Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

...and Justice for All

Έπρεπε μάλλον να φτάσουμε στα μέσα του Μάρτη, για να βγει από τη "χειμερία νάρκη" του το ΑΣΕΑΔ. Το ανώτατο αθλητικό δικαιοδοτικό όργανο, αποφάσισε επιτέλους για την τύχη του αγώνα ΑΕΚ-Πανιώνιος, για την 3η αγωνιστική της Α1. Συγκεκριμένα, απέρριψε την προσφυγή της ομάδας της Νέας Σμύρνης και επικύρωσε την πρότερη απόφαση του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ, σύμφωνα με την οποία το φάουλ από το οποίο προήλθαν οι βολές του Καλαμπόκη για να ισοφαρίσει ο Πανιώνιος και να οδηγηθεί τελικά το ματς στην παράταση ήταν εκπρόθεσμο. Έτσι, αν και χρειάστηκε να περάσουν τελικά...5 μήνες(!) αποδόθηκε οριστικά και τελεσίδικα δικαιοσύνη.

Ας ξεκαθαρίσω, αρχικά, ότι η απόφαση κατ' εμέ είναι σωστή. Το σκεπτικό όμως με το οποίο πάρθηκε νομίζω ότι είναι αφορμή για προβληματισμό. Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, παράγοντες και φίλαθλοι του Πανιωνίου, υπενθύμιζαν σε όλους μια ανάλογη φάση που συνέβη σε παιχνίδι του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Σμύρνη το 2002. Τότε ήταν ο Μποντίρογκα που με εκπρόθεσμο τρίποντο έδωσε τη νίκη στους "πράσινους" με 89-88 αλλά η ένσταση του Πανιωνίου πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων από τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ. Μπορεί βέβαια οι δύο περιπτώσεις να φαίνονται ίδιες μεταξύ τους αλλά δεν είναι. Το βίντεο του αγώνα αποδεικνύει βέβαια πως και στα δύο παιχνίδια οι επίμαχες φάσεις είναι εκτός χρόνου. Όμως ο αθλητικός δικαστής δε δικάζει με βάση το βίντεο αλλά με βάση τα όσα γράφουν διαιτητές και παρατηρητής στο φύλλο αγώνα. Και ενώ στο ματς του 2002 οι διαιτητές έγραψαν ότι το καλάθι ήταν εμπρόθεσμο, στο ματς των Πατησίων, όλως παραδόξως, ανέφεραν πως "δεν έχουν άποψη για τη φάση" και γενικότερα εξέφραζαν αμφιβολίες για ένα σφύριγμα που οι ίδιοι καταλόγισαν λίγη ώρα πριν! Άλλωστε σε αυτό το γεγονός στηρίχθηκε η δικαίωση της ΑΕΚ και όχι στο βίντεο της τηλεοπτικής μετάδοσης.

Πως όμως θα μπορούσε να αποφευχθεί όλο αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με το συγκεκριμένο αγώνα; Η απάντηση είναι απλή: Ας καθιερώσει επιτέλους ο ΕΣΑΚΕ τη χρήση του instant replay στους αγώνες της Α1 όπως γίνεται και σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Αυτό όμως να ισχύει με μια απαράβατη προϋπόθεση: Η χρήση του βίντεο να γίνεται από τους διαιτητές μονάχα σε περιπτώσεις που αφορούν παραβάσεις χρόνου μέσα στο παιχνίδι και όχι παραβάσεις κανονισμών(βήματα, φάουλ κλπ), ώστε να μην εξαλειφθεί τελείως ο ανθρώπινος παράγοντας από τις διαιτητικές αποφάσεις. Ας μη ζητάμε πολλά όμως... Εδώ ο ΕΣΑΚΕ επιτρέπει να διεξάγονται παιχνίδια στη "στρούγκα" των Πατησίων, με τέτοιες καινοτομίες θα ασχοληθεί;

Related Posts with Thumbnails