Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Destination: Baskonia


Μερικοί άγραφοι νόμοι είναι πολύ πιο ισχυροί από τους γραπτούς. Στο κορυφαίο διασυλλογικό επίπεδο, αυτό της Ευρωλίγκα, ένας άγραφος μπασκετικός νόμος είναι ότι όποιος επιτρέψει στους Ισπανούς να τρέξουν θα έχει πρόβλημα. Δεν γνωρίζω αν η ταχύτητα (σε σκέψη και σε εκτέλεση) είναι εντυπωμένη στο DNA του Ισπανού αθλητή, από τον Αλόνσο της Renault μέχρι τον Βίγια της Βαλένθια. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι Ισπανοί ως οικοδεσπότες στο μπάσκετ ακολουθούν έναν δαιμονισμένο ρυθμό, κάνοντας τον ασυγκράτητο Spidi Gonzalez να τρέχει και να μην προλαβαίνει... Ειδικά όταν μιλάμε για την πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, την Ταού, τότε παρατηρούμε ότι ο ρυθμός αυξάνει ακόμη περισσότερο, ενώ το γήπεδο στη Βιτόρια γέρνει. Ας συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν μπόρεσε να εγκλωβιστεί ούτε στην σετ και με αμυντικούς προσανατολισμούς φιλοσοφία του προπονητή της Ντούσαν Ιβάνοβιτς, εξαναγκάζοντας τον σκληρό Σέρβο coach να υποκύψει στην ισπανική νοοτροπία.

Ο Ολυμπιακός καλείται, λοιπόν, να δώσει λύσεις στα προβλήματα που θα του θέσουν οι Βάσκοι, ξεκινώντας από τον έλεγχο του ρυθμού. Ο coach Γιαννάκης, που αρέσκεται σε κοντρολ επιθέσεις ξέρει τον τρόπο για να τραβήξει χειρόφρενο στη ροή του παιχνιδιού και να εκνευρίσει τους αντιπάλους με την physical ελληνική άμυνα. Η άμυνα πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα τρίγωνο φωτιά (Ρακόσεβιτς-Πριτζόνι-Σπλίτερ) λοξοκοιτώντας στις γωνίες και σε μια εν δυνάμει τέταρτη απειλή: τον Τελέτοβιτς. Καταρχήν, ο απρόβλεπτος Ρακόσεβιτς είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους σουτέρ της Ευρώπης, ωστόσο είναι γεγονός ότι ο προβλεπόμενος αριθμός προσπαθειών που θα πάρει δεν διαφοροποιείται με βάση τον αντίπαλο ή την εξέλιξη του παιχνιδιού. Στόχος, λοιπόν, είναι ο ερυθρόλευκος που θα αναλάβει την προσωπική του άμυνα (βλέπε Βασιλόπουλος, Πελεκάνος) να τον εξαναγκάσει να πάρει τραβηγμένες προσπάθειες - κοινώς να...θολώσει. Από την άλλη, πάνω στον άνθρωπο κομπιούτερ Πριτζόνι θα πρέπει να ασκηθεί ασφυκτική πίεση δεδομένου ότι το back up του, ο Ιλιέφσκι, υστερεί εμφανώς σε ποιότητα. Last but not least η περιφρούρηση του Βραζιλιάνου σέντερ Τιάγκο Σπλίτερ, που μπορεί να τελειώσει φάσεις το ίδιο αποτελεσματικά με τον τρόπο που τις δημιουργεί. Αν μπορέσουν να υλοποιηθούν τα παραπάνω θα ανοίξει ο δρόμος για το πολυπόθητο διπλό. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθεί διπλό, αυτή τη φορά σε "must win situation", πάλι επί ισπανικού εδάφους, προκειμένου η ομάδα να φτάσει στο F4. Τίποτε από τα δυο δεν είναι εύκολο. Έτσι όμως χτίζονται οι χαρακτήρες των ομάδων: στα δύσκολα...

2 σχόλια:

KonTaz είπε...

Έχω ένα πολύ κακό προαίσθημα για το σημερινό match(συντριβή..),ελπίζω να με διαψεύσουν τα παιδιά...Πολύ δύσκολα μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να πάρει θετικό αποτέλεσμα στην Βιτόρια..Πολύ καλή ανάλυση από τον banou για άλλη μια φορά.Κλειδί η περιφερειακή άμυνα και τα rebound,προς θεού ας μην τους δώσουμε τόσες δεύτερες επιθέσεις όπως με την Αρμάνι,γιατί θα μας "σκοτώσουν".Στην επίθεση πρέπει να βάλουμε τουλάχιστον 70 πόντους, διότι match σαν αυτό με την Μάλαγα εκτός έδρας δεν γίνονται κάθε μέρα,και η Μάλαγα δεν είναι ΤΑU...Σήμερα ο Θρύλος παίζει το μισό final four,καιρός να κάνουν μία καλή εμφάνιση εκτός έδρας... Υ.Γ ΒΆΛΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΟΛΕΣ!!!banou ωραίο βιντεάκι,πώς το βλέπεις σήμερα το match???

banou είπε...

@KonTaz.Pstrm
Το παιχνίδι είναι σίγουρα δύσκολο, όπως έγραψα στο άρθρο, ωστόσο το φοβούνται και οι Βάσκοι. Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ΤΟΡ ομάδα Ευρωλίγκα, που επισκέπτεται φέτος τη Βιτόρια. Η προϊστορία είναι αρνητική, η ΤΑΟΥ σε φόρμα και οι ερυθρόλευκοι με απουσίες. Το σκηνικό, λοιπόν, δεν είναι το ιδανικό. Αν ωστόσο οι ερυθρόλευκοι ελέγξουν τον ρυθμό θα κάνουν μεγάλο βήμα για τη νίκη.
Σε περίπτωση ήττας νομίζω ότι τα καλά νέα θα έρθουν από το Ισραήλ. Η Μακάμπι δεν επιθυμεί να αποχαιρετήσει τη διοργάνωση με κάτω το κεφάλι... Ο πρόεδρός της, στο ίδιο κλίμα, δήλωσε σήμερα ότι "θα παίξουμε για τη Ρεαλ" με ότι συνεπάγεται αυτό...

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails