατά στις αρχές του επόμενου Σεπτέμβρη. Αιτία θα είναι το Ευρωμπάσκετ Ανδρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, το διάστημα 7 έως 20 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το τουρνουά, η εθνική ομάδα στοχεύει σε ένα νέο ξεκίνημα, υπό τις οδηγίες του καινούριου ομοσπονδιακού τεχνικού Γιόνας Καζλάουσκας. Για τη φετινή χρονιά, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά πρωταθλήματα εθνικών ομάδων. Η αρχή θα γίνει με το Αφρικανικό Πρωτάθλημα ή Αφρομπάσκετ που θα διεξαχθεί στην Τρίπολη της Λιβύης από 5 έως 15 Αυγούστου. Την ίδια περίοδο, 6 έως 16 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στην κινεζική πόλη Τιαν Γιν, το αντίστοιχο πρωτάθλημα των εθνικών ομάδων της Ασίας ενώ το διάστημα 26 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου, το Πούερτο Ρίκο θα φιλοξενήσει τις 10 καλύτερες ομάδες της αμερικανικής ηπείρου, που θα συμμετάσχουν στο φετινό Παναμερικανικό Πρωτάθλημα. Εν τω μεταξύ, στις 23 και 25 Αυγούστου, οι συνήθεις "ύποπτοι" Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, θα αναμετρηθούν σε διπλούς αγώνες με έπαθλο το Πρωτάθλημα Ωκεανίας. Όλα τα παραπάνω πρωταθλήματα, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα φέτος, καθώς αποτελούν ταυτόχρονα και διαδικασία πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 που θα διεξαχθεί στην Τουρκία.

Κλείνοντας, αφού ευχηθούμε καλό μπασκετικό καλοκαίρι, σας παραθέτουμε τη λίστα, όπου παρουσιάζονται συνοπτικά όλες οι σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις του φετινού καλοκαιριού (με bold οι διοργανώσεις που υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση).

Μουντομπάσκετ Εφήβων (U19), Όκλαντ-Νέα Ζηλανδία, 2/07-12/07
Ευρωμπάσκετ Νεανίδων (U18), Σομπερτάλιε-Σουηδία, 2/07-12/07
Ευρωμπάσκετ Νέων Γυναικών (U20), Γκντίνια-Πολωνία, 9/07-19/07
Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών (U20), Ρόδος-Ελλάδα, 16/07-26/07
Ευρωμπάσκετ Εφήβων (U18), Μετζ-Γαλλία, 23/07-2/08

Μουντομπάσκετ Νεανίδων (U19), Μπανγκόκ-Ταϊλάνδη, 23/07-2/08
Ευρωμπάσκετ Κορασίδων (U16), Νάπολη-Ιταλία, 30/07-9/08
Αφρικανικό Πρωτάθλημα, Τρίπολη-Λιβύη, 5/08-15/08
Ασιατικό Πρωτάθλημα, Τιαν Γιν-Κίνα, 6/08-16/08
Ευρωμπάσκετ Παίδων (U16), Κάουνας-Λιθουανία, 6/08-16/08
Πρωτάθλημα Ωκεανίας, Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία, 23/08 & 25/08

Αμερικανικό Πρωτάθλημα, Σαν Χουάν-Πουέρτο Ρίκο, 26/08-6/09

Ευρωμπάσκετ, Πολωνία, 7/09-20/09

Συνέχεια...

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Αγγαρεία ή ευκαιρία;

Μεσογειακή ομάδα ανδρών. Μια "ριγμένη" ομάδα, αφού συγκροτείται για να συμμετάσχει σε μια εκ των πραγμάτων υποβαθμισμένη διοργάνωση με ελάχιστη προβολή. Πόσοι άραγε γνωρίζουν που θα πραγματοποιηθούν φέτος οι Μεσογειακοί αγώνες*; Συνήθως την συγκεκριμένη ομάδα την στελεχώνουν νεαροί παγκίτες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και αιώνια ταλέντα που ζητούν ευκαιρία για λίγο θόρυβο (μια εξαίρεση ήταν η ομάδα του 2001 με τους Σπανούλη, Ζήση, Ταπούτο, κλπ, που τελικά κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο). Γι'αυτό και όταν νεαροί Έλληνες με ουσιαστική συμμετοχή στις ομάδες τους, ακούνε προορισμό μέσω της Μεσογείων, την κάνουν από Κατεχάκη και κατευθύνονται είτε για κάποια άλλη Εθνική ομάδα είτε για παραλίες με πλούσια αμμουδιά. Όπως και να έχει, Εθνική ομάδα είναι και αυτή και κάποιος πρέπει να την υποστηρίξει. Έτσι, λοιπόν, ο κλήρος έπεσε για φέτος στους: Θεοφάνη Κουμπούρα (Μαρούσι), Δημήτρη Καλαϊτζίδη (Πανελλήνιος), Δημήτρη Καραδολάμη (Άρης), Αλέξανδρο Κυρίτση (ΠΑΟΚ), Δημήτρη Λόλα (Καβάλα), Ιγκόρ Μιλόσεβιτς (Ολυμπιακός), Δημήτρη Μαυροειδή (Μαρούσι), Σταύρο Τουτζιαράκη (Μαρούσι), Νίκο Παπανικολάου (Ηλυσιακός), Ίαν Βουγιούκα (Ολυμπιακός), Πέτρο Νοέα (Μαρούσι) και Γάιο Σκορδίλη (Άρης). Καθόλου άσχημα ονόματα για τέτοια αγγαρεία...

Ήδη το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδωσε κάποιους αγώνες στη Μπιέλα της Ιταλίας, προκειμένου να δεθεί το σύνολο και να ζυμωθούν στην φιλοσοφία του Ομοσπονδιακού προπονητή Γιάννη Γιαννόπουλου και του συνεργάτη του Νίκου Σειραγάκη. Ο απολογισμός του τουρνουά ήταν θετικός, καθώς η Εθνική κατέκτησε δυο ροζ φύλλα αγώνα απέναντι σε Ιταλία (79-67) και Ιορδανία (78-75), ενώ γνώρισε την ήττα στην αυλαία του τουρνουά από τους Κροάτες (70-81).

Πλέον η ομάδα έχει μπει στην τελική ευθεία για την πολυσυζητημένη διοργάνωση. Σε αυτήν συμμετέχουν 9 Ομάδες χωρισμένες σε 2 Ομίλους:
Α’ Όμιλος : Ελλάδα, Μαρόκο, Κροατία, Σερβία
Β’ Όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Λιβύη

Το πρόγραμμα των αγώνων της Εθνικής ομάδας Ανδρών είναι:
Α ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
28/06/2009 ΕΛΛΑΔΑ-ΣΕΡΒΙΑ
29/06/2009 ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ
30/06/2009 ΕΛΛΑΔΑ-ΜΑΡΟΚΟ

Επειδή πλάνα από την συγκεκριμένη Εθνική μάλλον δύσκολα θα δουν το φως της δημοσιότητας, το Greek Hoopz σας παρουσιάζει στιγμές από το φιλικό με την Εθνική Ιταλίας.


*Οι Αγώνες θα διεξαχθούν στην Πεσκάρα της Ιταλίας

Συνέχεια...

"Παγκόσμιες"!

Το όνειρο έγινε τελικά πραγματικότητα! Η εθνική ομάδα των γυναικών, με τη νίκη της επί της Ιταλίας με 60-56, κατέκτησε την θέση στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010! Μια επιτυχία τεράστια για το απαξιωμένο ελληνικό γυναικείο μπάσκετ, η οποία υποχρεώνει πλέον τους φορείς του αθλήματος να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα του χώρου. Ας αφήσουμε όμως τα ...ευχολόγια και ας δούμε μαζί, ποια ήταν τα 5 βασικά συστατικά της επιτυχίας των κοριτσιών του Κώστα Μίσσα:

1. Το καλό κλίμα μέσα στην ομάδα: Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στο εσωτερικό της ελληνικής ομάδας ήταν εξαιρετική από την αρχή της προετοιμασίας. Οι σχέσεις των κοριτσιών ήταν άριστες και κάθε παίκτρια είχε αντιληφθεί το ρόλο της μέσα στην ομάδα. Ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα, ούτε καν από κορίτσια που είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής.

2. Πάθος και ψυχή: Ο τρόπος που αγωνίζονταν οι Ελληνίδες παίκτριες, σε έκανε πολλές φορές να αναρωτιέσαι, που βρίσκουν αυτά τα τεράστια ψυχικά αποθέματα. Από τις παθιασμένες βουτιές αυτοθυσίας στην άμυνα μέχρι και τους ψυχωμένους πανηγυρισμούς ύστερα από πετυχημένες ενέργειες στο παρκέ, η αγωνιστικότητα ήταν έκδηλη σε όλες τις αντιδράσεις της ομάδα. Αποκορύφωμα της θέλησης των κοριτσιών, ήταν οι αρκετές ανατροπές σε σκορ που πέτυχαν σε αυτά το τουρνουά, με κυριότερη βέβαια την επιστροφή από το -11 στον τελευταίο και κρίσιμο αγώνα με την Ιταλία.

3. Άμυνα: Το Α και το Ω αυτής της ομάδας στο φετινό Ευρωμπάσκετ, ήταν η αμυντική της τακτική. Αν και διαθέτοντας την 2η κοντύτερη ομάδα της διοργάνωσης, η ελληνική ομάδα κατόρθωσε να περιορίσει αισθητά το inside game των αντιπάλων της. Ταυτόχρονα, η καλή περιφερειακή άμυνα έφερε αρκετά κλεψίματα, που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετούς εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Η Ελλάδα ήταν η καλύτερη αμυντική ομάδα του Ευρωμπάσκετ, καθώς δέχθηκε συνολικά 510 πόντους (56,7 μ.ο.) και η 3η καλύτερη ομάδα στον τομέα των κλεψιμάτων με 83 κλεψίματα (9,2 μ.ο.).

4. Εβίνα Μάλτση: Αποτελεί οξύμωρο σχήμα, το γεγονός πως σε αυτό το τουρνουά, η MVP δεν επιλέχθηκε από τη νικήτρια ομάδα αλλά από τη μόλις 5η ομάδα της κατάταξης, δηλαδή την Ελλάδα! Πως θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που η ηγέτης της ελληνικής ομάδας, Εβίνα Μάλτση, ήταν: 1η σκόρερ του τουρνουά με 203 πόντους (22,6 μ.ο.), 1η στα κλεψίματα με συνολικά 28 (3,1 μ.ο.), 1η σε εύστοχα τρίποντα με 33 (3,7 μ.ο.) και 1η σε ευστοχία στις ελεύθερες βολές με 90,9% (30/33)!

5. Κώστας Μίσσας: Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Μίσσας, έδωσε ρεσιτάλ σε αυτό το τουρνουά. Ο ελληνικός πάγκος πιστώνεται την πολύ καλή ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας, το άψογο scouting και την εξαιρετική τακτική μέσα στο παρκέ. Τα εύσημα ανήκουν βεβαίως και στον άμεσο συνεργάτη του και προπονητή του πρωταθλητή Αθηναϊκού, Τζώρτζη Δικαιουλάκο. Ακόμα όμως και ύστερα από αυτή την μεγάλη επιτυχία, δε λείπουν οι κατήγοροι του ομοσπονδιακού προπονητή... Αυτοί που του καταλογίζουν λάθη στο κοουτσάρισμα σε ματς που χάθηκαν στον πόντο, όπως με την Πολωνία και κακή διαχείριση του rotation... Εγώ αυτό που ξέρω, είναι πως ο Μίσσας οδήγησε το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ στην μεγαλύτερη επιτυχία του! Αν έλεγες σε κάποιον πριν την έναρξη του τουρνουά, ότι η ελληνική ομάδα θα έχανε την πρόκριση στα ημιτελικά στο καλάθι και θα προκρινόταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μάλλον θα σε χαρακτήριζε (επιεικώς) ...υπερβολικό!

Κλείνω με λίγα σχόλια, γενικότερα για τη διοργάνωση. Η Γαλλία αναδείχθηκε πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης, κερδίζοντας μάλιστα όλους τους αγώνες που έδωσε στο τουρνουά. Ήταν η πληρέστερη ομάδα και οι 2/2 νίκες της επί της πρώην "αυτοκράτειρας" Ρωσίας, δε νομίζω πως αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Απογοήτευσαν δύο ομάδες, που πέρυσι αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Τσεχία, που έμεινε τελικά εκτός 8άδας και η Λετονία, η οποία, αν και διοργανώτρια, αρκέστηκε μόλις στην 7η θέση της τελικής κατάταξης. Πάντως το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ στην Ευρώπη, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τις παγκόσμιες "υπερδυνάμεις". Δύσκολα κάποια από τις ομάδες που διακρίθηκαν σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, θα καταφέρει να χτυπήσει στο άμεσο μέλλον τα μεγαθήρια του παγκόσμιου μπάσκετ, την Αυστραλία και (πολύ περισσότερο) τις ΗΠΑ.

Για το τέλος, απολαύστε στο βίντεο που ακολουθεί, το συρτάκι της νίκης που χόρεψαν τα κορίτσια μας, μετά τη λήξη του νικηφόρου αγώνα ενάντια στις Ιταλίδες.



Υ.Γ.: Θεαματικό το Ρολάν Γκαρός, καλό το Μπρούνο Ζάουλι και όμορφο το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Όμως το μπάσκετ είναι αυτό που φέρνει ανελλιπώς διακρίσεις στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια. Έπρεπε τουλάχιστον, να γίνει μια προσπάθεια να μεταδοθούν τα ματς της εθνικής από τους προημιτελικούς και έπειτα. Ελπίζω του χρόνου στο Παγκόσμιο στην Τσεχία, η ΕΡΤ να μας κάνει την τιμή...

Συνέχεια...

Μια φωτογραφία χίλιες υποσχέσεις

Ασφαλώς και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πρόεδρος της FIBA Europe Γιώργος Βασιλακόπουλος παραβρέθηκε στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ γυναικών. Μάλιστα η άφιξή του συνδυάστηκε με την πρόκριση της Εθνικής ομάδας στους προημιτελικούς της διοργάνωσης και η παρουσία του εντάσσεται, πέρα από τον θεσμικό του ρόλο, στην εκστρατεία πιστοποίησης της επιτυχίας του "αναπτυξιακού προγράμματος", που προωθεί μέσω της εγχώριας Ομοσπονδίας. Αλήθεια, τι πρεσβεύει το συγκεκριμένο φιλόδοξο εγχειρίδιο που συχνά επικαλείται ο "Σωλήνας"; Η αγωνιστική συμμετοχή στις χαμηλές κατηγορίες, η ανάδειξη ταλέντων από την περιφέρεια, οι πρώτες θέσεις που οι Εθνικές ομάδες κατακτούν στις διεθνείς διοργανώσεις είναι οι κύριες συνιστώσες που θεμελιώνουν το περιβόητο "αναπτυξιακό πρόγραμμα". Οι δυο πρώτοι πυλώνες αποτελούν αντικείμενα κριτικής σε κάποιο άλλο ίσως άρθρο, αλλά με αφορμή την κατάκτηση της πέμπτης θέσης από τις Ελληνίδες, κρίνεται σκόπιμη η κατάθεση μιας παρατήρησης σχετικά με τον τρίτο άξονα ανάπτυξης. Το γυναικείο μπασκετικό οικοδόμημα είναι σαθρό. Οι βάσεις του δεν είναι στέρεες, αφού η ανυποληψία των περισσότερων παραγόντων, που συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα το καθιστούν παντελώς αναξιόπιστο και επιεικώς ερασιτεχνικό ως προς την φιλοσοφία του. Οι πρωταγωνίστριες (όσες έχουν απομείνει και αγωνίζονται εντός συνόρων) καταπίνουν την περηφάνιά τους όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν 15χρονες και 16χρονες αθλήτριες, προϊόντα "φεσομένων" ομάδων, γουρλώνουν τα μάτια τους μήπως και ξεχωρίσουν κάποιο νέο πρόσωπο στις κερκίδες εκτός των 5-10 ανθρώπων που τους γνωρίζουν ονομαστικά και φυσικά, κυνηγούν τις διοικήσεις με το τουφέκι για κανένα χαρτζιλίκι... Επομένως, αν η συμβολή της ομοσπονδίας στην επιτυχία των κοριτσιών περιορίζεται στη χρηματοδότηση της διαμονής της Εθνικής στον τόπο διεξαγωγής και στην παροχή ειδών αθλητικής ένδυσης, τότε μάλλον οι ψηλά ιστάμενοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις επινίκιες φωτογραφίες. Από υποσχέσεις χορτάσαμε! Σ'αυτές έχουν χώρο ΜΟΝΟ οι αθλήτριες και το σταφ της ομάδας. Say cheeeeese!

Υ.Γ.: Για το αγωνιστικό μέρος της ξέφρενης πορείας της Εθνικής στα γήπεδα της Λετονίας θα ακολουθήσει κείμενο από το Sixama, που παρακολούθησε όλους τους αγώνες και έχει εμπεριστατωμένη άποψη για τα πεπραγμένα.

Συνέχεια...
Related Posts with Thumbnails