Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Χρόνια πολλά ρε Γκαστόνε

Το Τσάτσακ είναι μια σερβική επαρχιακή πόλη, που χωρικά εντοπίζεται στο κέντρο της χώρας. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια η πόλη να έχει επιρροές τόσο από τον σέρβικο βορρά και την δυτικοευρωπαϊκή αύρα που τον χαρακτηρίζει, όσο και από το νότο όπου τα βαλκανικά στοιχεία κυριαρχούν. Ως γνήσιο τέκνο της πόλης, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς προέβει επίσης σε ευρωπαϊκές και εγχώριες αναζητήσεις: αναζητήσεις τίτλων. Το "Εύρηκα" που ακούστηκε το 1992 από το πρώτο triple crown της καριέρας του, σε ηλικία μόλις 32 ετών, ήταν ιδιαίτερα ηχηρό και αποτέλεσε απλώς την αρχή των όσων θα ακολουθούσαν: 26 τίτλοι με εθνική Γιουγκοσλαβίας, Παναθηναϊκό, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενετόν, Μπανταλόνα και Παρτιζάν.

Τα επιτεύγματά του είναι, ωστόσο, λίγο - πολύ γνωστά. Το Greek Hoopz με αφορμή την επέτειο των 49ων γενεθλίων του Ομπράντοβιτς ανοίγει το χρονοντούλαπο της προπονητικής του διαδρομής και θυμάται παροιμιώδεις ατάκες και στιγμές του Σέρβου coach:

  • 3ος τελικός των Play Off της σεζόν 2006-7 και ενώ το παιχνίδι ολοκληρώνεται με ένα none call, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Σέρβος προπονητής απαντά: "Δεν έχω ανάγκη από την διαιτησία. Κύριοι εγώ έχω τον Διαμαντίδη!"
  • Μετά την άκομψη φυγή του Λάκοβιτς, ο Ομπράντοβιτς ζητά εσπευσμένα συνέντευξη τύπου απειλώντας να εξιστορίσει όλο το παρασκήνιο της μεταγραφής του στην Μπαρτσελόνα, αλλά και προκειμένου να ξεμπροστιάσει το ποιόν του χαρακτήρα του Σλοβένου play maker. Η πάροδος του χρόνου συμβάλει στο να καταλαγιάσει το έντονα πολωμένο κλίμα. Όλα αυτά μέχρι την πρώτη επίσκεψη του Γιάκα στο ΟΑΚΑ με τα χρώματα των μπλαουγκράνα. Ο Σέρβος προπονητής αρνείται να του δώσει το χέρι στην καθιερωμένη εναρκτήρια χειραψία για fair play, ενώ αρνείται μέχρι και να τον κοιτάξει. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταλλάξει κουβέντα.
  • Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος μπορεί να αποτέλεσε τον άσσο στο μανίκι του Ζέλικο το 2002 και στο F4 της Μπολόνια, ωστόσο η συνύπαρξή τους στον Παναθηναϊκό δεν υπήρξε ιδιαίτερα αρμονική. Χαρακτηριστική ατάκα του κόουτς, που αφορούσε στην αδυναμία του Λάζου να κατανοήσει τα συστήματα, το "you have no brain kid" με τα decibel να χτυπούν κόκκινο και το πρόσωπο να παίρνει το γνώριμο μελιτζανί χρώμα!
  • Ας συνεχίσουμε στο ίδιο κλίμα και ας περάσουμε μερικά χρόνια νωρίτερα και σε μια άλλη προστριβή. Ο Ομπράντοβιτς ως νέος προπονητής των πρασίνων, προσπαθεί να τους εμφυσήσει έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Στο πλαίσιο αυτό και σε έναν εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος στο κλειστό της Δάφνης, ο Αλβέρτης βγαίνει έξαλλος από τα αποδυτήρια φωνάζοντας το αλησμόνητο: "Δεν θα μου γαμ... εμένα το μυαλό"!
  • Αγώνας πρωταθλήματος μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για τη σεζόν 2005-6. Οι πράσινοι κερδίζουν άνετα, ωστόσο οι γνωστοί ανεγκέφαλοι φροντίζουν να μετατρέψουν το παρκέ σε πεδίο ρήψης κάθε λογής αντικειμένων. Ο Καζλάουσκας, ως προπονητής των ερυθρολεύκων αφήνει μια αιχμή στη συνέντευξη τύπου για το ποιόν των ελλήνων φιλάθλων. Ο Ομπράντοβιτς σηκώνει το γάντι, που του πέταξε ο Λιθουανός και λέει: "Εγώ είμαι περήφανος για τη χώρα όπου εργάζομαι, αντίθετα με τον κύριο Καζλκας, ή πώς τον λένε, δεν θυμάμαι το όνομα του…"
  • Κλείνουμε με το πλέον πρόσφατο και την αναμέτρηση για την regular season της Ευρωλίγκα όταν και ο Παναθηναϊκός έχει διαλύσει την πολωνική Πρόκομ. Ακολουθεί κάτι αναπάντεχο, μιας και ο Ομπράντοβιτς εκρήγνυται στην συνέντευξη τύπου: "Κάποιοι παίκτες λειτουργούν όπως εγώ, κάποιοι άλλοι δεν αξίζουν να φορούν αυτή τη φανέλα. Το όνομα μου είναι Ομπράντοβιτς και θα ανατρέψω αυτή την κατάσταση" ...και έτσι και έγινε.

και με τα καλά σου και με τα κακά σου,
Χρόνια πολλά ρε Γκαστόνε

2 σχόλια:

KonTaz είπε...

Τεράστιος προπονητής,παρά τις όποιες εμμονές(οι οποίες είναι πολλές)...Και αυτό το λέει ένας "γαύρος"..Γράψε banou και άλλα άρθρα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι :P:P

banou είπε...

Με αφορμή την απήχηση του άρθρου και μιας και οι συντάκτες του Greek Hoopz έχουν μνήμη... ελέφαντα, εγκαινιάζεται νέα κατηγορία στο blog με τίτλο "Retro". Εδώ θα καταθέτουμε, κατά καιρούς, περιστατικά του παρελθόντος.

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails