Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Μήπως ήρθε η ώρα;

Ήταν Απρίλιος του 1995 όταν συναντήθηκαν για τελευταία φορά οι 2 "αιώνιοι" στο final four της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της καλαθοσφαίρισης, στη Zaragoza της Ισπανίας. Ο Ολυμπιακός του φοβερού και τρομερού E. Johnson και ο Παναθηναικός του Z. Paspalj (στην πρώτη του χρονιά μετά τη σπουδαία του καριέρα με τους ερυθρόλευκους) βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωποι σε ημιτελικό, σε μια ευκαιρία για τους τριφυλλοφόρους να πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα τους μία χρονιά πριν στο Tel Aviv... και πάλι όμως το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν και πάλι(με 58-52), όμως το αποτέλεσμα του τελικού ήταν όμοιο με της προηγούμενης χρονιάς (όταν είχαν ηττηθεί 59-57 από τη Badalona του απίθανου Thompson), ήττα απο τη βασίλισσα Real Madrid του γίγαντα Sabonis και του εκπληκτικού Arlauckas με 73-61. Και πάνω που πήγε να μας γίνει συνήθεια αυτός ο "εμφύλιος" μια ο ένας και μια ο άλλος δεν κατάφερναν να προκριθούν στο final four... πάλι καλά βέβαια διότι έκτοτε αριθμούμε 5 τρόπαια ως χώρα(τη μερίδα του λέοντος έχουν οι πράσινοι με 4).

Όμως αυτή η "μάχη" εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν το αλατοπίπερο εκείνων των 2 χρόνων για το ελληνικό μπάσκετ και όχι μόνο... Όπως και να έχει η αξία του ηττημένου είναι αυτή που έδινε, δίνει και θα δίνει δόξα στο νικητή, έτσι λοιπόν ένα τρόπαιο που θα κατακτηθεί από τoν ένα εκ των δύο, αφού πρώτα ο ένας επικρατήσει του άλλου θα έχει ιδιαίτερη αξία, θα μείνει σίγουρα στην ιστορία ως κάτι ιδιαίτερο! Από το '95 αυτή η ευκαιρία δεν έχει δωθεί... φθάσαμε 2009 μήπως ήρθε η ώρα; Άραγε να 'ναι το Βερολίνο η τυχερή πόλη που θα φιλοξενήσει έναν τέτοιο ελληνικό μπασκετικό εμφύλιο; Η απάντηση εντός ολίγων ημερών! Το πραγματικό παιχνίδι ξεκινάει αύριο με τις πρώτες αναμετρήσεις Παναθηναικού - Σιένα και Ολυμπιακού - Ρεαλ Μαδρίτης, ο νικητής αναδεικνύεται πλέον στις 3 νίκες (κάτι που φαινομενικά τουλάχιστον ευνοεί τις πιο ισχυρές ομάδες, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι οι ελληνικές) και το πλεονέκτημα έδρας το έχουν Παναθηναικός και Ολυμπιακός αντίστοιχα. Εμείς ελπίζουμε να είναι συνεπείς στο ραντεβού τους... γιατί το αξίζουν και γιατί μετά από τόσα χρόνια θέλουμε να το ξαναζήσουμε!

5 σχόλια:

KonTaz είπε...

Θα ήταν σίγουρα πολύ σημαντικό να περάσουν και οι δύο Ελληνικές ομάδες στο final four(καθώς θα δείξει πως σε επίπεδο συλλόγων είμαστε και πάλι στην κορυφή μετά το περσινό "φιάσκο"), αλλά η πολυαναμενόμενη "σύγκρουσή" τους στον ημιτελικό έχει δείξει και στο παρελθόν πως κουράζει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά τους 2 αιωνίους με φυσικό επακόλουθο την ήττα τους στον τελικό ακόμα και από "κατώτερες" ομάδες...Ποιά η γνώμη σου drazen3?Ευχαριστώ για τον χρόνο σου

kontaz07

drazen3 είπε...

Καλησπέρα KonTaz07
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω ως προς την πρώτη επισήμανση σου.Θεωρώ ότι κ να περάσουν στο Final Four κ οι 2,αυτό δεν αρκεί για να πούμε ότι είμαστε και πάλι στην κορυφή ως Ελλάδα.Για να γίνει αυτό πρέπει να δυναμώσει πολύ το ελληνικό πρωτάθλημα.Θυμήσου τι ομάδες είχαν την περίοδο '91 ως '97(που θεωρούνταν το ελληνικό μπάσκετ κορυφαίο) ο Άρης,ο Π.Α.Ο.Κ. ,ο Πανιώνιος,η Α.Ε.Κ.,ο Ηρακλής,το Περιστέρι και που βρίσκονται τώρα...
Όσο για την ερώτηση σου συμφωνώ ότι μια μάχη αιωνίων φθείρει κυρίωσ ψυχολογικά αλλά θεωρώ πως πλέον και οι δυο και κυρίως ο Παναθηναικός έχουν παίχτες κ προπονητές με τεράστια πλέον εμπειρία(που δεν είχαν οι αντίστιχοι το '94-΄95) ώστε να τα καταφέρουν στο τέλος.Πάντως αν γίνουν όπως φοβάσαι ότι θα γίνουν τα πράγματα και ηττηθούν στον τελικό από μια ΤΣΣΚΑ ή μια Μπαρτσελόνα ε δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι και "κατώτερες" ομάδες .
Ευχαριστώ

lsaris είπε...

Πολύ σωστά αυτά που λες drazen3 αλλά αναρωτήθηκες για ποιό λόγο έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο αυτές οι ομάδες??? Σίγουρα έχουν τις δικές τους ευθύνες(τις μεγαλύτερες μάλιστα) και προσωπικά για τον Άρη ξέρω πολλά λάθη που έγιναν από ανθρώπους που διοικούσαν ενώ δεν θα έπρεπε, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν ευθύνονται οι ομάδες από μόνες τους αλλά κάποιοι άλλοι που λόγω μεγάλης οικονομικής ευχέρειας αγοράζουν έναν παίκτη όσο θέλουν με αποτέλεσμα μετά αυτός ο παίκτης για να παίξει σε μία άλλη ομάδα να ζητάει υπέρογκα ποσά. Όσο κάποιοι παίκτες λοιπόν θα νομίζουν ότι είναι οι Τζόρνταν τόσο δε θα πάμε μπροστά ως ομάδες...Γνώμη μου...

drazen3 είπε...

Καλησπέρα lsaris.
Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο και αυτό που λες αλλά όχι το σημαντικότερο.
Καλό είναι όλες οι ομάδες να κάνουν την αυτοκριτική τους καταρχήν και εν συνεχεία να δώσουν βάρος στα τμήματα υποδομής(και στο σκαουτινγκ σε μικρές ηλικίες).
Μόνο έτσι μια ομάδα που δεν έχει τον επενδυτή που μπορεί να ξοδεύει και να φέρνει παιχταράδες,έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο.και σίγουρα όχι από τη μια μέρα στην άλλη αλλά με περίσσεια υπομονή,στήριξη και πίστη σε αυτό που κάνει.Κάπως έτσι θεωρώ ότι οικοδομήθηκαν αξιόλογες ομάδες του παρελθόντος(δες Πανιώνιο,Ηρακλή,Περιστέρι κ.α.)
Ευχαριστώ

KonTaz είπε...

Drazen kai lsaris "ανοίγετε" μία μεγάλη συζήτηση τώρα.Σίγουρα το πρωτάθλημά μας δεν είναι καλύτερο από αυτό των ισπανών.Αυτό βέβαια οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.Αρχικά το basket στην Ελλάδα δεν είναι το δημοφιλέστερο άθλημα είτε το θέλουμε είτε όχι.Για αυτό μία ομάδα δεν είναι δυνατόν να είναι βίωσιμη και ανταγωνιστική στο κορυφαίο επίπεδο χωρίς να υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας με τρέλα για το άθλημα ή την ομάδα..Επίσης η δυναστεία των δύο αιωνίων στο άθλημα τα τελευταία χρόνια και η οικονομική τους επιφάνεια τους επιτρέπουν να "κλέβουν" από όλες τς άλλες ομάδες τα εκκολαπτόμενα ταλέντα τους μη δίνοντας τους την ικανότητα να τους κοντράρουν στο μέλλον..Επιπρόσθετα έχουν γίνει αναρίθμητα λάθη απο τις διοικήσεις των ομάδων που προανέφερες drazen3..Ακόμα η νοοτροπία που έχουμε εδώ στην Ελλάδα,δηλαδή ότι το αποτέλεσμα είναι πάνω από όλα, έχει οδηγήσει πολλές φορές στην διάλυση ομάδων εν τη γενέσει τους,και στην εκδίωξη προπονητών πριν καν δείξουν την αξία τους.Επίσης καθ'αυτό τον τρόπο δεν καθίσταται δυνατό η χρησιμοποίηση νεαρών παιδιών με ταλέντο έτσι ώστε να γαλουχηθούν σε υψηλό επίπεδο με αποτέλεσμα οι ομάδες να στρέφονται στην λύση κοινοτικών αμφιβόλου ποιότητας.Τέλος θα πρέπει να έχουμε κάπου στην άκρη του μυαλού μας πως εμείς είμαστε μία χώρα των 8-10 εκατομμυρίων ενώ οι Ισπανοί κοντά στα 50 εκατομμύρια με ότι αυτό συνεπάγεται...Ελπίζω σε απάντηση.Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ελπίζω να μην σας κούρασα.

KonTaz07

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails