Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Στο δρόμο για το Βερολίνο

Οι ελληνικές ομάδες έδωσαν ήδη ραντεβού με τους αντιπάλους τους για την επόμενη εβδομάδα, με τα συναισθήματα από τη χθεσινή βραδιά να είναι ανάμεικτα για το ελληνικό μπάσκετ. Η Ευρωλίγκα όμως δεν είναι μονάχα ελληνική υπόθεση. Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη στα παιχνίδια των άλλων δύο ζευγαριών της προημιτελικής φάσης.

Στη Μόσχα η ΤΣΣΚΑ έκανε περίπατο...εις διπλούν επί της Παρτιζάν με 56-47 και 77-50. Οι Ρώσοι καθάρισαν και τα δύο παιχνίδια από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο, παίρνοντας διψήφια διαφορά την οποία συντήρησαν μέχρι τέλους. Είναι γεγονός πως τα "μωρά" του Βουγιόσεβιτς δε μας έχουν συνηθίσει σε τόσο άσχημες εμφανίσεις. Με 8/34 τρίποντα σύνολο και στα δύο παιχνίδια, δεν έχεις ελπίδες για νίκη μέσα στη Μόσχα. Τα εύσημα βέβαια ανήκουν στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ, η οποία έκλεισε όλους τους διαδρόμους προς το καλάθι της, αναγκάζοντας τους Σέρβους να σουτάρουν διαρκώς από μακριά και συνήθως υπό άσχημες προϋποθέσεις. Μεγάλος πρωταγωνιστής και των δύο αγώνων ο Έραζεμ Λόρμπεκ. Ο Σλοβένος σέντερ της ΤΣΣΚΑ κυριάρχησε κάτω από τα δύο καλάθια με 16 πόντους - 4 ριμπάουντ στο πρώτο ματς και 21 πόντους - 7 ριμπάουντ στο δεύτερο. Η σειρά πλέον μεταφέρεται στο Βελιγράδι και στο κατάμεστο από είκοσι και πλέον χιλιάδες "Παρτιζάνους" Μπεογκράτσκα Αρένα. Δε νομίζω όμως ότι η Παρτιζάν έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τους περσινούς πρωταθλητές δύο φορές μέσα σε τρεις μέρες. Το πιθανότερο πλέον, είναι η σειρά να κλείσει υπέρ των Ρώσων, από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας.

Αντίθετα, στον ισπανικό εμφύλιο, ο δρόμος φαίνεται να είναι ακόμα μακρύς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τη Τρίτη η Ταού κατάφερε σχετικά εύκολα να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα κερδίζοντας με 75-84. Οι Καταλανοί δεν έδειξαν σε κανένα σημείο του αγώνα ότι μπορούσαν να ακολουθήσουν το ξέφρενο ρυθμό των Βάσκων τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση. Σίγουρα οι "Μπλαουγκράνα" πλήρωσαν και την κούραση από το "μαραθώνιο" των τεσσάρων παρατάσεων με αντίπαλο τη Μανρέσα την Κυριακή. Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς ο Πάμπλο Πριτζιόνι τόσο σε ρόλο εκτελεστή (14 πόντοι) όσο και σε ρόλο οργανωτή (8 ασίστ). Χθες όμως, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Η Μπαρτσελόνα, ευρισκόμενη πλέον με την πλάτη στον τοίχο, διέλυσε την Ταού με 85-62. Οι Καταλανοί ήταν ισοπεδωτικοί στο δεύτερο ημίχρονο και με όπλο τη "σκυλίσια" άμυνά τους εκτόξευσαν τη διαφορά σε δυσθεώρητα ύψη. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή ήταν ο περιορισμός του Πριτζιόνι σε ρόλο "κομπάρσου" (2 πόντοι - 3 ασίστ) ενώ ταυτόχρονα τέσσερις παίκτες της Μπάρτσα (Λάκοβιτς, Ναβάρο, Ιλιασόβα, Βάσκεζ) πέτυχαν διψήφιο αριθμό πόντων. Η Ταού βέβαια έκανε τη δουλειά της, με τη νίκη της Τρίτης και περιμένει τώρα τον αντίπαλό της μέσα στο "άντρο" της, με το σκορ να είναι πλέον στο 1-1. Η Μπαρτσελόνα χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη εκτός έδρας για να παραμείνει ζωντανή. Όλα δείχνουν ότι η σειρά αυτή, έχει "πολύ ψωμί" ακόμα.

Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί ένα μικρό σχόλιο για τα ματς των ελληνικών ομάδων, αν και περιμένουμε τα σχόλια των πιο ειδικών Banou και Sof 3D. Αφού ο Ολυμπιακός δεν έχασε χθες από τη Ρεάλ στο Φάληρο, δε βλέπω πότε θα χάσει. Οι Μαδριλένοι έκαναν εμφάνιση νίκης στο ΣΕΦ, χτυπώντας τον Ολυμπιακό όπως ακριβώς έπρεπε: Με ζώνη στην άμυνά τους στο κρίσιμο χρονικό σημείο και "σημαδεύοντας" τον αργό Βούισιτς στην επίθεσή τους. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να κερδίσουν...Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, βρίσκεται πλέον σαφώς σε δύσκολη θέση. Η απουσία του Διαμαντίδη κόστισε τέλικα στους "πράσινους". Πως είπατε; Ο Διαμαντίδης αγωνίστηκε; Ας είμαστε σοβαροί...Ο διεθνής γκαρντ, όντας ανέτοιμος, δεν πάτησε ποτέ πραγματικά το παρκέ του ΟΑΚΑ. Από την άλλη πλευρά, είδαμε ένα Λαβρίνοβιτς που έμοιαζε σαν να είναι έτοιμος από καιρό για αυτό το παιχνίδι. Ακόμα, επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο τελευταίο λεπτό του αγώνα οι "πράσινοι" δεν έκαναν φάουλ ώστε να διεκδικήσουν και την τελευταία τους πιθανότητα να κερδίσουν τον αγώνα. Τίποτα βέβαια δεν έχει κριθεί ακόμα και η χθεσινή ανατροπή της Σιένα από το -15, αποδεικνύει ότι σε αυτό το επίπεδο, δε μπορείς να επαναπαύεσαι ποτέ!

Related Posts with Thumbnails