Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Μια Βασίλισσα που ψάχνει στέμμα

Η αυλαία της σειράς των προημιτελικών πλησιάζει. Μπήκαμε λοιπόν στην τελική ευθεία. Ο Ολυμπιακός καλείται να υπερασπιστεί την έδρα του και να γεμίσει τις αποσκευές των μαδριλένων με δυο κίτρινα φύλλα αγώνα, προκειμένου να επισκεφθεί την Μαδρίτη απαλλαγμένος από άγχος και έτοιμος να κλείσει τη σειρά στο σπίτι των αντιπάλων του. Ωραία η θεωρία. Τι γίνεται όμως στην πράξη είναι το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει η εντύπωση ότι τα παιχνίδια είναι μάλλον εύκολα, ο αντίπαλος περιορισμένων δυνατοτήτων και ότι οι ερυθρόλευκοι με το πλεονέκτημα έδρας θα περάσουν στο F4. Αν ρίξουμε, όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στον προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού θα διαπιστώσουμε ότι η Ρεάλ έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η χημεία της δεν της το επιτρέπει, κάτι το οποίο χρεώνεται ο προπονητής της. Το ρόστερ της βασίλισσας είναι αξιόλογο... 4 δυνητικά στελέχη της εθνικής Ισπανίας και μαζί τους οι Σάντσεθ, Τόμας, Βαν ντε Σπίγκελ, Χάμιλτον. Πάνω από όλα όμως το βαρόμετρο της ομάδας: ο Λούις Μπούλοκ! Η κλάση του Αμερικανού guard είναι αδιαμφισβήτητη και είναι από τους παίκτες που μπορούν να πάρουν ένα παιχνίδι μόνοι τους, ιδίως όταν οι μπάλα καίει και οι συμπαίκτες εξαφανίζονται. Ωστόσο, ο Sweet Lou μεγάλωσε πλέον και οι ανάσες του είναι λίγες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βοηθά την ομάδα του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πόσο μάλλον όταν θα έχει να αντιμετωπίσει το ασφυκτικό πρέσινγκ που θα επιβάλλει ο Γιαννάκης. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες Λου... Αν όμως ο Μπούλοκ είναι ο ηγέτης της ομάδας, την διαφορά σε αυτήν κάνει η ισπανική τριπλέτα (Ρέγιες, Λόπεζ, Μούμπρου) στην οποία φέτος προστέθηκε ένας νέος δαίμονας με τρομερή ενέργεια από τα φυτώρια του συλλόγου, που ακούει στο όνομα Λουλ! Ο Σέρχιο Λουλ, λοιπόν, τείνει να υποσκελίσει τον πανέξυπνο Σάντσεθ και τον στάσιμο Λόπεζ και να αποτελέσει τον βασικό μαέστρο της ομάδας. Η αλήθεια είναι ότι το αξίζει και το λέει η καρδιά του, μιας και έχει πάρει από το χεράκι πολλές φορές την βασίλισσα, βοηθώντας την να κάτσει στο θρόνο της (18 πόντους στη νίκη με Μπαρτσελόνα, κλπ). Πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν: η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ποιοτικούς παίκτες στο ρόστερ της.

Για να αξιολογήσουμε όμως και το σύνολο. Η εικόνα της ομάδας είναι σίγουρα προβληματική και χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα και νεκρά διαστήματα τόσο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα (έφτασε να χάνει με 55-27 στο Ελληνικό από τον Πανιώνιο, για να ηττηθεί τελικά με 68-66) όσο και σε σειρές αγώνων. Ο Πλάθα δεν έχει σε καμία περίπτωση καταφέρει να εμφυσήσει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στην ομάδα και να μοιράσει σωστά τους ρόλους, με αποτέλεσμα το στήσιμο της Ρεάλ να είναι εξαρχής τουλάχιστον συζητήσιμο... Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δριμεία κριτική, που ασκείται στο πρόσωπό του από τον μαδριλένικο Τύπο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φιλάθλους: εκεί που ετοιμάζονται να του κουνήσουν τα γνωστά λευκά μαντήλια, από το πουθενά η βασίλισσα κερδίζει ανέλπιστα κάποιον αγώνα για να καταλαγιάσει (προσωρινά) πάλι το κλίμα. Τι είδους αγώνες; Έχουμε και λέμε: εύκολο διπλό μέσα στην Πόλη με αντίπαλο την Εφές (81-95), νίκη μέσα στην πανίσχυρη έδρα της ΤΣΣΚΑ (78-82), διπλό στο Τελ Αβίβ και αποκλεισμός της Μακάμπι, με ότι συνεπάγεται αυτό... Αμφισβητεί, λοιπόν, κανείς την ικανότητα της ομάδας να κάνει ζημιές; Δε νομίζω... Η πρόκριση, βέβαια, κρίνεται στις τρεις νίκες και με δεδομένο την ποιοτική ανωτερότητα του Ολυμπιακού θα είναι δύσκολο μια ζημιά να είναι αρκετή για να τη στείλει στο F4. Σε περίπτωση, όμως, που οι μαδριλένοι αποδράσουν με νίκη από το ΣΕΦ, η ψυχολογία πηγαίνει με το μέρος τους και τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ στο καυτό και διψασμένο για εκδίκηση, μετά τον περσινό αποκλεισμό από το F4 της Μαδρίτης της ομάδας τους, κοινό του Παλάθιο Βισταλέγκρε... Συμπέρασμα δεύτερο: η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ικανή για το χειρότερο αλλά και για το καλύτερο.

Για τέλος, μια τεχνική προσέγγιση και με βάση την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα στην χθεσινή εντός έδρας αναμέτρηση με αντίπαλο την Βαλένθια. Η πρώην ομάδα του Κατσικάρη κατάφερε παίζοντας, σε μεγάλο διάστημα, ζώνη 2-3 στην άμυνα να βραχυκυκλώσει τους μαδριλένους, απειλώντας τους με εντός έδρας ήττα (48-62 προς το τέλος του 3ου δεκαλέπτου). Επιθετικά οι συνεργασίες high-low μεταξύ Πέροβιτς και Νίλσεν ανάγκασαν τον Πλάθα να αποσύρει τον Ρέγιες και να χρησιμοποιήσει τον Βαν ντε Σπίγκελ ως 5άρι, ενώ η απειλή του Αβντάλοβιτς έξω από τα 6.25 κράτησε τον Μπούλοκ στον πάγκο για να επιστρατευθούν οι Λουλ και Λόπεζ. Ένα ξέσπασμα στα τελευταία 7 λεπτά ήταν αρκετό για να το γυρίσει η βασίλισσα με ασφυκτικό πρέσινγκ, πολύ ξύλο και τραβηγμένα τρίποντα από τα 7+ μέτρα. Πάντως στο σημερινό παιχνίδι η Ρεάλ θα στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στους αυτοματισμούς των Μπούλοκ-Ρέγιες, ενώ θα ποντάρει στην άμυνα ζώνης 2-1-2 και ζώνη σταυρού, προκειμένου να θολώσει τους ερυθρόλευκους. Να προσθέσουμε ότι οι μαδριλένοι είναι μεγάλοι προβοκάτορες, που δεν διστάζουν να γκρινιάζουν, να παίζουν θέατρο και γενικά να κάνουν άνω κάτω ένα παιχνίδι, με σκοπό να εκνευρίσουν αντίπαλους παίκτες και κόσμο. Θυμάστε το Eurobasket 2007 και τα καραγκιοζιλίκια της εθνικής τους ομάδας; Από σήμερα με ένα εισιτήριο στο ΣΕΦ θα μπορείτε να απολαύσετε και μπάσκετ και θέατρο! Guest stars: Ρέγιες και Μούμπρου... Έτσι όπως την κατάντησαν, η βασίλισσα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την πραγματική βασίλισσα της νύχτας: Ζωζώ Σαπουντζάκη!

Αυτά προς το παρόν. Η συνέχεια από το ΣΕΦ

4 σχόλια:

KonTaz είπε...

Μεγάλη προσοχή σήμερα,αυτό το παιχνίδι είναι ίσως το πιo σημαντικό της σειράς...Η Ρεάλ όπως είπες και συ banou είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο..Δεν πιστεύω όμως πως σήμερα θα δείξει το καλό πρόσωπο της..Όσο για τα καραγκιοζιλίκια των Ισπανών (http://www.youtube.com/watch?v=siKWh0DkCz8 το βιντεάκι banou τα σπάει,ΜΠΡΑΒΟ)Δεν νομίζω πως θα τους ωφελήσουν σήμερα.Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω την προσπάθεια τους για διαμόρφωση κλίματος,ότι δηλαδή δεν φοβόμαστε ούτε τον Θρύλο,ούτε το ΣΕΦ αλλά τους διαιτητές.Μήπως το έχουν αποδεκτεί πως είναι κατώτεροι????Καλή επιτυχία στον Θρύλο μας σήμερα αλλά και στον ΠΑΟ...Υ.Γ banou θα πάς σήμερα?:D

KonTaz07

Ανώνυμος είπε...

Hahahahahaahah! i real den exei na zilepsei tipota apo tin pragmatiki vasilisa tis nixtas: ZOZO SAPOUNTZAKI!

EGRAPSES

banou είπε...

@ KonTaz.Pstrm
Η γκρίνια αποτελεί μέρος της τακτικής για μια ευνοϊκότερη διαιτησία! Ίσως και να είναι αυτό που λες: ένα αίσθημα κατωτερότητας και αναζήτηση εκ των προτέρων δικαιολογιών...

και βέβαια μέσα!

@makis4gold
ήμουν επιεικής :)

drazen3 είπε...

το βιντεάκι είναι όλα τα λεφτά..έτσι απλα!!

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails