Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Διαμαντίδης vs Λαβρίνοβιτς

Η μεγάλη ώρα των προημιτελικών της Ευρωλίγκα όλο και πλησιάζει. Την ερχόμενη Τρίτη διεξάγονται τα πρώτα ματς και ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τη Σιένα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δύο αυτές ομάδες μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, από το πράσινο χρώμα στη φανέλα και το γεγονός ότι είναι μόνιμοι πρωταθλητές στη χώρα τους τα τελευταία χρόνια μέχρι και το αγωνιστικό τους στυλ, που βασίζεται στην επιθετική και δυνατή άμυνα. Στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο ομάδων προστίθεται, ενόψει του μεταξύ τους αγώνα, η απουσία, λόγω τραυματισμού, ενός πολύτιμου παίκτη από κάθε πλευρά.

Ήταν 1 Μαρτίου όταν ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς αποχώρησε με χτύπημα στο αριστερό του χέρι, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Σιένα με τη Φορτιτούντο στη Μπολόνια. Η ετυμηγορία των γιατρών ήταν κάταγμα στο μετακάρπιο και επειγόντως χειρουργείο! Το διάστημα της απουσίας του Λιθουανού σέντερ, υπολογίστηκε σε 30-40 μέρες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Λαβρίνοβιτς είχε 12 πόντους και 7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι στην Ευρωλίγκα. Στην πλευρά του Παναθηναϊκού, τα άσχημα μαντάτα προέκυψαν αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα στην προπόνηση της περασμένης Τρίτης. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης υπέστη θλάση στον τετρακέφαλο, κατι που σημαίνει πως θα μείνει εκτός για δέκα μέρες, χάνοντας τα δύο πρώτα ματς με τη Σιένα αλλά και το δύσκολο εκτός έδρας ματς με τον Άρη για το πρωτάθλημα. Η συμβολή του Καστοριανού γκαρντ στη μέχρι τώρα πορεία του "τριφυλλιού" στην Ευρωλίγκα ήταν σημαντική και πολύπλευρη, με 10,1 πόντους, 4,7 ριμπάουντ, 3,2 ασσίστ και 1,7 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι: Ποια από τις δύο απώλειες θα στοιχίσει περισσότερο στα δύο πρώτα ματς μεταξύ των δύο ομάδων;


Όσον αφορά το Λαβρίνοβιτς, η απουσία του σίγουρα αδυνατίζει τη Σιένα σε ποιότητα μέσα στη ρακέτα. Ο Λιθουανός είναι ο πιο ποιοτικός ψηλός των Ιταλών αφού οι Στόουνρουκ και Έζε χρησιμεύουν πρωτίστως για τη "βρώμικη" δουλειά. Σίγουρα θα λείψει και η προσφορά του στον τομέα των ριμπάουντ. Η απουσία του πάντως δε διαφοροποιεί σημαντικά το επιθετικό στυλ της ομάδας. Η επίθεση της Σιένα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο περιφερειακό σουτ. Η μπάλα δεν περνάει αρκετές φορές μέσα στη ρακέτα και αυτό είναι κάτι που γινόταν και με την παρουσία του Λιθουανού. Άλλωστε ο Λαβρίνοβιτς, παρά το ύψος του, φημίζεται για το σουτ του και αρέσκεται στο να εκτελεί από μακριά, γεγονός που ταιριάζει στην επιθετική φιλοσοφία της ιταλικής ομάδας. Βέβαια, τα επιθετικά όπλα της Σιένα ελαχιστοποιούνται πλέον, αφού κανένας από τους υπόλοιπους ψηλούς της ομάδας, δεν έχει την ίδια ευχέρεια με το Λιθουανό στο περιφερειακό παιχνίδι.


Στην αντίθετη όχθη, είναι ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός έχασε τον καλύτερο περιφερειακό του παίκτη. Σε μια χρονιά όπου ο Σπανούλης είναι μέτριος, ο Νίκολας εκτός κλίματος με ελάχιστες μόνο αναλαμπές, ο Χατζηβρέττας δείχνει να μη μπορεί να προσφέρει άλλο και ο Γιασικεβίτσιους να προσπαθεί χωρίς όμως να έχει τη λάμψη του παρελθόντος, ο Διαμαντίδης είναι μέχρι τώρα το Α και το Ω του Παναθηναϊκού στην περιφέρεια. Το απέδειξε άλλωστε με τις πρόσφατες εμφανίσεις του σε Ελληνικό και Βελιγράδι, όπου κράτησε όρθια την ομάδα του στις δύσκολες στιγμές. Αμυντικά η απουσία του αναμένεται να εξασθενήσει την περιφερειακή άμυνα των "πρασίνων" απέναντι σε μια ομάδα που δεν χαρίζεται από τη γραμμή των 6.25 ενώ στην επίθεση θα στοιχίσει τόσο στο οργανωτικό κομμάτι όσο και στο σκοράρισμα.


Με μια πρώτη ματιά η απουσία του "Μήτσου" κρίνεται πιο σπουδαία από την αντίστοιχη του Λαβρίνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός θα στερηθεί των υπηρεσιών του "μαέστρου" του ουσιαστικά ενώ η Σιένα δεν θα έχει στη διάθεση της ένα μόνο "γρανάζι", σημαντικό μεν, της "μηχανής" της. Στα υπέρ των Ιταλών είναι το γεγονός πως συνήθισαν πλέον την απουσία του Λιθουανού, έχοντας αγωνιστεί ήδη τέσσερα ματς δίχως αυτόν. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός καλείται σε μια κρίσιμη καμπή της σεζόν να αγωνιστεί, ξαφνικά, χωρίς τον καλύτερο φετινό του παίκτη. Αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πλέον την αντίδραση της ομάδας του Ομπράντοβιτς, αρχής γενομένης από την καυτή έδρα του Αλεξανδρείου το Σάββατο. Μέχρι όμως να έχουμε το πρώτο δείγμα, για το πως αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός χωρίς το Διαμαντίδη, η ζυγαριά για την πιο "βαριά" απώλεια σίγουρα γέρνει προς την πλευρά της ελληνικής ομάδας...

Related Posts with Thumbnails