Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ορεκτικό ο πρώτος γύρος

Το μεγάλο event του μήνα για τις ΗΠΑ, που δεν είναι άλλο από την τελική φάση του κολεγιακού πρωταθλήματος, ξεκίνησε την Πέμπτη που μας πέρασε. Η "τρέλα του Μαρτίου", όπως αποκαλούν το γεγονός οι Αμερικανοί, έφτασε μέχρι το Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει τις προβλέψεις του για τον τελικό νικητή! Η εκλεκτή του ομάδα, το North Carolina, ήταν εντυπωσιακή στην πρώτη φάση, συντρίβοντας με 101-58 το Radford. Εντυπωσιακή ήταν και η ομάδα του Connecticut που διέλυσε το Chattanooga με 103-47, παρά την απουσία του προπονητή Jim Calhoun ο οποίος νοσηλεύεται με πρόβλημα υγείας. Γενικότερα,τα φαβορί εύκολα ή δύσκολα πέρασαν στον επόμενο γύρο. Καλή εμφάνιση και από το Duke, του ομοσπονδιακού προπονητή Μάικ Σιζέφσκι, που κέρδισε με 86-62 το Binghamton. Αντίθετα, η πολυνίκης ομάδα του θεσμού (11 τίτλοι), το UCLA καρδιοχτύπησε απέναντι στο Virginia Commonwealth, παίρνοντας τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μίνι εκπλήξεις, είχαμε από το Western Kentucky και το Cleveland State που απέκλεισαν Illinois και Wake Forest αντίστοιχα. Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του πρώτου διημέρου, θα λέγαμε ότι τα περισσότερα παιχνίδια ήταν συναρπαστικά μεν σε εξέλιξη, φτωχά δε σε ποιότητα. Κυριάρχησαν οι σκληρές άμυνες και τα μικρά σκορ, με τις περισσότερες ομάδες να παρουσιάζονται αρκετά νευρικές στο επιθετικό κομμάτι. Το πλέον συγκλονιστικό ματς ήταν αυτό μεταξύ του Siena και του Ohaio State, με το Siena τελικά να επικρατεί του κολλεγίου του Ζήση Σαρικόπουλου (ο Έλληνας άσσος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής τη φετινή χρονιά) στη δεύτερη παράταση με 74-72.

Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν σε αυτή την πρώτη φάση εντύπωση μας έκαναν τέσσερεις. Ο πρώτος ήταν ο Robert Sallie, του Memphis, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στη νίκη απέναντι στο Northridge, πετυχαίνοντας 35 πόντους με 10/15 τρίποντα! Το πιο οξύμωρο βέβαια είναι πως ο Sallie είχε μέχρι τώρα στη σεζόν 4,5 πόντους μέσο όρο και επιχειρούσε μία συνολικά προσπάθεια για τρίποντο ανά παιχνίδι. Παραλίγο μάλιστα, να ισοφαρίσει το ρεκόρ όλων των εποχών σε επιτυχημένα τρίποντα σε ένα παιχνίδι, που κατέχει από το τουρνουά του 1990 ο Jeff Fryer με 11 πετυχημένες προσπάθειες. Ο δεύτερος και ο τρίτος βρέθηκαν ως αντίπαλοι στο ίδιο παρκέ χωρίς όμως να μπορέσει να εξουδετερώσει ο ένας τον άλλο στο παιχνίδι Kansas - Dakota. Αν και περιμέναμε τον Woodside (37 πόντους) του Dakota που αποτελεί δεινό σκόρερ (στην regular season σημείωσε και 60 πόντους σε έναν αγώνα) και αρέσκεται να εκτελεί τρίποντα στο transition, τίποτα δεν μας προϊδέαζε ότι ο αντίπαλός του, ο Collins (32 πόντους), θα έκλεβε την παράσταση και θα οδηγούσε το κολέγιό του στην επόμενη φάση, επιδεικνύοντας παράλληλα τα πλούσια αθλητικά του προσόντα και το φονικό σουτ που διαθέτει. Ο τέταρτος ήταν ο Isaiah Thomas του Washington. Ο "κοντορεβυθούλης" (1.76μ.) πόιντ γκαρντ δεν έκανε και καμιά τρομερή εμφάνιση στη νίκη της ομάδας του με το Mississippi State. Αυτό που μας κίνησε την περιέργεια ήταν το ονοματεπώνυμο του και η πιθανή σχέση του με τον παλιό άσσο των Pistons Isiah Thomas. Ψάχνοντας, ανακαλύψαμε ότι ο νεαρός δεν έχει ουδεμιά συγγενική σχέση με τον "μεγάλο" Thomas. Όμως η κοινή τους ονομασία συνδέεται μέσα από μια ευτράπελη ιστορία. Ο πατέρας του νεαρού άσσου, James, ήταν φανατικός οπαδός των Lakers. Στα πλέυ οφ του 1989, αποφάσισε να βάλει ένα στοίχημα με έναν φίλο του για τα ματς της ομάδας του με τους Pistons. Οι Pistons επικράτησαν και ο James έπρεπε να πληρώσει το τίμημα του στοιχήματος. Ποιο ήταν αυτό; Να δώσει στον πρωτότοκο γιο του το όνομα του μεγάλου αστεριού της ομάδας του Detroit! Μοναδικό εμπόδιο ήταν η επιθυμιά της μαμάς, η οποία ήθελε να δώσει στο γιο της Βιβλικό όνομα. Ο συμβιβασμός επήλθε με την προσθήκη ενός ακόμα a, που μετέτρεψε το Isiah σε Isaiah (Ησαϊας), αφήνοντας τους πάντες ικανοποιημένους. Πέρα από το αστείο της όλης υπόθεσης πάντως, ο νεαρός Isaiah είναι από τους πλέον ελπιδοφόρους πρωτοετείς του πρωταθλήματος και διακρίνεται, παρά το ύψος του, για τα εντυπωσιακά αλτικά του προσόντα.

Επανερχόμενοι στα αγωνιστικά, να πούμε ότι οι 32 ομάδες που έχουν απομείνει πλέον, αγωνίζονται σήμερα και αύριο για τη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος. Από το link που υπάρχει στο δεξιό μέρος του blog μπορείται να παρακολουθήσετε ζωντανά και δωρεάν όλα τα ματς της τελικής φάσης του αμερικανικού κολεγιακού πρωταθλήματος. Υπενθυμίζουμε ότι η "τρέλα του Μαρτίου" θα ολοκληρωθεί με το F4 του Detroit, στις 4 και 5 Απριλίου.

Related Posts with Thumbnails