Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Έπιασε δουλειά ο Καζλάουσκας

Δεν έχει περάσει ακόμα ένας μήνας από τη στιγμή που ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ Γιώργος Βασιλακόπουλος, παρουσίασε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο το νέο προπονητή της εθνικής ομάδας των ανδρών Γιόνας Καζλάουσκας. Επειδή όμως η επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες περιστράφηκε γύρω από τις αναμετρήσεις των "αιωνίων" σε κύπελλο και πρωτάθλημα, το Greek Hoopz καθυστέρησε κάπως να σχολιάσει την πρόσληψη του Λιθουανού, η οποία έθεσε τέλος σε όλη την παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί σχετικά με το διάδοχο του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο της εθνικής. Ήδη ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός ξεκίνησε τη δουλειά του. Παρακολούθησε από την εξέδρα τόσο τους εντός έδρας αγώνες ΠΑΟ και ΟΣΦΠ για την Ευρωλίγκα, με αντιπάλους Ρόμα και Πρόκομ αντίστοιχα, όσο και τα δύο "αιώνια" ντέρμπι για το κύπελλο και το πρωτάθλημα. Άψογος επαγγελματίας ο Λιθουανός ξεκίνησε κατευθείαν την παρακολούθηση των παικτών, αν και όπως ο ίδιος δήλωσε "τους γνωρίζει σχεδόν όλους αλλά θέλει να τους ξαναδεί".

Ο Καζλάουσκας δεν είναι τυχαίος τεχνικός. Έχει εργαστεί σε υψηλό επίπεδο αρκετά χρόνια τόσο σε μεγάλους συλλόγους (Ζαλγκίρις Κάουνας, Ολυμπιακός, Λιέτουβος Ρίτας) όσο και σε εθνικές ομάδες (Λιθουανία, Κίνα). Στις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκαταλέγονται η κατάκτηση της Ευρωλίγκας με τη Ζαλγκίρις και το χάλκινο μετάλλιο με την εθνική Λιθουανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ. Αλησμόνητες είναι οι εμφανίσεις που πραγματοποίησε, υπό τις οδηγίες του, η Ζαλγκίρις στο F4 του Μονάχου, όπου παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ κατέκτησε το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στα πλεονεκτήματα του επίσης, το γεγονός ότι γνωρίζει αρκετά την ελληνική πραγματικότητα καθώς από το Νοέμβρη του 2004 έως και το καλοκαίρι του 2006 βρισκόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Από τη στιγμή λοιπόν που η ομοσπονδία αποφάσισε να στραφεί στη λύση ξένου τεχνικού, ήταν σίγουρα η καλύτερη διαθέσιμη λύση για τον πάγκο της εθνικής.

Τι πιστεύει όμως ο Καζλάουσκας για την ελληνική ομάδα και ποια τα σχέδιά του; Σύμφωνα με την πρώτη συνέντευξη που έδωσε ως προπονητής της εθνικής, στο SENTRA FM 103,3, τα δυνατά σημεία της εθνικής μας ομάδας είναι τα γκαρντ και η αμυντική της λειτουργία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του Νικ Καλάθη αποκαλύπτοντας ότι τον έχει ήδη παρακολουθήσει να αγωνίζεται με το κολέγιο του. Εξέφρασε βέβαια κάποιες αμφιβολίες, σωστές κατά την άποψη μας, για το κατά πόσο ο ομογενής άσσος μπορεί να προσαρμοστεί στον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. Επίσης μίλησε και για το Σοφοκλή Σκορτσιανίτη, λέγοντας πως είναι στο χέρι του να επανέλθει σε καλή φόρμα και να αποκτήσει θέση στην εθνική. Τέλος έθεσε ως στόχο της εθνικής στο επερχόμενο Ευρωμπάσκετ την κορυφή. Ίσως λιγάκι υπερβολικός εδώ ο Λιθουανός. Ας μη ξεχνάμε πως μια μεταβατική περίοδος δεν είναι πάντοτε ανώδυνη, οπότε καλό θα ήταν να μη θέτουμε εξαρχής τόσο ψηλά τον πήχη.

Όσον αφορά την εικόνα που θα παρουσιάσει από δω και στο εξής η εθνική ομάδα, Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θέληση του Λιθουανού να αλλάξει κάποια πράγματα, κυρίως όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Η ανάγκη της ύπαρξης ενός σταθερού και αξιόπιστου σουτέρ, που να μπορεί να τρέξει και να σουτάρει άμεσα, σωστά επισημάνθηκε από το Λιθουανό. Ένας περιφερειακός παίκτης δηλαδή στο στυλ των Ισπανών Ναβάρο και Ρούντι Φερνάντεζ ή των Λιθουανών Γιασικεβίτσιους και Καουκένας. Είναι γεγονός όμως πως το ελληνικό μπάσκετ δε διαθέτει τέτοιου είδους παίκτες. Παίκτες δηλαδή που να έχουν την ικανότητα τόσο του καλού και γρήγορου χειρισμού της μπάλας όσο και της γρήγορης και αποτελεσματικής εκτέλεσης. Ίσως οι παίκτες που θα κληθούν να παίξουν αυτό το ρόλο να αναζητηθούν από τους ήδη διεθνείς. Ο Σπανούλης κυρίως αλλά και ο Διαμαντίδης δευτερευόντως έχουν αποδείξει σε παιχνίδια του ΠΑΟ, αφού στην εθνική του Γιαννάκη το κοντρολαρισμένο τέμπο που προτιμούσε ο "Δράκος" απογόρευε τέτοιες ενέργειες, ότι μπορούν να κάνουν πράξη την επιθυμία του Καζλάουσκας. Απόλυτα σωστή επίσης η επισήμανση του Λιθουανού και για δημιουργία νέων επιθετικών συστημάτων πέρα από το "πικ εν ρολ". Είναι γεγονός πως η ελληνική ομάδα εγκλωβιζόταν στην επίθεση όταν ο αντίπαλος κατόρθωνε είτε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σκριν στη μπάλα είτε να κλείνει τους διαδρόμους με αποτελεσματικές αμυντικές περιστροφές μετά από πετυχημένο "πικ εν ρολ" των Ελλήνων παικτών.

Σχετικά πάντως με τους παίκτες που θα προτιμήσει ο Καζλάουσκας για να στελεχώσουν την εθνική ομάδα, είναι νωρίς για να πούμε κάτι. Αν οι Κουφός και Καλάθης, και κυρίως ο πρώτος, δηλώσουν διαθέσιμοι, τότε το οπλοστάσιο του προπονητή αυξάνει σημαντικά σε ποιότητα. Ερωτηματικό επίσης αποτελεί το αν ορισμένοι από τους παλιούς, επιλέξουν να ξεκουραστούν αυτό το καλοκαίρι απέχοντας από τις δραστηριότητες της εθνικής, αφού τα συνεχόμενα παιχνίδια χειμώνα-καλοκαίρι όλα αυτά τα χρόνια σίγουρα έχουν καταβάλει κάποιους από αυτούς. Οι Παπαλουκάς και Τσαρτσαρής είναι δύο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις. Μη ξεχνάμε τέλος, πως στα πρόθυρα της εθνικής ομάδας βρίσκονται και κάποιοι παίκτες που περιμένουν μία ευκαιρία να αγωνιστούν σε εθνικό επίπεδο, όπως οι Τσαλδάρης και Περπέρογλου. Σίγουρα πάντως δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας. Μέχρι το Ευρωμπάσκετ όμως υπάρχει πολύ καιρός ακόμα και εδώ θα είμαστε να τα λέμε για οτιδήποτε νέο προκύψει.

Υ.Γ. : Σκοπίμως δεν αναφέραμε την περίπτωση του Λάζου στη τελευταία παράγραφο. Και αυτό γιατί τυχόν επιστροφή του, δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις του προπονητή αλλά από τις επιθυμίες άλλων...

Related Posts with Thumbnails